Timo Kulmala, 70 ja Kalevi Salo, 76, ovat esimerkkejä miehistä, jotka käyttävät aikaansa muiden auttamiseen. Ja auttavat samalla itseään.

Timo ja Kalevi kertoivat vapaaehtoistyöstä Hilla Blombergin vetämässä Aamusydämellä-ohjelmassa keväällä. Viesti on edelleen ajankohtainen: vapaaehtoistyö vaikuttaa terveyteesi. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan eläkkeellä olevien senioreiden vapaaehtoistyön on tutkittu auttavan avun kohteena olevien lisäksi myös auttajia itseään. Tutkimuksessa ilmeni, että esimerkiksi kouluissa mentoreina tai tutoreina oppilaiden koulutyötä tukevat seniorit olivat kaikin tavoin aktiivisempia kuin muut seniorit.

Meripelastusta ja virkistystoimintaa omaishoitajille

Timo Kulmala, 70, innostui jo 80-luvun lopussa meripelastuksesta. Hän kävi koulutuksen Helsingin Meripelastuskeskuksessa ja konemestarin ja merenkulkualan pätevyys tuli Merikoulusta. Timo oli vuosia mukana Suomen Punaisen Ristin Caritas–palveluveneessä Turussa.

Henkisesti kovia tilanteita on Timolle tullut meripelastustehtävissä vastaan monia, mutta Estonian uppoamisen hän muistaa edelleen tarkasti.

Kalevi Salo, 76, lähti mukaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli VAPEPA:n toimintaan tyttärensä mukana. Tytär koulutti koiraansa etsintätehtäviin ja niihin Kalevikin meni mukaan. Samalla hän tapasi VAPEPA:ssa jo pitkään toimineen Timon, josta tuli kahdeksan vuoden aikana läheinen ystävä ja kaveri vapaaehtoistyöhön.

Pelastuspalvelutehtävien lisäksi Timo ja Kalevi vetävät yhdessä myös virkistystoimintaa omaishoitajille. Kaksi miestä vetää sekä naisten että miesten ryhmää. Naisten ryhmään on ollut jopa tungosta, mutta miehiä Timo ja Kalevi kaipaisivat mukaan enemmän.

Kalevi toimii viikoittain omaishoitajien tukihenkilönä myös niin, että hän käy ulkoilemassa 83-vuotiaan muistisairaan sekä 37–vuotiaan mielenterveyspotilaan kanssa.

Aiheesta lisää: Tunnetko omaishoidon bonustuet?

Yhdistä loma ja vapaaehtoistyö

Myös vapaaehtoistyön ja lomamatkojen yhdistäminen on yleistynyt.

Yhä useampi matkaaja kaipaa mielekästä tekemistä hotelli-alueella lepäilyn tai valmisohjelmien seuraamisen sijaan.

– Vapaaehtoismatkailijat etsivät uusia kokemuksia, haluavat auttaa ja nähdä työnsä tulokset. He tahtovat osallistua ja tutustua paikalliseen kulttuuriin ja elämään, sanoo Suomen Ekomatkaajien kehitysjohtaja Marjut Valtanen Finnmatkojen tiedotteessa.

Koskettava tarina: Junaonnettomuus teki Eijasta 23-vuotiaana omaishoitajan, takana jo yli 30 yhteistä vuotta.

 

Aamusydämellä puhuu vapaaehtoistyöstä – tosiauttaja yhdistää työn ja loman

Ohjelmoin juuri digiboxin tallentamaan tämän ohjelman, ettei vaan jää näkemättä. Kunnioitan suuresti vapaaehtoistyöntekijöitä. Jään vuoden päästä eläkkeelle ja mikäli terveys sallii ajatuksena on aloittaa vapaaehtoistyö esim vanhusten ulkoiluttajana, avustajana, juttuseurana, lehtien lukijana, kaupassa kävijänä jne. Ainoa pelkoni on, että kuinka sitovaa tällainen toiminta on ja kiintyykö avustettava minuun liiaksikin tai minä häneen. Miten pärjään kun tiedän itseäni odotettavan mutta olen...
Lue kommentti