ET-lehti muistelee 15 päivän ajan menneiden kesien hittejä. Neljäntenä on vuorossa 1900-luvun suosituin ooppera-aaria Summertime.

Musiikki siirtyi kesäaikaan vuonna 1935, kun George Gershwin sävelsi DuBose Heywardin tekstin Summertime aariaksi oopperaansa Porgy ja Bess. Kappaleesta tuli maailmanlaajuinen hitti ja yksi 1900-luvun eniten levytetyistä kappaleista. Siitä ovat tehneet versionsa lähes kaikki jazzin suurimmat nimet Billie Holidaysta Ella Fitzgeraldiin ja Miles Davisista Louis Armstrongiin.

Tekstissä tunnelma on surumielinen, sillä siinä lohdutellaan itkuista muistuttaen, että nyt on kesä, kalat hyppivät, isällä riittää pätäkkää ja puuvilla kasvaa. Mustien laulajien esittämänä kappale sai pian rotusortoa kritisoivan sävyn.

 

Suomeen kappaleen kotouttivat sovittaja Jaakko Salo, sanoittaja Sauvo ”Saukki” Puhtila ja laulaja Vieno Kekkonen. Suomenkielisestä versiosta yhteiskunnallinen ulottuvuus puuttuu tyystin: ”Kesäyö tuoksut tuhlaten antaa / ruusunlehteen kaste helmiään luo / varjo utuinen öisen linnun pois kantaa / jo vaieten tuuli laulun tuo.”

 

Vieno Kekkonen kertoi ET:n haastattelussa hauskan yksityiskohdan kyseisen laulun esittämisestä. Kekkonen ihaili Ella Fitzgeraldiin tapaa improvisoida ja leikitellä laulun melodialla. Yhdellä keikalle Vienokin päätti yrittää. Setin loputtua yhtyeen johtaja Jaakko Salo otti nuoren solistinsa isälliseen puhutteluun: ”Kuulehan Vieno, Gershwin on jo säveltänyt Summertimen, sinun ei enää tarvitse.”

Jos Summertimen melodiassa aistii jotain melankolisen tuudittavaa, voi hyvinkin olla oikeilla jäljillä. Gershwin sai tiettävästi aariaansa vaikutteita ukrainalaisesta tuutulaulusta ”Oi h’odyt son kolo vikon” (Uni kulkee ikkunan ohi).

Kesähitti on usein iloinen ja reipas, mutta voiko kesälle laulaa myös sinisin sävelin? Kerro mielipiteesi.

Vierailija

Kesähitti, osa 4: Summertime

No mutta, eikös nyt ole kyse kesähiteistä...? Lokeistä en oikein tykkää. Naurulokit ovat jatkuva riesa kesäaikaan, kakkivat päähän (näin on käynyt!) ja syöksyvät kädessä olevan ruu'an kimppuun, on sitten kyseessä jäätelötötterö tai lihapiirakka. Jos siis lintulauluista on kysymys niin Juha Watt Vainion Albatrossia ei ole voittanutta. Elämänfilosofiaa ihan kaikille.
Lue kommentti
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Kesähitti, osa 4: Summertime

Olen kuunnellut Gershwinin Summertimea Prahan Espanjalaisessa synagoogassa ja liikuttunut kyyneliin. Kerrotaanhan tarinaa jotta Auschwitsissa vankien orkesteri soitti usein Summertimea. Ehkä se lohdutti ja auttoi hetkeksi unohtamaan todellisuuden. Aina kun Summertime soi muistan elävästi tuon hetken Espanjalaisessa synagoogassa.
Lue kommentti

Lähde tutustumaan kuvankauniiseen Norjaan! Hurtigrutenin legendaarista risteilyä Kirkkoniemestä Bergeniin kutsutaan maailman kauneimmaksi merimatkaksi.

Hinta ET-lehden tilaajille

alk. 1 790 euroa/hlö jaetussa 2 hengen hytissä.

Hintaan sisältyvät

 • Finnairin ja SAS:n reittilennot
 • 1 yön majoitus Ivalossa täysihoidolla
 • 5 yön risteily jaetussa 2 h hytissä
 • täysihoito risteilyllä (kolme ateriaa päivässä)
 • ohjelman mukaiset kuljetukset
 • matkanjohtaja Lauri Lehtovirran palvelut ja kohdeinfot

Matkaohjelma

To 20.9. Helsinki–Ivalo Matka alkaa lennolla Helsingistä Ivaloon, jossa vietämme ensimmäisen päivän. Nautimme yhteisen lounaan ja illallisen Hotelli Ivalossa.

Pe 21.9. Ivalo–Kirkkoniemi, risteily alkaa. Matkaamme Norjan Kirkkoniemeen bussilla. Nousemme MS Nordlysin kyytiin, ja aloitamme merimatkan. Pohjois-Norjan rannikko tunnetaan majesteettisista maisemistaan. Ihastelemme vedestä jylhästi nousevia vuorijonoja ja nautimme laivan tunnelmasta. Risteilyllä on täysihoito.

La 22.9. Pohjois-Norjan helmet. Saavumme Norjan pohjoisimpaan kaupunkiin Honninsvågiin. Voit halutessasi tehdä retken Nordkappiin, Manner-Euroopan pohjoisimpaan kolkkaan. Illalla laiva saapuu Tromssaan.

Su 23.9. Lofootit ja Vesterålenin saaret. Lofootit tunnetaan ihastuttavista kalastajakylistään, henkeäsalpaavista maisemistaan ja koskemattomasta luonnostaan. Seilaamme kapeiden salmien läpi.

Ma 24.9. Napapiiri ja Helgeland. Juhlistamme pohjoisen napapiirin ylitystä seilatessamme Bodøsta Rørvikiin. Ohitamme myyttiset seitsemän sisaruksen vuoret ja Unescon maailmanperintökohteenakin tunnetun Vegan saariston.

Ti 25.9. Trondheim ja Kristiansund. Aamuherätys Trondheimissa, Norjan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Mahdollisuus tutustua kaupunkiin matkanjohtajan johdolla. Merimatka jatkuu Kristiansundiin ja avomerellä kohti vehreää Molden kaupunkia.

Ke 26.9. Vuonot ja Bergen, paluu Helsinkiin. Ohitamme aamupäivän aikana useita maisemallisesti kauniita vuonoja. Ihastelemme kuvauksellista Bergenin saaristoa ja vehreitä vuonomaisemia. Saavumme Bergeniin klo 14.30. Illalla paluulento Helsinkiin.

Lisätiedot ja varaukset

Risteilykeskus puh. 020 144 1810, myynti@risteilykeskus.fi, www.risteilykeskus.fi/lukijaristeilyt
Vastuullinen matkanjärjestäjä Travel Specialist Group Oy.

Yhteistyössä

Kerää vuoden kiinnostavimmat havaintosi uuteen, upeaan Sääkirjaan! ET-lehden tilaajana saat uutuuskirjan etuhintaan.

Sääkirja – Havainnoijan päiväkirja kannustaa tarkkailemaan säätä. Havainnollinen tietopaketti kuvineen kertoo kuinka sääilmiöt syntyvät. Selkeään päiväkirjaosuuteen mahtuvat yhden vuoden säähavainnot.

Kirjasta löydät:

Runsas tieto-osio

 • Millaiset pilvet satavat?
 • Mistä johtuvat tuulenpuuskat?
 • Taivaan valoilmiöitä
 • Opastusta pilvibongaukseen ja sään ennustamiseen
 • Tarkkailtavaa koko vuodeksi
 • Tunnista eri pilvityypit

Selkeä päiväkirjaosio

 • Reilusti tilaa muistiinpanoille
 • Aukeama viikkoa kohden
 • Tilaa vuoden havainnoille

Yhteensä 136 sivua!

Hinta ET:n tilaajille 9,90 e (muille 19,90 e).

Tilaa sääkirja heti kätevästi netistä täältä tai soita 0203 31017 arkisin klo 9-17.