Turussa etsitään nimeä vanhan konepajan alueelle nousevalle uudelle asuinalueelle.

Mikä sopisi nimeksi asuinalueelle, jonne tulee noin tuhat uutta asuntoa? Tarkka osoite on melkein keskustassa, Köydenpunojankadulla Turussa.

Esimerkiksi joukkoliikenneasemat, kauppatori ja keskustan kulttuuripalvelut ovat vain kävelymatkan etäisyydellä. Aluetta rajaavat etelässä VR:n ratapiha, lännessä Logomo, pohjoisessa Pohjolan kaupunginosa ja idässä Aninkaisten silta.

Rakennuttaja YIT etsiikin nyt uudelle alueelle nimeä kilpailulla. Siihen voivat osallistua kaikki 7. joulukuuta mennessä.

– Haluamme löytää nimen, joka kuvaa alueen modernia luonnetta unohtamatta kuitenkaan sen vahvaa industriaalista perimää. Selvää on, että nimen on sovittava kaupungin nimiöintikulttuuriin sekä turkulaisten huulille. Siksi nimikilpailun järjestäminen tuntui oikealta ratkaisulta, Jyrki Meri kertoo YIT:n tiedotteessa. Meri toimii YIT:n aluejohtajana.

Päätös nimikilpailun voittajasta tehdään joulukuun 2014 aikana. Voittajaehdotus julkaistaan puolestaan tammikuussa 2015.

Nimikilpailun löydät täältä: yitkoti.fi/nimikilpailu

Useimmissa kynttilöissä on turvallisuusmerkintä, jonka mukaan niitä ei saa polttaa loppuun. Tämä sääntö pätee myös ulkona. 

Vakuutusyhtiö Ifin tutkimassa tulipalossa  omakotitalo tuhoutui purkukuntoon, kun tuli karkasi puurunkoisiin lyhtyihin terassille yöksi jätetyistä palavista kynttilöistä. Palo syttyi tunteja sen jälkeen, kun kynttilöiden luultiin jo hiipuneen itsestään sammuksiin.

Kun yhtiö testasi jälkeenpäin samanlaisia kynttilöitä, niistä ilmeni, että kynttilän sydänlanka menee palamisen loppuvaiheessa vaakatasoon ja muuttuu ikään kuin sytytyslangaksi sulan steariinin keskelle. Palaminen voi siksi jatkua vielä pitkään sen jälkeen, kun kynttilä on muuten käytännössä loppuun palanut. 

– Kynttilään sulasta steariinista tai parafiinista syntyvä allas voi syttyä palamaan koko altaan alueelta ja synnyttää niin ison liekin, että puurunkoinen lyhty ja edelleen koko terassi syttyvät palamaan, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela muistuttaa.

Uusi havainto tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kynttilöiden ei pidä antaa palaa loppuun.

– Moni ei tiedä, että kynttilävalmistajatkaan eivät ole vastuussa tuotteen paloturvallisuudesta, jos kynttilä poltetaan loppuun vastoin turvallisuusmerkintää. Esimerkiksi pöytäkynttilöissä ja kruunukynttilöissä kaksi viimeistä senttimetriä pitäisi jättää polttamatta. Myös ulkona palavat kynttilät tulee sammuttaa ennen nukkumaanmenoa, Koskela neuvoo.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan kynttilöiden käyttöohjeiden vastainen käyttö on aina tulipaloriski.

– Kokemuksiemme mukaan Suomessa myytävät kynttilät täyttävät pääsääntöisesti niille asetetut turvallisuusvaatimukset. Standarditesteissä pöytäkynttilöitä ei kuitenkaan polteta loppuun, vaan paloturvallisuusominaisuuksia mittaava testi lopetetaan, kun pöytäkynttilästä on kaksi senttimetriä jäljellä, Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen kertoo.

– Eurooppalaisissa standardeissa on käytetty lähtökohtana sitä, että kuluttajat tietävät, ettei pöytäkynttilöitä tule polttaa loppuun saakka. Olemme kuitenkin avanneet keskustelun standardia ylläpitävän työryhmän kanssa tarpeesta muuttaa testejä tältä osin kynttilöiden käyttöturvallisuuden parantamiseksi edelleen. Kynttilät suunnitellaan käyttöohjeiden mukaan käytettäviksi eli käyttöohjeiden vastainen toiminta aiheuttaa aina tulipalovaaran.

Näin vältät kynttiläpalot

 1. Käytä kynttilöiden ja ulkotulien alla aina palamatonta alustaa. Lasi, keramiikka ja kivi ovat parhaita alustoja.
 2. Laita ulkotulien alle alusta, joka estää niiden liikkumisen esimerkiksi tuulen mukana. Huomioi terassilla riittävä etäisyys rakennuksiin.
 3. Jos samalla alustalla on useampia kynttilöitä, niiden väliin pitää jättää vähintään viiden sentin ilmatila. Muuten kynttilät lämmittävät toisiaan ja kaasuuntunut steariini saattaa roihahtaa yhdeksi suureksi tuleksi.
 4. Älä jätä kynttilöitä valvomatta. Sammuta myös ulkotulet ennen nukkumaanmenoa.
 5. Älä anna pöytä- ja kruunukynttilöiden palaa loppuun. Jätä noin 2 viimeistä senttimetriä kynttilästä polttamatta.

Lähde: If

Pidä lapsenlapsen kanssa askartelutuokio, ja tehkää yhdessä joulukalenteri. Kumpikin voi piirtää lempikuviaan. Tai jos se ei innosta, liimatkaa kalenteriin valokuvia ja papereita.

Tarvikkeet

 • 24 tikkuaskia
 • tukeva kartonki, 35 x 50 cm
 • valkoista kartonkia
 • lyijykynä
 • vedenkestävä tussi
 • vesi- tai peitevärejä
 • liimaa
 • paksu pahvi tai vaneri,50 x 70 cm
 • vanhoja kirjoja
 • nuppineuloja

Tee näin

1. Herätä joulufiilis sytyttämällä kynttilä ja juomalla jouluglögiä. Näillä eväillä on hyvä suunnitella kuvia ja tarinoita joulukalenterin ikkunoihin.

2. Maalaa 30 x 50 cm kokoiselle kartongille vesiväreillä jouluinen talokuva, esimerkiksi joulupukin Korvatunturin-talo. 

3. Suunnittele ikkunoiden määrä ja koko. Mallikalenterissa on 3 kappaletta neljän askin muodostamaa isoa ikkunaa, 4 kappaletta kahden askin keskikokoista ikkunaa ja 4 kappaletta yhden askin ikkunaa.

4. Leikkaa kartongeista ikkunoita hiukan isommat palat. Piirrä niihin kuvat ensin lyijykynällä ja sitten ohuella vedenkestävällä tussilla.

5. Kumita lyijykynän jäljet tussin kuivuttua ja maalaa piirrokset vesi- tai peiteväreillä valmiiksi.

6. Liimaa tulitikkuaskit yhteen ikkunoiksi haluamallasi tavalla. Liimaa piirtämäsi kuva tulitikkuaskin päälle ja käännä reunat alapuolelle.

7. Liimaa ikkunat talon kuvan päälle. Jätä tarpeeksi tilaa jokaisen ympärille, jotta saat askit avattua. Ne eivät siis saa olla liian lähellä toisiaan. Kirjoita numerot 1–24 askien päälle.

8. Päällystä tukeva pahvi 50 x 70 cm vanhojen kirjojen sivuilla. Kiinnitä
tulitikkujoulukalenteri siihen nuppineuloilla tai liimalla.

9. Tee yläreunaan kaksi reikää ja pujota niiden kautta ripustusnaru.

10. Kun kalenteri pääsee käyttöön, laita laatikkoihin pieniä koristeita, karkkeja, kolikkoja, minipipareita tai vaikka kirjoitettu lupaus yhteisestä leikkihetkestä.

Mitä kivaa olet itse askarrellut jouluksi? Kalenterin, kuusenkoristeita, ovikranssin tai ehkä jotain muuta? Lähetä meille kuva alla olevalla lomakkeella! Voit kertoa työstäsi Sisältö-kentässä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.