Pyykki pestiin järven rannassa pyykkipadassa ja kuivattiin omassa pihassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Lukijan kuva / Simo Ruuskanen
Pyykki pestiin järven rannassa pyykkipadassa ja kuivattiin omassa pihassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Lukijan kuva / Simo Ruuskanen

"Tyttö hypähtelee kotiin kympin koe olkalaukussaan. Äiti tuskin vilkaisee paperia. "Saiko kukaan 10+?" hän tokaisee."

"Pieni tyttö matkalla koulusta kotiin. On kevät ja jalka keveä. Kumisaappaat ovat vaihtuneet kippakenkiin. Ojanpenkalla loistaa keltaista kultaa, leskenlehdet kukkivat valtoimenaan. Tyttönen poimii kimpun. Kirjoissa ja lauluissa kerrotaan, miten äiti ilahtuu. Kotona äiti iänikuisessa esiliinassaan hyörii hellan ääressä. Lapsi ojentaa iloisen odottavana kukkansa. Äiti vilkaisee, tuhahtaa: "Eiväthän nuo kestä maljakossa. Isän mehiläiset olisivat niistä keränneet hunajaa."

Toinen muistikuva samoilta ajoilta. Tyttö hypähtelee kotiin kympin koe olkalaukussaan. Äiti tuskin vilkaisee paperia. "Saiko kukaan 10+?" hän tokaisee.

Kolmas kuva. Äiti odottelee poikkeuksellisesti koulun portilla. Lienee käynyt kaupassa ja huomannut oppilaiden purkautuvan ovesta. "Katselin, kun tulit luokkakavereittesi kanssa. Kyllä sinulla on paksummat jalat kuin muilla." Tuon ajan luokkakuvista näen, että minulla oli ihan samalaiset rimppakintut kuin muillakin. Sillä minähän se olin ja olen, tuo pieni lettipäinen tyttö, jota nyt muistoissani katselen lempeällä myötätunnolla.

Juhlat lähestyvät – täältä löydät oikeat sanat

Vanhat valokuvat kertovat muutakin. Näen itseni, ehkä kahdeksan täyttäneenä, mekossa, jonka laajahkoa helmaa kiertää leveä ohuella mustalla muliinilangalla ristipistoin kirjottu ruusuraita. Muistan, miten itse sen pistelin kanavakankaan läpi paperimallista katsoen, ruutuja laskien. Ollapa se mekko vielä tallella. Voisin itse ihailla ja kehua pientä itseäni. En muista, että olisin kiitosta tai kehua saanut äidiltä. Tokihan nyt lapsi osasi semmoista ja jaksoi.

Lapsilleni halusin mummolan

Ilolla lähdin opiskelemaan vieraalle paikkakunnalle yliopistoon. Laudaturin paperit takasivat silloin sisäänpääsyn, mutta uskoin olevani lihava, ruma ja tyhmä. Oppi oli mennyt perille, vaikka olin päättänyt jo varhain, etten usko äitini puheita ja että toimin kaikessa päinvastoin kuin hän.

Aikanaan avioiduin. Kun aloin odottaa lasta, päätin, että lapsillani on mummola, itselläni ei sitä ollut koskaan ollut. Päätin niellä kaiken. Se onnistuikin. En kuunnellut edes äitini kauhukertomuksia synnytyksestä, kuulin, mutta en kuunnellut. Toki jo lapsuudestani muistin, että esikoisen jälkeen äiti oli päättänyt, ettei yhtään lasta lisää. Meitä syntyi vielä kolme kaikista sen ajan varotoimista huolimatta, yksi toivottu ja kolme ei-toivottua.

Kotini oli aina auki mummille ja ukille, usein vierailimme heidän luonaan. Muutimme paikkakunnalle, josta oli sopiva 50 kilometrin matka, ei liian lähellä, ei liian kaukana.

Kun esikoispoikani oli kaksivuotias, kävi ilmi, että odottamani tyttövauva oli kuollut kohtuun. Adventtiaika oli alkamassa, miehelläni kiireinen työrupeama edessä, poika tarvitsi hoitajaa. Soitin äidilleni ja selvitin tilanteen, pakko mennä aamulla sairaalaan synnyttämään kuollutta. "En minä nyt ehdi, kun on joulukin tulossa", vastasi äitini. Lanttulaatikko oli tärkeämpi kuin tytär ja tyttären lapset. Itse ajattelin silloin, että minä en koskaan jätä omia lapsiani pulaan, jos suinkin voin auttaa.

Vuoden päästä minulla oli sylissäni terve tyttö.

Pian kävi ilmi, että mummi oli hyvä mummi pojalle, mutta huono mummi tyttärelle. Samoin oli ollut lapsuudessani. Minun kolmella veljelläni oli hyvä äiti, vaikka pikkuveli tiesikin, ettei ollut toivottu.

Tee testi: Miten paljon mummoa sinussa on?

Vasta ukin kuoltua tilanne kärjistyi niin, että lapset alkoivat kysellä, onko pakko hakea mummi jouluksi meille, kun se kumminkin pilaa koko homman.

Kymmenen vuotta pidimme monin tavoin huolta leskeytyneestä ja yhä hankalammaksi muuttuvasta mummista. En itkenyt, kun äitini kuoli. Helpotti.

Millainen mummo minä olen?

Elämä ei mene niin kuin toivoo ja kuvittelee. Olen ollut töissä käyvä isoäiti. Lapseni ja lapsenlapseni ovat asuneet 3-4 tunnin automatkan päässä. En ole voinut olla avuksi, kuten olisin halunnut.

Olen varmasti toistanut tietämättäni äitini virheitä ja lisäksi tehnyt ihan omiakin. Mutta uskon ja toivon, että minun tyttäreni itkee minun kuolemaani. Hän tosin tässä totesi: "Jos sinusta tulee vanhana yhtä ilkeä kuin mummista, niin en pidä huolta, en käy edes katsomassa."

Ihan turhaanko siis yritin opettaa lapsilleni, että vanhemmista pidetään huolta, olivat he millaisia hyvänsä?"

Meirami

Ahdistavatko muovijätevuoret ja maailman merissä lilluvat valtavat muoviroskalautat? Pelottavatko muovin haitalliset vaikutukset ihmiselle ja luonnolle? Et ole yksin. Onneksi jokainen voi vähentää muovijätteen syntymistä.

Facebookissa on meneillään Muoviton maaliskuu –kampanja, jossa innostetaan vähentämään muovin käyttöä. Haasteeseen voi liittyä vaikka maaliskuu lähenee loppuaan, sillä jokaisella teolla on vaikutusta.

Miksi muovijätteen vähentäminen kannattaa?

Vuodesta 2016 lähtien Suomessa ei ole enää saanut viedä muovijätettä kaatopaikalle. Muovin kierrätys ja uusiokäyttö on otettu innostuneesti vastaan, mutta suuri osa muovista päätyy tällä hetkellä yhä jätteenpolttolaitoksille. Se on parempi vaihtoehto kuin kaatopaikka, mutta ei kovin kestävää pitkällä tähtäimellä. Välttämällä kertakäyttöistä, jätettä synnyttävää muovia säästetään energiaa ja luonnonvaroja.

Näillä vinkeillä voit vähentää muovijätteen syntymistä omassa arjessasi:

 1. Muovipussit kuuluvat historiaan. Nappaa kauppareissulle aina mukaan reppu tai kangaskassi. Jos laukku unohtuu, suosi kassalla paperikassia.
 2. Pakkaa hedelmät mieluummin paperipussiin, tai ompele itse kankaiset hedelmäpussit. Osta hedelmät irtomyynnistä, älä muovipakkauksiin käärittyinä.
 3. Valitse tuotteita, jotka on pakattu pahviin. Tutustu kauppojen irtotuotevalikoimiin. Monista paikoista saa ostaa kuivatuotteita omaan pussukkaan.
 4. Pidä mukanasi lasista tai teräksistä kahvitermaria tai kestomukia. Sellaiseen voi ostaa mukaan otettavan kahvinsa myös monissa kahviloissa. Kestokuppisi kanssa voit olla trendikäs edelläkävijä ja parhaassa tapauksessa muutkin innostuvat esimerkistäsi.
 5. Jos juot vettä ulkona liikkuessasi, pidä mukanasi täytettävää pulloa, älä osta aina uutta vesipulloa. Katso löytyykö kaapeistasi sopivaa lasista tai teräksistä pulloa.
 6. Jätä mikromuoveja sisältävät kosmetiikkatuotteet kaupan hyllyyn. Suosi luonnonkosmetiikkaa.
 7. Vältä vaatteissa keinokuituja kuten akryylia ja polyesterista valmistettua fleecea. Pestessä niistä irtoaa pienen pieniä muovihitusia, joita ei saada poistettua vedestä. Luonnonkuituiset vaatteet kestävät kauniina pidempään.
 8. Pystytkö vähentämään yksityisautoilua? Hyvä, sillä ajon aikana autonrenkaista irtoaa pieniä muovihiukkasia. Autoilusta ja tekstiileistä irtoavat keinokuidut ovat pahimpia muovinlähteitä ympäristössä.
 9. Iso ekoteko on ostaa lapsille muovittomia leluja. Saatavilla on hurmaavia luonnonmateriaaleista valmistettuja leikkikaluja, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Niitä suosimalla teet myös arvokasta ympäristökasvatusta.
 10. Tee mitä pystyt. Täysin ilman muovia nykyinen yhteiskuntamme ei pyörisi. Turhaa muoviroskaa voi kuitenkin jokainen välttää.
 11. Kun hoksaat hyvän keinon välttää muovia, kerro se muillekin. Moni etsii niksejä muovin välttämiseen. Kuinka mummolassa elettiin ennen vanhaan? Voisiko isoäitien vinkeistä olla apua?

 

Lähteet:

Eurooppatiedotus

Muoviton maaliskuu

Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Pientä pintaremonttia -sarjasta tuttu stailaaja Niina Ahonen kertoo, kuinka tavaroiden karsiminen muutossa onnistuu ammattilaisen avulla.

1. Miksi tavarasta pitää luopua?

"Kenelle tahansa voi tulla vastaan elämänvaihe, jolloin edessä on muutto pienempään asuntoon. Erityisesti tämä kuitenkin koskee suuria ikäluokkia. Lapset ovat aikuistuneet ja lähteneet maailmalle, ja koti tuntuu turhan liian suurelta yhdelle tai kahdelle ihmiselle. Tavaraa on kuitenkin kertynyt nurkkiin kiitettävästi. Kaikki ei millään mahdu pienempiin neliöihin."

Muuttostailaus tarkoittaa sitä, että isommasta pienempään muutettaessa suunnitellaan, miten rakkaat huonekalut ja muut tavarat saadaan sopimaan kauniisti uuteen asuntoon. Päätyökseni somistan asuntoja myyntikuntoon."

2. Milloin kannattaa turvautua ammattilaisen apuun?

"Silloin, jos tuntuu, ettei pysty esimerkiksi liikuntarajoitteiden tai aikapulan vuoksi selviytymään tavaroiden karsimisesta eikä muuton käytännön järjestelyistä. Ammattistailaaja voi tehdä koko urakan avaimet käteen -periaatteella.

Jollekin muuttajalle voi kuitenkin riittää pelkkä 1−2 tunnin pituinen ideointikäynti."

3. Miten aloitan tavaroiden karsimisen?

"Se voi olla vaikeaa, koska rakkaisiin huonekaluihin, koriste-esineisiin tai matkamuistoihin on latautunut paljon merkityksiä. Karsiminen omaisten tai ystävien kanssa ei myöskään ole välttämättä ongelmatonta.

Ammattilainen tuo tilanteeseen neutraalin ulkopuolisen näkökulman ja käytännön menetelmätapoja. Tavarat käydään yhdessä läpi yksi kerrallaan ja mietitään, mikä kannattaa säilyttää ja mistä luopua.

Tavarat voi ryhmitellä kasoihin ja merkitään vaikka post it -lapuilla tyyliin ”ehkä säilytettävä”, ”tärkeä” tai ”vähemmän tärkeä”. Tällä tavalla karsinta etenee pikku hiljaa.

Kannattaa muistaa, että karsintaprosessi elää koko ajan muuttajan mielessä. Seuraavana päivänä voi olla valmis luopumaan tavarasta, joka aiemmin tuntui tuiki tärkeältä. Ulkopuolinen ei kuitenkaan päätä, vaan ratkaisut ovat aina asiakkaan.

Aikataulu täytyy pitää mielessä, ja siitäkin ammattilainen voi huolehtia. Sen määrittää yleensä päivämäärä, jolloin asunnon pitää olla tyhjä."

4. Miksi tavaroista luopuminen on niin vaikeaa?

"Omia tavaroitani karsiessani olen huomannut, että ajaudun helposti ”muistojen bulevardille”. Kun esimerkiksi on tarkoitus laittaa valokuva-albumeja järjestykseen, huomaan katselleeni neljä tuntia kuvia, joista jokaiseen liittyy jokin muisto.

Ulkopuolinen voisi siinä tilanteessa huomauttaa, että aika kauan on jo mennyt yhden albumin selaamiseen.

Muutto on aina elämänmuutos. Olen koulutukseltani sisustussuunnittelija ja sosionomi, mikä ei ole lainkaan hassumpi yhdistelmä tässä työssä. Olen kuullut monta elämäntarinaa ja esineisiin liittyvää muistoa, kipeätäkin. Itku saattaa tulla niin muuttajalta kuin kuulijalta."

Lue uudesta ET-lehdestä, miten Kirsi Lihr-Koistinen onnistui Niina Ahosen avulla karsimaan tavaroitaan muuttaessaan pienempään asuntoon. ET-lehti 6/2018 ilmestyi 14.3. Digilehteen pääset tutustumaan tästä.

 • Yrittäjä, stailaaja, sisustussuunnittelija.
 • Oli mukana ohjelmasarjoissa Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia.
 • Työskentelee Stailia-yrityksensä kautta.
 • ”Rakastan sisustamista, kauniita esineitä ja asioita. Olen hulluna valaisimiin... ja kenkiin.”

stailia.fi