Joulutorilla vierailu on ihana tapa heittäytyä joulun tunnelmaan – ja löytää kivoja lahjoja pukinkonttiin. Listasimme joukon Suomen ihanimpia joulumarkkinoita. 

Tuomaan Markkinat, Helsinki

Vuonna 2014 uudistuneet Tuomaan Markkinat on Helsingin vanhin ja suurin ulkona järjestettävä joulutori, jolla vieraili viime vuonna 350 000 kävijää niin Suomesta kuin ulkomailta. Ruokakojut pursuavat joulun makuja ja lahjakujilta löytyy yli sata kojua, joissa myydään kotimaisia käsitöitä sekä hauskojajoululahjoja. Lapsia ja lapsenmielisiä ilahduttaa ilmainen vanhan ajan karuselli. Markkinoilla pääsee tänä vuonna jopa saunaan, sillä Senaatintorille tuodaan markkinoiden ajaksi joulusauna.

Tuomaan Markkinat 2.–22.12. ma-pe klo 11–20, la-su klo 10–19. Senaatintori, Helsinki.

Wanhan Ajan Joulumarkkinat, Porvoo

Idyllisen kaunis Vanha Porvoo on mitä parhain kohde joulumarkkinaretkelle. Ovatpa porvoolaiset perinteisesti kovan luokan käsityöihmisiäkin. Wanhan Ajan Joulumarkkinoilta voi ostaa paikallisia  herkkuja ja käsitöitä, vaikkapa kauniita villasukkia ja vanhanajan puuleluja. Kahvilassa on mukava istua glögillä taatelikakkua maistellen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Wanhan Ajan Joulumarkkinat 9.–10.12. klo 10–16. Vapaapalokuntatalo Brankkis, Kirkkokatu 2, Porvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varian Oskarinmarkkinat, Vantaa

Vantaan ammattiopisto Varian kulttuurialan Oskarinmarkkinat täyttävät jo 29 vuotta. Markkinat järjestetään kahdessa toimipisteessä. Tennistiellä myynnissä on kulttuurialan opiskelijoiden valmistamia tuotteita, esimerkiksi joulukortteja, kalentereita, kynttilöitä ja persoonallisia innovaatioita pukinkonttiin. Lisäksi markkinoilta saa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan opiskelijoiden valmistamia jouluruokia ja herkkuja.

Varian Oskarinmarkkinat, 28.11. klo 14–18. Ojahaantie 5 ja Tennistie 1, Vantaa.

Käsityöläisten joulutori, Jyväskylä

Käsityöläisten jouluviikonloppu kokoaa Jyväskylään Suomen käsityön museoon noin 30 ammattilaista eri puolilta maata myymään tuotteitaan. Parasta ovatkin tekijän ja ostajan kohtaamiset. Tarjolla on laadukkaita koruja, huopa- ja nahkatuotteita, neuleita, tekstiilejä, sisustustuotteita, lasia, kynttilöitä ja paljon muuta. Torilla on myös mukava jouluinen kahvio. Vieraita on viikonlopun aikana yli 5 000. 

Käsityöläisten joulutori 9.–10.12. klo 11–18. Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, Jyväskylä. 

Käsityöläisten joulutori Jyväskylässä. Kuva: Sari Koskinen.
Käsityöläisten joulutori Jyväskylässä. Kuva: Sari Koskinen.

Taitokorttelin Joulukylä, Joensuu

Joensuun joulun keskus on Taitokortteli. Sen satavuotiaat talot rakennettiin aikoinaan kaupungin kauppaneuvosten käyttöön, ja nyt niissä toimii myymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Vanhaa elämänmenoa henkivä pihapiiri muuttuu joulun alla tunnelmalliseksi Joulukyläksi, jossa on tarjolla käsitöitä ja elintarvikkeita. Joulupukki on paikalla päivittäin klo 12–16 ja poniajelua järjestetään samaan aikaan.

Taitokorttelin Joulukylä 2.–3.12., 9.–10.12. ja 16.–17.12. la klo 10–16 ja su klo 12–16. Koskikatu 1, Joensuu. 

Leineperin ruukki, Leineperi

Leineperin eli Fredriksforsin ruukki perustettiin Kullaanjoen rannalle Ulvilaan 1771. Kesäisin se täyttyy käsityöpajoista ja joulukuussa ruukki herää uudelleen henkiin, kun väki tulee jouluostoksille. Joululahjaksi voi hankkia vaikapa kirjansitoja Kaija Pihlajamäen kirjoja ja Mäkitalon tilan lammastuotteita. Jouluruukki on erityisesti koko perheen tapahtuma: tarjolla on piparinkoristelupaja ja tonttupaja. Joulutorilla päärooliin pääsevät myyjäiset. 

Jouluruukki 2.12. klo 11–15 ja Joulutori 10.12. klo 9–16. Pitkäjärventie 7, Leineperi.

Vanhanajan joulumarkkinat, Tammisaari

Tammisaari on kuin tehty joulukaupungiksi. Vanhat puutalot ovat kauniita ja vanhankaupungin kujat viihtyisiä. Mennyttä aikaa ja saaristolaishenkeä huokuvat markkinat avautuvat keskustaan Raatihuoneentorille ja torilta lähtevälle Kuninkaankadulle. Markkinoilla pääsee vierailemaan joulupukin verstaassa ja paikalla on myös pop-up maatila. Lauantaina järjestetään konsertit Kareliassa sekä Tammisaaren kirkossa.

Vanhanajan joulumarkkinat, 9.–10.12. la klo 10–16 ja su klo 10–15. Kuninkaankatu 1,

WeeGeen joulumarkkinat, Espoo

Näyttelykeskus WeeGeen neljässä museossa järjestettävät perinteiset joulumarkkinat ovat hyvä paikka löytää yksilöllisiä joululahjoja. Mukana on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun opiskelijoiden pop up -osasto. Ohjelmaa on runsaasti, mm. kuusenkoristepaja, satuhetkiä, joulukorttipaja ja opastus 1940-luvun joulun vietosta.

WeeGeen joulumarkkinat 25.–26.11. klo 11–17. Ahertajantie 5, Espoo.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat, Turku

Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat ovat yksi Suomen suosituimmista joulumyyjäisistä. Myynnissä on runsaasti kotimaisten ja ulkomaisten käsityöläisten sekä pientuottajien tuotteita, kuten koruja, vaatteita, käsitöitä ja jouluherkkuja. Ruokakojusta voi napata vaikka porohodarin. Markkinoilla on myös joulunäytelmiä ja musiikkiesityksiä. 

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat la ja su 25.11.–17.12. klo 11–17. Vanha Suurtori, Turku.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat Turussa. Kuva: Visit Turku / Esko Keski-oja.
Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat Turussa. Kuva: Visit Turku / Esko Keski-oja.

Kenkäveron Yötapahtuma, Mikkeli

Pappilana vuoteen 1969 toiminut Kenkävero sykkii yhä kulttuuria. Joulukuussa järjestetään Yötapahtuma, jolloin myymälä, käsityöläisten verstasmyymälät, leivintupa, rantakahvila sekä ravintola palvelevat keskiyöhön saakka. Osta käsityöläisen tuotteita ja nauti jouluherkuista! Klo 14 Kenkävero tarjoaa Suomi100-kahvit sadalle asiakkaalle.

Kenkäveron Yötapahtuma 5.12. klo 10–24. Pursialankatu 6, Mikkeli.

Olavinlinnan Tuomaan markkinat, Savonlinna

Historiallisen Olavinlinnan tunnelmallisesti valaistuista pihasaleista voi tehdä joululöytöjä yhden viikonlopun aikana joulukuussa. Linnapihalla tarjoillaan hehkuviiniä ja ruokaa. Ensimmäisenä markkinapäivänä Olavinlinnassa vietetään Joulupukin tupaantuliaisia. 

Olavinlinnan Tuomaan markkinat 25.–26.11. la klo 12–20 ja su klo 12–18. Linnakatu 7, Savonlinna.

Vanhankaupungin Joulumarkkinat, Kokkola

Mukavat Vanhankaupungin Joulumarkkinat ovat kiireetön ja lämminhenkinen tapahtuma, jossa pääsee nauttimaan joulun herkuista ja paikallisista käsitöistä. Ohjelmassa on musiikkiesityksiä ja Lucia-kulkue. Myös lapsille on tekemistä, mm. perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina järjestettävä Vanhankaupungin Tonttupolku. Joulupukki poroineen on tietysti myös tavattavissa.

Vanhankaupugin Joulumarkkinat 9.–18.12. arkisin klo 14–18, la klo 10–16 ja su klo 12–16. Mannerheiminaukio, Kokkola.

Vanhan Joulutori, Helsinki

Perinteikkäät suurmarkkinat Vanhalla Ylioppilastalolla ovat yksi pääkaupunkiseudun suosituimmista joulutapahtumista. Kotimaiset käsityöläiset ja muotoilijat myyvät tuotteitaan ja löytöjä on helppo tehdä. Saatavilla on esimerkiksi lasitöitä, keramiikkaa, koruja, vaatteita ja käyttötavaraa. Joulukuun 16. ja 17. päivänä vieraat voivat rakentaa oman piparkakkutalon Vanhan kahvilassa. 

Vanhan Joulutori 15.–22.12. ma-pe klo 11–20 ja la-su klo 11–18. Vanha Ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki.

Joulutori Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla.
Joulutori Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla.

Joulutori ja Tallipihan Joulu, Tampere

Tampereen Joulutori juhlii tänä vuonna kymmenvuotispäiviään. Tee löytöjä ja hanki kotiin joulukoristeita ja pukinkonttiin käsitöitä, koruja tai leluja. Torilla järjestetään myös monenlaista ohjelmaa, kuten konsertteja. Älä jätä väliin Munkkikahvilaa, joka sai viime vuonna paljon kiitosta!

Vieraile Tampereella myös Finlaysonin tehtaan alueella, jossa Tallipihan joulu on käynnissä jo marraskuussa. Pikkupuoteja, kahviloita ja käsitöitä!

Joulutori 2.–22.12. klo 11–19. Keskustori, Tampere.
Tallipihan Joulu 18.11.–23.12. Kuninkaankatu 4, Tampere.

Wanhan Ajan Joulukodit, Loviisa

Pikkukaupungin keskustan ihanat talovanhukset avaavat ovensa kävijöille jouluisin. Tapahtuma on ainutlaatuinen Suomessa. Kodeissa on tarjolla leivonnaisia, käsitöitä ja muuta mukavaa ostettavaa. Myös Strömforsin ruukin joulukodit ja Pernajan Stengård ovat avoinna.

Wanhan Ajan Joulukodit keskustassa 2.–3.12. ja 9.–10.12. klo 10–17.
Strömforsin ruukin joulukodit (Wanha Navetta, Rautaparta, Villa Marmeladi ja Sahanmäki) 2.–3.12. klo 10 –17.
Stengår Pernajassa 9.–10.12. klo 10–17. 

Fiskarsin Ruukin joulu

Tapahtumakeskuksena toimivan Fiskarsin Ruukin joulu on täynnä ohjelmaa viikonloppuisin tammikuulle saakka. Paitsi putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita, täältä löydät myös ruukkiopastuksia, ruokatapahtuman, lastenpajoja, joulukuusisafarin sekä yhteisjoululauluja. Ostettavissa ovat myös Fiskarsin, Arabian, Hackmanin sekä Iittalan klassikkotuotteet. Rekolan käsityöläispanimosta voi ostaa oluita joulupöytään. 

Fiskarsin Ruukin joulu, viikonloppuisin 25.11.–6.1.2018.

ET:n lukijoiden suosikkimarkkinoita:

Stundarsin joulumarkkinat, Sulva

"Tunnelmalliset ja perinteikkäät. Myynnissä käsitöitä luonnon materialeista, kalaa, lihatuotteita y.m. ruokatuoteitta, noin 60 myyjää."

3.12. klo 11–16

Saaren kartanon joulumaa, Mäntsälä

"Myynnissä käsitöitä, kukkia ym."

"Se on jokavuotinen perinne meidän suvussamme, siellä käymme aina kolmen sukupolven voimin ja ostamme kaikki joulukukkamme sieltä."

Lisäksi joulumetsä, tonttupolku ja kota, jossa voi syödä omia eväitä ja grillata makkaraa.

15.–20.12. arkisin klo 10–19, viikonloppuna klo 10–18

Naisten Joulumessut, Helsinki

Katajanokan Wanhassa Satamassa pidettävät messut kokoavat yhteen eri ikäisiä taidekäsityöläisiä. Kaikki näytteilleasettajat ovat naisia. Myynnissä on uusia innovaatiota ja perinteikkäitä tuotteita sekä designia. Naisten Joulumessuja on järjestetty jo vuodesta 1922. Sisäänpääsymaksu 5 e/1 e. 

6–10.12. ke ja su klo 10–17, to–la klo 10–18

Puuttuuko listalta jokin ihana joulutori? Kerro oma suosikkisi kommenteissa!

ninni57

hyvinkään Palopurolla Knehtilän joulumarkkinat 8-9.12.2018 , tunnelmalliset , maalaisympäristössä tapahtuva 2 päiväinen tapahtuma , paljon myyjiä ja kyläyhdistys paistaa lettuja ja makkaraa ja eläimiä nähtävillä,ihana isäntäpari ja kahvila mistä saa itsetehtyjä leivonnaisia ja muuta syötävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla