Kasvaako lähimetsässäsi jättiputkia tai onko puutarhassasi limaisia etanan jälkiä? Tunnista vieraslajit ja kerro, missä niitä on.

Vieraslajien levittäminen ja leviäminen Suomessa on kiihtynyt. Runsastuessaan monet vieraslajit aiheuttavat haittaa alkuperäisille lajeille ja uhkaavat muuttaa luontoa ja tuhota alkueräisiä kasveja ja eliöitä.

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan
uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.

Kotipuutarhoista vieraslajit leviävät usein siementen tai kitkemisjätteiden mukana, osa kasveista myös juuriversoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa on 157 haitallista vieraslajia, joista muutama kymmenen on luokiteltu erittäin haitallisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vieraslajeja saapuu Suomeen puutarhakasvien ja eläinten mukana. Verkkokauppaostosten lisääntyessä eri puolilla maailmaa tehtyjä tai kasva­tettuja tuotteita – esimerkiksi kasvien siemeniä tai akvaariokalojen elävää ruokaa – on helppoa tila­ta lähes kaikkialle.

Vieraslajeja kulkeutuu myös materiaalin, kuten kä­sittelemättömän raakapuutavaran tai puupakka­uksien mukana. Vieraslajit voivat saapua myös liikennevälineissä, kuten laivojen runkoon kiinnittyneenä.

Tunnetuimpia ja samalla runsaimpia vieraslajeja kasveista ovat jättiputki, kurtturuusu, lupiini, karhuköynnös ja terttuselja. Eläimistä tunnistetaan yleensä espanjansiruetana, kani ja supikoira. Osa vieraslajeista esiintyy vain hyvin pienellä alueella ja paikallisesti, esimerkiksi valesimpukka Loviisan ja Olkiluodon ydinvoimaloiden lauhdevesialueilla.

Tunnista ja ilmoita

Toukokuussa avatussa kansallisessa vieraslajiportaalissa www.vieraslajit.fi on paljon tietoa vieraslajeista. Lähes jokaisesta lajista, sekä kasveista että eliöistä, on myös kuvat, joiden avulla vieraslaji on helppo tunnistaa.

Sivustolla on myös ohjeita, miten erilaisia vieraslajeja voi torjua ja hävittää.

Kun näet vieraslajin, voi ilmoittaa sen helposti sivustolta löytyvältä lomakkeella.

Voit myös tutkia, onko lähiseudullasi vieraslajeja. Yksityiskohtainen kartta esimerkiksi Tampereen seudun jättiputkihavainnoista näyttää tältä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla