Tässä tutkitaan äitiyspakkausta vuonna 1948. Kuva: Ylen Elävä arkisto.
Tässä tutkitaan äitiyspakkausta vuonna 1948. Kuva: Ylen Elävä arkisto.

Äitiyspakkauksen tarina alkaa vuodesta 1938. Nykyään pakkaus tunnetaan maailmalla, mutta millainen se oli 1940-, 60- ja 80-luvuilla?

Äitiyspakkausten jakaminen aloitettiin jo vuonna 1938. Edellisenä vuonna säädettiin laki äitiysavustuksesta, ja sen myötä vähävaraisille äideille alettiin lahjoittaa laatikollinen vauvanvaatteita tai vaihtoehtoisesti he saivat rahallisen korvauksen.

Ehtona äitiyspakkauksen saamiseksi oli, että äiti käy raskausaikana neuvolassa. Näin äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Lapsi- ja äitikuolleisuus ovatkin jo kauan olleet Suomessa maailman pienimpiä. 

Alla oleva Ylen Elävän Arkiston video näyttää, kun tuleva äiti vastaanottaa äitiyspakkauksen lastensuojeluvirastossa vuonna 1948.

 

Aluksi vain vähävaraisille synnyttäjille tarkoitettu äitiyspakkaus tuli kaikkien saataville vuonna 1949. 1950-luvulla vaatteet ja tarvikkeet alettiin pakata tuttuun pahvilaatikkoon, josta tehdyssä vauvanvuoteessa yksi jos toinenkin suomalainen on nukkunut ensimmäiset viikkonsa. 

Elävän arkiston videomateriaali vuodelta 1964 kertoo, että 60-luvulla äitiyspakkauksesta paljastui muun muassa pesuvati, kuudet pöksyt, saippuaa, lakanoita ja hiusharja. Videolla näytetään myös neuvolakäynnin tapahtumia ja opetetaan tuleville äideille, miten vauvaa hoidetaan.

 

Nykyisin lähes kaikki ensisynnyttäjät valitsevat äitiyspakkauksen rahan sijaan. Kaikista äideistä kolmasosa valitsee mieluummin 140 euron rahasumman kuin tarvikepakkauksen. Kela jakaa vuosittain noin 40 000 äitiyspakkausta.

Alun perin äitiyspakkauksen sisältämät vauvanvaatteet valkaistiin. Elävän arkiston uutispätkä vuodelta 1983 kertoo, että kyseisenä vuonna uutta olivat pakkauksen vaatteiden luonnonläheiset värit.

 

Äitiyspakkauksen värimaailma herättää vuosittain paljon keskustelua erityisesti netissä. Moni toivoo mahdollisimman sukupuolineutraaleja värejä. Osa kaipaa perinteisenä pidettyjä "tyttöjen ja poikien värejä". Esimerkiksi viime vuoden sinivoittoisia vaatteita pidettiin liian poikamaisina.

Keskustelua on herättänyt myös se, että tänä päivänä iso osa äitiyspakkauksen sisällöstä valmistetaan ulkomailla. Näin kertoo Ylen uutispätkä vuodelta 2006:

 

Suomi ei enää ainoa

Ainutlaatuinen suomalainen keksintö ihastuttaa myös maailmalla. Vuonna 2013 Ison-Britannian televisioyhtiö BBC julkaisi artikkelin "Miksi suomalaiset vauvat nukkuvat pahvilaatikoissa", ja viime vuonna Independet-lehti kertoi briteille, miten äitiyspakkaus takaa Suomessa tasa-arvoisen lapsuuden. 

Suomalaisjärjestöt ovat vuosien varrella koonneet avustuspakkauksia esimerkiksi entisen Itä-Euroopan maihin. Vuonna 2010 äitiyspakkauksia kerättiin lähetettäväksi Viroon. 

 

Pakkauksia on myös annettu lahjaksi esimerkiksi Ruotsin prinsessa Victorian ja Ison-Britannian prinssi Williamin lapselle

Tänä vuonna myös Skotlannin hallitus on alkanut jakaa äitiyspakkauksia odottaville äideille. Inspiraatio on saatu Suomesta, ja Skotlannin pakkaus muistuttaakin suomalaista versiotaan pahvilaatikkoa myöten.

Lähteet: Kela, Yle Elävä arkisto

Suomi 100 -juhlavuoden tuotteet ovat kaikenkirjavia. Mitä tuotetta ihmettelet eniten?

Sampoo

Juhlavuoden nimikkosampoo XZ Mustikka on valmistettu Heinävedellä kotimaisesta mustikansiemenöljystä. Ei sisällä silikoneja. 

Vihta

Alli sitoo saunavihdat muovista kotiverstaassa Pajalan Kaunisvaarassa Ruotsissa. ”Vihdalla saat todella pintaveret liikkeelle”, Alli mainostaa. 

Suklaa

Makeistehdas Panda kysyy vuoden loppuun asti, kumpi on Suomi 100 -suosikkisi: karpalo- vai pullakahvikonvehti? Arvonnan voittajalle tuotepaketti. 

Rollaattori

”100-vuotiaan Suomemme kunniaksi erikois-Maunon etupää on taivaansininen ja takapää lumenvalkoinen.” Rajoitettu sarjanumeroitu erä. 

Kynttilä

Lemin Lammas muotoili uudelleen itsenäisyyspäivän sinivalkean kynttilän. Eteläkarjalainen yritys valmistaa tuotteet käsityönä kasviperäisistä raaka-aineista.

Puukko

Pronssihelaista, visakoivukahvaista puukkoa valmistetaan vain itsenäisyyden juhlavuonna. Terä on kromiterästä. 

Vessapaperi

Juhlija voi pyyhkäistä takapuolensa juhlallisesti Lambi-vessapaperin Juhla-kuosiin, jonka on suunnitellut Sami Vulli.

Viina

”Väritön, kuivahko, lämmin, ohrainen, kuminainen, hennon toffeinen, kevyen havuinen.” Näin valmistaja kuvailee Koskenkorva Sata -viinaa.

Rehupaali

Pohjanmaan Teerijärvellä toimii Suomen suurin muovikalvojen valmistaja. Sen sinisistä ja valkoisista rehupaaleista maanviljelijä voi muotoilla pellolle vaikka lipun.

Syksyn pimeys on helpompi selättää, kun kotona on riittävästi ja oikeanlaista valoa. Lue, miksi sinunkin kannattaisi hankkia kirkasvalo.

1. Mikä on kirkasvalolamppu?

Kirkasvalolamppu on normaalia kotivalaisinta, esimerkiksi loisteputkea, kirkkaampi lamppu. Mikä tahansa voimakasta ja kirkasta valoa tuottava valaisin ei ole kirkasvalolaite. Kirkasvaloksi saa kutsua laitetta, jonka valomäärä on vähintään   2 500 luksia. Normaalisti sisävalaistus on alle 500 luksia. Kirkasvalolamppu matkii auringonvaloa, mutta siinä ei ole uv-säteilyä. Monissa kirkasvalolampuissa on peräti 10 000 luksia.

2. Mistä tiedän, että kyseessä on varmasti kirkasvalolamppu eikä vain kirkas muu valo?

Viralliset kirkasvalolamput on sertifioituja. Näistä pitää löytyä siis lääkintälaitteen CE-merkintä ja nelinumeroinen koodi. Valaisinliikkeen tai tavaratalon henkilökunta auttaa valinnassa.

3. Miten kirkasvalolamppua käytetään?

Yleensä 20–30 minuuttia kirkasvalohoitoa päivässä riittää. Valoon ei katsota koskaan suoraan, vaan sen on annettava tulla epäsuorasti silmiin – mieluiten heti aamusta. Valaisin voi olla esimerkiksi kahvipöydällä samaan aikaan kun luet aamun lehtiä. Suositusetäisyys valolle on vähintään 45–50 senttiä kasvoista. 

Useimmat käyttävät kirkasvalolamppua pimeimpänä aikana, eli marraskuusta helmikuuhun. Kaamosmasennuksen oireista kärsivien kannattaa ottaa lamppu käyttöön jo syys–lokakuussa.

Tärkeää! "Ikääntyneet tarvitsevat paljon valoa" – älä tee näitä virheitä kotona ja kaupassa

4. Mitä hyötyä on kirkasvalolampun käytöstä?

Kirkasvalolamppu piristää ja taltuttaa väsymystä pimeään vuodenaikaan. Kun silmät altistuvat voimakkaalle näkyvälle valolle, se vähentää aivojen käpyrauhasen tuottaman, unta säätelevän melatoniini-hormonin määrää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan kirkasvalo jopa helpottaa kaamosoireita, jotka liittyvät usein ruokahaluun, uneen ja mielialaan.  Erityisesti toimintatarmon ja sosiaalisen aktiivisuuden kasvattamiseen on kirkasvalosta apua, THL:n tutkimus osoitti. Jos paino nousee ja makeanhimo kasvaa lisääntyvän hämärän mukana, kannattaa kokeilla kirkasvalolamppua.  Jotkut ovat huomanneet, että ylimääräinen valo auttaa heitä panemaan stopin ylimääräiselle herkuttelulle.

5. Teen vuorotyötä, voinko käyttää kirkasvalolamppua?

Kirkasvalo voi ehkäistä vuorotyörasitusta ympäri vuoden. Suomessa asiaa on tutkittu muun muassa sairaanhoitajilla ja lentoemännillä.

Niin ikään jet lag voi helpottua kirkasvalolla. Aikavyöhykkeiden läpi lentäminen rasittaa kehon biologista kelloa. Aikaerorasituksen on tutkitusti todistettu vähentyvän kirkasvalohoidolla.

6. Miten toimivat kirkasvalokuulokkeet?

Suomalaisen Valkee-laitteen luvataan toimivan kuin kirkasvalolamppu, mutta korvien kautta. Kirkasvalokuulokkeet muistuttavat kannettavaa musiikkisoitinta, mutta ääntä niistä ei kuulu. Korviin laitettavan valon on väitetty vähentävän kaamosoireita. Tuote on saanut ristiriitaista palautetta useita vuosia: joissakin tutkimuksissa on ilmennyt, että korvavalo ei vaikuta sisäiseen kelloon samalla tavoin kuin silmän kautta tuleva kirkasvalo.7. Törmäsin sarastusvaloon, jonka sanotaan myös piristävän. Miten se eroaa kirkasvalolampusta?

Jos sängystä nouseminen tuntuu vaikealta, avuksi kannattaa ottaa heräämisvalo eli sarastusvalo. Se ei korvaa kirkasvalolamppua, mutta sen vähitellen syttyvä valo voi helpottaa heräämistä ja parantaa vireyttä. Joillakin sarastusvalo syventää unen laatua. Lamppu lupaa luonnollisen ylösnousun, jossa valo lisääntyy auringonnousun tapaan 20–40 minuutissa.  Useimmissa laitteissa on mukana radio tai luontoäänet, jotka voi ajastaa herätysääniksi varmistamaan mukavampi herääminen.

Lue myös: Sarastusvalo – parempi kuin kirkasvalo ja aamukahvi yhteensä

8. Voiko kirkasvalolamppuni olla koko päivän päällä?

Joissakin kirkasvalolampuissa on ominaisuus, joilla niistä saa normaalin sisustusvalon silloin, kun niitä ei käytetä niin sanottuun valohoitoon. Lamppuja on myös muotoiltu uudestaan tämä käyttötarkoitus mielessä. Koko päivää ei tavallista kirkasvalolamppua kannata pitää päällä, vaan valohoito kannattaa ajoittaa täsmähetkenä juuri heräämisen jälkeiseen aikaan.

9. Mitä on sininen valo? Sellainen on juuri hankkimassani kirkasvalolampussa.

Sininen valo on olennainen osa kirkasvalon tehon kannalta. Sininen valo muistuttaa kesäpäivän taivaan väriä. Juuri sininen väri nostaa luonnollisesti energiatasoa ja lopettaa nopeimmin melatoniinin erityksen. Puhdas valkoinen valon väri on puolestaan sekoitus ja sisältää kaikkia värejä.

10. Voiko kirkasvalosta aiheutua haittaa?

Kirkasvalolamppu sopii useimmiten kaikille, jopa heikkonäköisille ja iäkkäille. Jotkut lääkkeet voivat herkistää valolle. Kirkasvalo saattaa aiheuttaa päänsärkyä tai ärsyttää silmiä myös lääkkeitä käyttämättömille, mutta useimmiten nämä oireet menevät ohi tai häviävät viimeistään parin käyttökerran jälkeen.

Kirkasvalo voi laukaista herkimmille migreenin tai pahoinvointikohtauksen. Liian pitkään lähietäisyydellä (n. 50 cm) päällä oleva lamppu voi häiritä unirytmiä. Silmäsairauksia sairastavien kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen kirkasvalohoidon aloittamista.

Lähteet: Kirkasvalolamppujen valmistajat, THL ja Stuk

Onko sinulla käytössäsi kirkasvalolamppu? Millaisia kokemuksia sinulla on käytöstä? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Kysely

Onko sinulla kirkasvalolamppu?

Kyllä
Kyllä
53.9%
Ei
Ei
46.0%
Ääniä yhteensä: 102