Maaliskuu on hyvää aikaa siementen kylvämiseen. Katso kylvöohjeet ja tarkista aikataulusta, milloin mitkäkin vihannekset, juurekset ja kesäkukat kannattaa kylvää. 

1. Valitse kylvömulta

Se on vähäravinteista, puhdasta ja läpäisevää. Ripottele siemenet riveihin tai tee hajakylvö, ja muista kirjoittaa kylvöksiin nimet.

Kylvä tarpeeksi harvaan, jotta kasvavat juuret eivät kietoudu toisiinsa. Hyvä sääntö on, että siemenen päälle tulee siemenen koon verran multaa tai hiekkaa. Jotkin siemenet itävät vain, jos niitä ei peitetä ollenkaan. Tarkista ohjeet siemenpussista.

Kylvöastiaan on hyvä laittaa muovia, pimeässä itävien päälle sanomalehteä. Voit myös kietoa astian muovipussiin, kunhan teet siihen ilmareikiä. Pidä kylvös tasaisen kosteana, kuivahtaminen tai liika märkyys tuhoavat siemenet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Lämpöä ja valoa

Sopiva lämpötila taimille on noin 20 astetta. Pohjalämpö on usein hyödyksi itämiselle: kylvös nauttii pesuhuoneen lattialämmityksestä ja kosteudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos taimet näyttävät honteloilta, ne kaipaavat lisää valoa. Siirrä ne mahdollisimman valoisalle ikkunalle, mielellään vielä loiste- tai kasvivalon alle. Pienet taimet eivät pidä suorasta auringonpaisteesta.

3. Kouli taimet

Kun sirkkalehtien lisäksi ensimmäinen kasvulehtipari on auennut, siirrä taimet väljempään astiaan tai yksittäisiin purkkeihin. Mullaksi sopii lannoitettu taimimulta.

Istuta taimet hieman aiempaa syvempään ruukkuun. Sen pohjassa pitää olla reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee pois.

4. Karsi

Taimien karsimisen voi aloittaa toukokuun aikana. Vie taimet päivittäin ulkoilemaan, mutta ota ne yöksi sisään. Kesäkuun alussa hallojen vaara on yleensä ohi, ja rakkaudella vaalitut taimet pääsevät sulostuttamaan puutarhaasi tai parvekettasi. 

Kylvöaikataulu

Esikasvatettavat vihanneksen ja juurekset

Maaliskuu: laventeli, mintut, lehtiselleri, munakoiso, paprikat, chilit, purjo, rosmariini, ruohosipuli, tomaatti
Huhtikuu: basilika, avomaantomaatti ja rucola
Toukokuu: kurkut, pavut ja kurpitsat

Esikasvatettavat kesäkukat ja perennat

Maaliskuu: ahkeraliisa, lobelia, mustasilmäsusanna, leijonankita, koristetupakka, verbenat, sarviorvokki, ritarinkannus, salkoruusu
Huhtikuu: samettikukka, päivänsini, tsinnia, portulakat, samettikukat, tuoksuherne
Toukokuu: ruusupapu, krassit

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2014.

Vierailija

Minneli kirjoitti:
Neloskohdassa ei ole nyt järkeä. Otsikon kuuluisi olla "karaise", ja tekstissä pitäisi myös puhua taimien karaisemisesta eikä karsimisesta. Kirjoittaja ei ole selvästikään ymmärtänyt asiasta yhtään mitään, mikä on vähän erikoista.

Ehkä niitä pitää karsiakin sen karaisun epäonnistuttua! Toisin sanoen heikoimmat taimet kompostiin.

Minneli

Neloskohdassa ei ole nyt järkeä. Otsikon kuuluisi olla "karaise", ja tekstissä pitäisi myös puhua taimien karaisemisesta eikä karsimisesta. Kirjoittaja ei ole selvästikään ymmärtänyt asiasta yhtään mitään, mikä on vähän erikoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla