"Ensimmäinen viikko meni tutustumisessa jätkiin, niihin jermuihin. Puuta oli jokitörmät aivan valtoimenaan. Suomalaisten tehtävä oli asentaa jokeen puomit ja ohjurit."

Elettiin vuotta 1968, olin juuri armeijasta päässyt nuori miehenalku. Palasin siviilielämään, mutta töitä ei ollut. Oli kuitenkin suhteita. Miten ollakaan, pääsin uittoon Venäjän puolelle, vanhaan Sallaan.

Rajan ylitys oli jo aikamoinen kokemus. Asuimme Sallaniemessä, paikassa jossa Kuolajoki yhtyy Sallajokeen.

Sallaniemessä meillä oli telttamajoitus ja kokki hoiti ruokapuolen. Ennen tukkien jokeen vyörytystä meillä oli kalastusmahdollisuus. Kokille piti tietenkin hommata ruokakalat. Niitä tulikin. Ilman kalavaletta 1,5-metrisiä haukia, siikaa, ahventa. Eihän niissä vesissä kukaan kalastanut. Pääsisipä joskus vielä käymään!

Sitten alkoi tapahtua. Sallaniemeen marssi 200 venäläistä sotilasta, mukanaan pillarit ja traktorit.

Venäläiset vyörytti kaikki tukit ja pöllit jokeen yhtenä päivänä.

Siinä alkoikin uittomiehillä sekamelska. Oli kiire, ettei vesi pääse laskemaan. Jokainen puu piti saada Suomen puolelle. Hyvin ehdittiin.

Siellä sain myös uittomiehen kasteen. Humpsista vaan ja olin joessa. Kaksi samanikäistä jätkää nauroi ja ilkkui: ”Noin siinä käy, kun ei varo.” Rannalle päästyäni vanhemmat jätkät lohduttivat minua ”Odotetaan. On täällä paljon liukkaita tukkeja.” Niinhän siinä kävikin, että naurajat saivat kunnon kasteen. Jätkät on jätkiä.

Kovaa työtä päivät ja yöt, mutta se oli opettavainen reissu elämässä eteenpäin.

Paavo Pettersson

Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.
Jakkaranpäällys syntyy helposti. Leikkaa yhdeksän ruutua ja neljä sivukaitaletta, sitten vain surauttelemaan.

Värikkäiden puuvillakankaiden paloista saat nätin hupun mökkijakkaralle. Samalla tekniikalla voi ommella tyynynpäällisen tai vaikka ison peiton.

Tarvitset:

 • Puuvillakankaiden paloja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Leikkaa kankaista 9 neliötä. Kuvan neliö on 12 x 12 cm, sisältäen saumavarat. Tarkista koko omaan jakkaraasi sopivaksi. Sommittele tilkut 3 x 3 neliön ruudukoksi. Ompele ne 3 neliön kaitaleiksi oikeat puolet vastakkain 0,5 cm:n saumanvaralla. Silitä saumanvarat auki.

2. Neulaa kaksi kaitaletta op:t vastakkain, varmista, että ruutujen kulmat osuvat kohdakkain. Ompele kaitaleet yhteen 0,5 cm:n saumanvaralla ja silitä saumanvarat auki. Ompele 3. kaitale toisen kaitaleen (toiseen) reunaan. Nyt kaitaleet on ommeltu ruudukoksi.

3. Leikkaa jakkaran sivuille 13 cm leveät eriväriset kaitaleet. Kaitaleen pituus on ruudukon pituus + 4 cm. Neulaa kaitaleet ruudukon sivuille op:t vastakkain, jätä saumanvarat päihin. Ompele ruudukon kulmaan saakka. Ompele sitten sivukaitaleiden päät yhteen = jakkaran kulma. Taita lopusi alareunaan 2 x 1 cm:n päärme nurjalle ja ompele reunasta.

Huom! Ennen kuin ompelet hupun kulmat, varmista, että hupun saa jakkaran päälle ja siitä pois sujuvasti. 

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.