Mikäs sen parempaa, kuin avata uusi sivu elämässä ja muuttaa Tampereelle! Näin teki myös eräs kainuulainen Mikko perheineen, kun töiden perässä oli pakattava laukut ja suunnattava Suomen Manseen.

tampere
tampere

Muuttaminen on työlästä puuhaa ja siihen sisältyy monia muistettavia asioita - kuten sähkösopimuksen tekeminen. Sähkösopimus uuteen kotiin kannattaa muuten aina tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa ja siihen kannattaa käyttää muutama ylimääräinen minuutti, jotta talvipakkasillakaan ei tarvitse murehtia sähkön hintaa.

Sähkön - tai oikeastaan sähkösopimuksen - kilpailutus on nykypäivänä helppoa ja nopeaa. Mikolle oli tärkeää, että perheen käyttämä sähkö on edullista, sähkösopimuksen tyyppi sopii heidän tarpeeseensa ja se, että käytettävä sähkö on tuotettu uusiutuvia energianlähteitä käyttäen. Sähköyhtiöt tarjoavat lukuisia erityyppisiä sopimuksia, eri hinnoilla ja myös uusiutumattomilla energianlähteillä tuotettuna. Onneksi Mikko tiesi, että netissä sähkön kilpailutus eri sähköyhtiöiden ja -sopimusten välillä käy kädenkäänteessä ja itselle sopivimman sähkösopimuksen löytyminen on näin ollen helppoa. Mikä parasta, kun sopivin sähkösopimus Tampereelle löytyi, Mikko pystyi hyväksymään sen samantien omalta kotisohvaltaan käsin. Nyt Tampereen kodissa olisi sähköt jo heti muuttopäivästä lähtien.

Sähkösopimuksen kilpailutus kannatti

Mikon tapauksessa sähkösopimuksen kilpailutus johti nykyisen sähköyhtiön vaihtumiseen kilpailijalle. Tämä on kuitenkin täysin normaalia nykypäivänä, sillä sähköyhtiöt usein tarjoavat uusille asiakkailleen hyviä tarjouksia. Mikko perheineen sai uuteen sähkösopimukseen ensimmäisen vuoden ilman perusmaksua, mikä on tuntuva säästö perheen muuttaessa kerrostaloon. Kerrostalossa sähkönkulutus on huomattavasti pienempää kuin omakotitaloissa ja kerrostaloissa sähkön perusmaksut ovat usein iso osa sähkölaskusta. Mikkokin pohti kilpailutuksen loppumetreillä kahden eri sopimuksen välillä. Toisessa sähkön kilowattituntihinta oli edullisempi, mutta siinä joka kuukaudelle tuli mukana perusmaksu. Toisessa kilowattitunnin hinta oli inan verran kalliimpi, mutta ilman perusmaksua. Mikko laskeskeli, että heidän kulutuksellaan perusmaksuton sopimus tulee lopulta edullisemmaksi.

Koska Mikko perheineen asui Kainuussakin kerrostalossa, hän pystyi kilpailutusta tehdessään kurkkaamaan vanhoista sähkölaskuista, millaista perheen kulutus on ollut. Toisaalta, nykypäivänä sähkön kilpailutuksen hoitavat laskurit osaavat erittäin hyvin arvioida perheen sähkön kulutuksen, kun laskuriin lisää perheen koon ja asumismuodon, eli sen asutaanko kerros-, rivi-, pari- vai omakotitalossa. Laiskemman ihmisen ei siis tarvitse edes tutkia vanhoja sähkölaskujaan, jotta voi saada itselleen parhaan sähkösopimuksen.

Kun pari kuukautta Tampereella eloa oli takana, kilahti Mikolle ensimmäiset sähkölaskut. Ai miksi laskut monikossa? Suomessa sähkön voi ostaa eri taholta, joka sähköä siirtää. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että itse sähköenergia joka sähköjohtoja pitkin tulee ja esimerkiksi lampun sytyttää voi tulla sähköyhtiöltä A, mutta sähköenergiaa sähköjohdoissa liikuttaa sähköyhtiö B. Sähköä jokaisella alueella Suomessa siirtää (eli liikuttaa johdoissa) tietty alueellinen yhtiö, jota asukas ei voi itse valita. Osa sähkönsiirtoa hoitavista yhtiöistä myös myy sähköenergiaa. Riippuen siis siitä ostaako itse sähköenergian samalta yhtiöltä kuin mikä sitä alueella siirtää, tulee joko yksi tai kaksi sähkölaskua. Mikon perhe ostaa sähköenergian eri yhtiöstä ja sähkönsiirron toisesta. Tällaisesta järjestelystä ei aiheudu heille kuitenkaan mitään lisäkuluja. Toki jos laskut haluaa paperisena postilla vielä 2020-luvulla, saattaa paperilaskutuksesta tulla kuluja. Mikolla molemmat laskut tulevat suoraan hänen verkkopankkiinsa verkkolaskuna, joten hänen tapauksessaan kahden yhtiön yhdistelmä on selvää säästöä.

Sähkösopimuksen kilpailutus Tampereella kannattaa tehdä säännöllisesti.

Sähkön hinta vaihtelee aika ajoin ja pitämällä huolen, ettei itse päädy maksamaan markkinahintoihin nähden liikaa sähköstä, sähkösopimuksen kilpailuttaminen on oiva tapa säästää perheen asumiskustannuksissa. Vaikka Mikko perheineen sai tällä erää itselleen edullisen sähkösopimuksen, laittoi hän itselleen puhelimeen muistutuksen sähkösopimuksen kilpailuttamisesta taas vuoden päästä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla