Arja Aholan Mila-tytär puettiin äitiyspakkauksen paitoihin, mutta myös äidin ompelemiin vaatteisiin.
Arja Aholan Mila-tytär puettiin äitiyspakkauksen paitoihin, mutta myös äidin ompelemiin vaatteisiin.

ET-lehden lukija Arja Aholalle äitiyspakkaus oli korvaamaton apu vuonna 1965, kun hän sai esikoisensa 18-vuotiaana.

Arja Ahola, 66, Jämsä:

”Olin vain 18-vuotias saadessani esikoiseni Milan 1965. Tuntui hienolta saada äitiyspakkaus aivan ilmaiseksi, sillä rahaa oli vähän. Pakkaus on ollut korvaamaton apu suomalaisäideille jo vuodesta 1938.

Kun sain pakkauksen, ompelin siihen heti anopin vanhalla polku-Singerillä puuvillakankaisen sinikukallisen röyhelön. Laatikko nostettiin lipaston päälle, ja Mila-vauva nukkui siinä kuukauden verran ennen kuin ostimme pinnasängyn.

Vaatteiden lisäksi pakkauksessa oli flanelli- ja sideharsovaippoja, täkki, sinisävyinen huopa, emalivati, harja, vohvelikankainen pyyhe, saippua ja kondomi. Siellä oli myös pahvi, jonka tarkoitus oli suojata patjaa pissalta. Vaipat eivät olleet kovin pitäviä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Emalivadista oli minulle paljon hyötyä. Kuumensin siinä vettä ja keittelin vaippoja hellalla. Meille ei nimittäin tullut lämmintä vettä kotiimme anoppilan yläkertaan. Pian kauppoihin ilmestyi kertakäyttövaippojakin, mutta ne olivat liian kalliita meille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Köyhäinavusta menestystarinaksi – katso videot äitiyspakkauksista 1940- ja 60-luvuilta!

Pakkauksen vaatteet olivat valkoisia ja joustamattomia, eivät nättejä eivätkä käytännöllisiäkään. Puuvillapaita solmittiin selästä kiinni, sen päälle flanellipaita ja vielä röyhelö kaulaan. Ompelin paljon itse vaatteita. Kuulin sukulaisilta, että aikaisemmin pakkauksessa oli kankaita ja ompelutarvikkeita. Ja sota-aikana siinä oli kuulemma paperisia lakanoita.

Emalivati jäi mummolaan ja sitä käytettiin sittemmin perunoiden pesuun, mutta se on aikojen kuluessa heitetty pois. Mikan syntyessä vuonna 1968 otin avustuksen rahana.” 

Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla