Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan tapakäytös on kriisissä ja itsekkyys huipussaan. Hän katsoo Linnan juhlia kriittisin silmin.

Minä, minä, minä minä. Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan Linnan juhlat olivat malliesimerkki hyvien tapojen ja etikettituntemuksen kriisistä.

– Tuntuu, että ainostaan sillä, mitä minä haluan on väliä. Kunhan minut huomataan, kunhan minun sanomani kuullaan, kunhan minä pääsen juhlimaan. Itsenäisyyspäivän vastaanotosta on tullut pukujuhla, jossa itsekkyys on huipussaan ja päivän sanoma unohtuu täysin.

– Juhlan tarkoitus ei ole se, että vieras pääsee kertomaan puvullaan itsestään vaan se, että hän pukeutuu tilaisuutta kunnioittavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suonperän mukaan vuoden 2015 Linnan juhlissa itsekkyydestä kertoivat muun muassa kiire punaisella matolla, pukukoodin järjestelmällinen rikkominen ja jopa täydelliset virheet ja piittaamomuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sinne tultiin puukko vyöllä, ei pukeuduttu frakkiin tai edes sen vaihtoehtoon tummaan pukuun, esiteltiin tatuointeja ja ripustettiin kunniamerkit miten sattuu. Kunniamerkit tulee ripustaa 12 senttiä olasta ja niin, että katse kiinnittyy niihin.

"Kunniamerkit heiluivat kuin jojot kaulassa".

Suonperän mukaan kättelyssä on aikaa 0,8 sekuntia. Siinä ajassa pitäisi hänen mielestään ehtiä pysähtyä ja katsoa kättelijää silmiin, esitellä itsensä, kiittää kutsusta ja toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää.

– Viimeksi moni käveli kätellessään aivan kuin näyttäen, että tässä on nyt tällainen välttämätön paha ja heippa vaan sullekin. Eikä sitten edes pysähdytty odottamaan seuralaista, vaan porhalleettiin vaan peremmälle.

Lisäksi tapakouluttaja sanoo panneensa merkille ilmeet ja eleet.

– Hymy välähti juuri kättelyhetkellä, mutta muuten oltiin suupielet alaspäin ja naama nutturalla.

Keskustele myös: Kumma huomio Linnan juhlista

Lottapuku ja lapselle rintaliivit

Erityisen ylpeä Suonperä on kuitenkin tavasta, jolla presidentti Niinistö osoitti viime vuonna huomiota sotiemme veteraaneille.

– Lottapuku oli hänestä juhlien paras puku ja sen hän sanoi avoimesti. Hieno ele.

Kaarina Suonperä on tapakasvattanut Suomalaisia jo vuosikymmeniä. Hänen mielestään tapakäytös on selvästi kriisissä. Itsenäisyyspäivän vastaanoton mokia enemmän hän on kuitenkin huolissaan itsekkyyden kasvamisesta lapsiin.

– Kerran eräs äiti soitti minulle ja kysyi, mistä saisi topattuja rintaliivejä 10-vuotiaalleen, kun tälle oli ostettu Aasiasta hieno mekko ja eihän se näyttänyt äidin mukaan tyttären päällä nyt miltään. Kun kysyin, onko varmasti oikein se, että tyttärelle ostetaan nyt topatut rintaliivit, jotta hän saa iltapuvun näyttämään hyvältä, äiti löi minulle luurin korvaan, Suonperä kertoo.

– Linnajuhlia varten eräs herra puolestaan kysyi, minkä värisen rusetin hän lattaisi smokin kanssa. Kun kerroin, että hyvä herra, kyseessä on frakkijuhla, ei sinne smokkia laiteta, mies tiuskahti vain, että minä panen mitä haluan, älä sinä siinä ohjaile.

Nämä olivat Kaarina Suonperän mielestä vuoden 2015 Linnan juhlien pahimmat pahimmat mokat ja hienoimmat esimerkit:

Virhe:

Yrittäjä Valtteri Lindholmin tuppivyö ja puukko.

"Haluaisin kysyä linnan turvamiehiltä, millä perusteella puukon saa tuoda juhliin ja toisaalta herra Lindholmilta itseltään, onko tämä näinä aina hyvän maun mukaista."

Virhe:

Oopperalaulaja Waltteri Torikan "tupakkatakki".

"Jos kutsussa lukee frakki, silloin pitää pukea frakki tai tumma puku. Tämä oli rakastamaltani laulajalta todella rimanalitus."

Outo:

Eläinsuojeluasiamies Sari Salmisen kukkomekko

"Sitä en ymmärtänyt nyt ollenkaan."

Upea:

Sdp:n kansanedustajan Nasima Razmyarin sähkönsininen iltapuku.

"Upea leikkaus, upea väri ja lisäksi vieras kantoi asua ryhdikkäästi. Hänen ryhdistään voisivat muutkin ottaa mallia."

eisin kirjoitti:
Ikuinen sininen on myös tyylirikko. Ja silmämeikki....yäääh...

.

 Näytäpä meikkisi mammaseni, tai se mäntysuovalla pesty naamari! niin minä sanon yäääh!

.

Yksilöllisyys on kaunista! Kun sen tekee niin tyylikkäästi kuin hän sen tekee! Hyvä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla