
Torin kautta kotiin. Viikonlopun pelastaa ET:n lukijan, Eijan maailman paras savukala-perunasalaatti. Kiitos ohjeesta, Eija!
Eijan savukala-perunasalaatti
6 annosta
kokonainen savusiika tai savulohi
6 jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
1 ½ rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
½–1 tl merisuolaa
½ tl paprikajauhetta
1 tl timjamia
250 g vihreitä papuja
2 ruukkua erilaisia salaatteja tai 1 kerä jäävuorisalaattia
1 pieni punasipuli
1 dl mustia oliiveja
250 g kirsikkatomaatteja
Kastike
1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
½ sitruunan mehu
pippurisekoitusta tai mustapippuria myllystä
- Valmista perunat jo edellisenä päivänä. Leikkaa hyvin pestyt perunat kuorineen lohkoiksi. Pane perunat kulhoon.
- Lisää oliiviöljy, suola, paprikajauhe ja timjami ja sekoita. Kaada perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200-asteisen uunin keskitasossa 30 minuuttia. Jäähdytä.
- Irrota savukalasta ruodot ja paloittele kala.
- Leikkaa tuoreista pavuista kannat. Höyrytä tai keitä pavut suolatussa vedessä kypsiksi, 7–10 minuuttia. Jäähdytä pavut kylmässä vedessä, jotta ne säilyttävät värinsä.
- Revi salaatti kulhoon. Viipaloi punasipuli ja oliivit ja halkaise tomaatit. Sekoita ainekset salaattiin. Lisää oliiviöljy ja sitruunamehu ja sekoita.
- Kaada salaattipohja tarjoiluvadille. Levitä sen päälle pavut, perunat ja savukala. Rouhi pinnalle pippuria.
Terveisiä lukijan keittiöstä:
Salaatissa piilee ravintola-alalla omaksumani martta-ajattelu: kaikki jääkaapin ainekset voidaan käyttää maukkaasti hyödyksi. Sen vuoksi ohjetta on helppo soveltaa saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Suuri salaattiannos säilyy pari päivää ja sopii siksi viikonlopulle, kun ei halua viettää kaikkea aikaa keittiössä.”
Eija Kannelvirta-Allonen, Lahti