Tuoreita yrttejä tekisi mieli, mutta vielä niitä ei voi kasvattaa ulkona edes kasvihuoneessa. Näillä ohjeilla onnistut kasvattamaan ikkunalaudalla raikkaita versoja ruokapöydän koristeeksi ja ruoan höysteeksi.

Pippurinen krassi

Maustehyllyltä löytyviä sinapinsiemeniä voi tutun vihanneskrassin tavoin kylvää versoiksi. Sinapinversojen maku on vielä voimakkaampi kuin krassien.

Valitse reunallinen astia tai lautanen. Taittele talouspaperi astian pohjalle ja kastele se läpikotaisin. Ripottele ohut kerros siemeniä päälle. Krassi ja sinappi eivät vaadi pimeää, vaan lähtevät itämään rei’itetyn muovikelmun alla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kylvöstä ei saa päästä kuivumaan, joten kastele tarvittaessa. Sadonkorjuuseen päästään vajaassa viikossa, kun sirkkalehdet ovat ilmestyneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rapeat versot

Liota kuorelliset auringonkukansiemenet ja tavalliset ruokaherneet vedessä yön yli. Kylvä siemenet vaikkapa säilykepurkkiin kostean, hiekkapitoisen kylvö- tai yrttimullan päälle ja peitä astia rei’itetyllä kelmulla. Nosta kylvös pimeään pariksi päiväksi. Jos mahdollista, laita purkki lattialäm­mityksen päälle, niin itäminen nopeutuu.

Sumuttele kylvöstä tarvittaessa. Kun ituja näkyy, vie astia valoisalle ikkunalaudalle ja poista kelmu. Auringonkukan versot nautitaan, kun sirkkalehdet ovat ilmestyneet. Herneenversot voi syödä 10–15 cm:n pituisina.

Vehnänjyvistä syntyy varsinainen vitamiinipommi. Ripottele jyvät kosteaan multaan ja kasvata oraiksi noin viikossa. Puristettuna saat oraista terveysjuoman.

Sipulit ruukkuun

Valkosipulit ja sipulit työnnetään juuripuoli alaspäin kosteaan multaan. Jätä puolet sipulista näkyviin.

Viikon parin sisällä saat satoa, jota voi käyttää ruohosipulin tapaan. Rei’itetty kelmu ja pimeys nopeuttavat versomista. Joskus sipulit lähtevät versomaan ruokakomerossa säilytettäessä, joten silloin tulee versoja ilman multaakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla