Suola ja Riihimäki-rock. Siinä ovat Kari-Veli Lehtosen tehokeinot etanoiden tainnuttamiseen. Entäpä mikä rooli on Kaija Koolla ja Popedalla?

Riihimäkeläinen Kari-Veli Lehtonen lähti taistoon espanjansiruetanoita vastaan kaksi vuotta sitten. Viime kesänä hän keräsi 1 576 etanaa. Tämän kesän saldo on jo noin 2 800 yksilöä.

Tämä intohimoinen tappajaetanoiden keräilijä noukkii niljakkaita otuksia korkillisiin maito- tai piimäpurkkeihin pinseteillä. Niiden pohjalle hän on sirotellut merisuolaa teelusikallisen – tai kaksi.

– Suola tainnuttaa ne hyvin. Keräilykierrokset käyvät eläkeläiselle hyvästä jumpasta, Lehtonen mainitsee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaija Koo ei vedonnut etanoihin

Espanjansiruetanoita vastaan on taisteltu jo vuosia Riihimäellä. Kaupungissa on kuusi etanaroskista, joihin Lehtonenkin vie täyttyneet purkit. Parhaina päivinä hän on kerännyt yli 160 ötökkää, mutta viime perjantain saalis oli huippu – Lehtosen uusi ennätys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riihimäki-rockissa Popedan soittaessa mies keräsi purkkiin 183 espanjansiruetanaa.

– Popeda ja sade olivat hyvä yhdistelmä. Lauantaina paistoi aurinko. Kaija Koon esityksen aikana sain pyydystettyä vain 30 etanaa, Lehtonen kertoo naurahtaen.

Hänen keräysmenetelmänsä on suosittu ja tehokas. Mutta on niitä muitakin. Lehtonen tietää, että joku on levittänyt kalkkia marjapensaiden juurille tai ison määrän nokkosia mansikkamaalle ja saanut pidettyä tuholaiset loitolla.

Vieraslaji viihtyy Suomessa – ja jopa pohjoisessa

Espanjansiruetana on kulkeutunut Suomeen Etelä-Euroopasta. Ensimmäiset havainnot tästä vieraslajista tehtiin Ahvenanmaalla jo vuonna 1990. Nyt se on levinnyt pohjoiseen, Oulun yläpuolelle asti.

Tappajaetanat leviävät maansiirtojen ja kasvitaimien mukana.

–  En voinut uskoa, että uskoa, että ne tulisivat tänne saakka, mutta ensimmäiset suuremmat havainnot espanjasiruetanoista eli tappajaetanoista tehtiin täällä Pieksämäellä viime kesänä, kertoo Riitta Hakulinen Pieksämäen kotipuutarhaseurasta.

Hänen oma pihansa on toistaiseksi säästynyt näiltä limaisilta vierastuholaisilta, mutta kaupungissa on alueita, joissa ne ovat iso ongelma.

– Ne tuhoavat kaiken ja jättävät jälkeensä paksua, sitkeää limaa, jossa on ikävä kävellä, Hakulinen kertoo.

Kakkakin kelpaa

Tappajaetanoille kelpaavat koriste- ja hyötykasvien kaikki osat sipuleita myöten. Onpa niiden nähty ahmivan koirankakkaa ja jopa kuolleita lajitovereitaan.

Veli-Pekka Lehtonen toivookin, että koiranomistajat keräisivät lemmikkiensä jätökset pusseihin.

– Nurmikot kannattaa pitää lyhyenä. Etanat rakastavat pitkää ja rehevää heinikkoa, opastaa Lehtonen.

Ensi yksi, sitten tuhat

Yksi etana munii vuodessa 400 munaa. Eikä lisääntymiseen tarvita kumppania.

Riitta Hakulisen mielestä tietoja tappajaetanoiden haitallisuudesta usein vähätellään etukäteen. Mutta jos puutarhasta löytyy yksikin espanjansiruetana, on niitä paikalla kohta lukematon määrä.

Älä tapa ukkoetanaa

Usein espanjansiruetanat sekoitetaan suomalaisiin ukkoetanoihin (kuvassa alla), jotka eivät tuhoa puutarhoja. Ne viihtyvät metsissä ja syövät sieniä ja mädäntyneitä kasveja.

Ne kasvavat jopa 18-sentin pituisiksi, kun tappajaetanat venyvät noin 14 senttiin.

Ukkoetanat kuuluvat suomalaiseen luontoon eikä niitä pidä tuhota.

Kuuma vesi tappaa

Muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliitto on laatinut ohjeet espanjansiruetanoiden torjumiseksi.

Paras keino torjua paikalliset espanjansiruetanaesiintymät on kerätä aikuiset ja keskenkasvuiset yksilöt sekä tuhota ne pudottamalla kuumaan veteen.

Etanat voi myös kerätä etanat rasiaan, jonka pohjalla on suolaa, sillä suola tappaa ne tehokkaasti.

Kuolleita etanoita ei pidä heittää luontoon, sillä ne houkuttelevat paikalle lajitovereita, vaan ne on hyvä hävittää tiiviissä rasiassa sekajätteen mukana. Kanteen on syytä tehdä ilmareikiä kuolleiden etanoiden keräämän kaasun vuoksi.

Joillakin paikkakunnilla on jo etanaroskiksiakin.

Risut kannattaa polttaa

Espanjansiruetanat talvehtivat mielellään risu- ja lehtikasoissa. Niiden polttaminen saattaa vähentää etanaesiintymää merkittävästi.

Jos käytössä on avoin komposti, kannattaa sen ympärys kalkita etanoiden ehkäisemiseksi. Kalkki kuivattaa etanat.

Koska tappajaetanat eivät kestä kovaa pakkasta, on syytä poistaa suojaavat lumi- ja lehtikerrokset niiden talvehtimisympäristöstä.

Oletko nähnyt espanjansiruetanan pihallasi? Lue lisää täältä ja ilmoita havaintosi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla