Anja ja Viljo Hokkasen satupuutarhan kukoistuksesta pitävät huolen muun muassa hemmotellut hyönteiset. Tästä saat ohjeen vastaavan hyönteishotellin valmistamiseen.

Anja ja Viljo Hokkasen pihapiiri Laukaan Saarilammella on rakentunut pala palalta. Pari sai puolentoista hehtaarin rantapalstan perintönä 1974. Ensin rannan tuntumaan siirrettiin vain vanha sepänpaja, muu osa metsäistä tonttia jäi odottamaan parempia aikoja.

Nyt tontti on satupuutarhaa, jota eläkkeellä oleva pariskunta hoitaa huolella.

Osansa tekevät myös hyönteiset. Yksi erikoisimmista vempeleistä tontilla on TV-ohjelman pohjalta ideoitu, jätelaudasta tehty suurikokoinen hyönteishotelli. Hyönteiset talvehtivat hotellissa ja ovat heti ilmojen lämmettyä valmiita pölyttämään puutarhaa ja torjumaan tuhohyönteisiä. Viljo Hokkasen mukaan homma toimii yllättävän hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Videon on tuottanut Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT

Jänöt eivät kestä tanssimusiikkia

Anjan suosikkeja puutarhassa ovat erilaiset nauhukset. Niistä pitävät myös pölyttäjähyönteiset. Komeat kärhöt rönsyilevät rakennelmien ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lannoitteena käytetään pääosin hevosen lantaa. Muutenkin viljely hoituu luomumeiningillä jo ihan kustannussyistä.

Hyötypuutarhan hedelmäpuut ovat vanhoja, kestäviä maalaislajikkeita. Ne sekä marjapensaat tuottavat mehut ja hillot niin omalle kuin kolmen lapsen perheille. Juurekset, yrtit ja erikoinen Vanha Musta -perunalajike takaavat sadon koko kesän tarpeisiin.

1970-luvulla Lievestuoreenjärvi tuli kuuluisaksi Irwinin kappaleesta ja sellutehtaan lipeäpäästöistä. Tapauksen myötä jätevesilakeja tiukennettiin ja järvi puhdistettiin. Nyt järvi antaa tuoretta kalaa ympäri vuoden: kuhaa, siikaa ja muikkua.

Jänikset aikoivat viedä sadon parempiin suihin, kunnes Hokkaset keksivät laittaa puutarhaan matkaradion yöksi soimaan.

Vanha tanssimusiikki välispiikkeineen karkotti jänikset, eikä niistä sen koommin ole ollut haittaa

– Puutarha antaa meille sekä fyysistä että psyykkistä voimaa. Se on kuntoilua parhaimmillaan. Tärkein on kuitenkin sen kauneus, Anja Hokkanen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla