Tässä ovat lukijoidemme parhaat säilöntäohjeet! Kokeile vaikka Sirpan Köyhän miehen lakkahilloa, Kassun Kalasäilykettä uunissa tai Allin Kurkunleikkaajan erikoista.

Makeat maustekurkut

Liotusliemi:

  • 1 kg avomaan kurkkuja
  • ½ dl suolaa
  • 1 l vettä

Laita kurkut liemeen yön ajaksi. Seuraavana päivänä kaada liemi pois ja valuta kunnolla.

Säilöntäliemi:

  • 450 gr sokeria
  • 2 ½ dl etikkaa
  • 3 dl vettä

Keitetään ja annetaan jäähtyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liotettujen kurkkujen lomaan lasipurkkiin lisätään:

  • tilliä varsineen
  • tammenlehtiä (salaatti)
  • valkosipulia (viipaloituna)
  • valkopippureita
  • sinapin siemeniä
  • inkivääriä (paloiteltuna)

Jokainen voi harkita määrät makunsa mukaan.

Tuula Näppi-Forsberg

 

Hurmaava karpalokastike

  • 1 l karpaloita
  • 1-2 dl vettä
  • 2-3 rkl perunajauholla
  • ½ dl hunajaa
  • ½ dl mantelilikööriä

Kiehauta karpalot ja vesi. Suurusta perunajauholla. Lisää hunaja. Halutessasi voit lisätä tipan tai kaksi karvasmanteliöljyä jäähtyneeseen kastikkeeseen.

Johanna Vainio

Kasvispikkelssi

  • 400 g porkkanoita
  • 100 g palsternakkaa
  • 300 g kukkakaalia
  • 300 g paprikoita
  • 200 g kesäkurpitsaa
  • 150 g keltasipulia
  • 50 g  punasipulia

Mausteliemi:

  • 5 dl vettä
  • 1 dl omenamehua
  • 4 dl väkiviinaetikkaa
  • 4 dl sokeria
  • 1 rkl suolaa
  • 5 valkopippuria
  • 1 tl rosepippureita
  • pala inkivääriä
  • 7-8 neilikkaa

Esikäsittele ja paloittele kasvikset.
Kiehauta vesi, omenamehu, etikka, sokeri ja suola. Lisää mausteet sideharsonyytissä.
Keitä ensin porkkana- ja palsternakkapaloja 5 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja keitä vielä 10 minuuttia. Poista maustenyytti.
Tölkitä pikkelssi kuumana puhtaisiin ja kuumennettuihin lasitölkkeihin. Säilytä pikkelsi kylmässä. Tarjoa liharuokien kera.

Johanna Jakonen
 

Papan omenasipsit

Oman puutarhan omenoita lohkotaan kuorineen ja otetaan se siemenkota pois.
Siivutetaan ohuiksi siivuiksi ja ladotaan kuivuriin vieri viereen kaikki kerrokset täyteen.
Kierretään kuivuriin tarvittava aika, mitä omenoille kuuluu ja napataan se töpsetti pistorasiaan.
Kyllä siin koneellises meniä 4-5 tuntia riippuven omenoitten mehukkuulest.
Näist tulee kyllä hyviä ja terveellisiäkin ja meitillä toi vieraileva nuorisokin tykkää näist kovasti.
Näähän nyt on terveellisempijä, kuin ne rasvaset pottusipsit eikä ole sitä suoloakaan.

Pappa

 

Joulurelish

  • 3 dl sokeria
  • 1 dl hunajaa (juokseva)
  • ½ dl väkiviinaetikkaa
  • 2 dl vettä
  • 4 valkosipulin kynttä (murskattuna)
  • 1 rkl valkopippureita
  • 1 rkl murskattua tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl sinapin siemeniä

Aineet keitetään liemeksi.

Puhtaaseen lasipurkkiin ladotaan vuorotellen viipaloituina

  • Kesäkurpitsaa
  • Sipulia
  • Tomaatteja (poistetaan siemenet)
  • Herkkusieniä
  • Basilikan lehtiä

Mausteliemi kaadetaan vihannesten päälle keitinkuumana.

Tuula Näppi-Forsberg

 

Minttu-karviaishillo

  • 1 kg (2 litraa) karviaisia
  • 1 paketti eli 330 g hillo-marmeladisokeria
  • ½ dl päärynämehua
  • 1 tl kuivattua minttua

Perkaa karviaiset ja mittaa ne kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Lisää mehu ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia.
Sekoittele välillä.
Poista tarkkaan syntyvä vaahto. Mausta hillo mintulla.
Laita kuuma, valmis hillo hyvin pestyihin ja kuumennettuihin kannellisiin hillopurkkeihin.

Sakari Lahtinen

 

Tomaatti-karviaissose

  • 400g kirsikkatomaatteja
  • 350g kypsiä punaisia karviaismarjoja
  • 2,5 dl hillosokeria
  • 1-2 tl kanelia

Pane kattilaan tomaatit, karviaismarjat ja hillosokeri. Kuumenna hiljalleen sekoittaen.
Keitä seosta 10 minuuttia ja soseuta sitten sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta kanelilla.
Purkita puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä.

Aija Huovila

 

Neilikkainen marjahillo

  • 450 g mustaviinimarjoja
  • 450 g mustikoita
  • 0,5 dl omenamehua
  • 500 g hillosokeria
  • 1 tl neilikkaa

Kiehauta omenamehu kattilassa. Lisää marjat joukkoon ja lisää hillosokeri pienissä erissä samalla sekoittaen.
Vähennä lämpöä ja keitä marjoja noin 12 minuuttia. Soseuta marjat halutessasi sauvasekoittimella ja kiehauta marjasose vielä nopeasti. Mausta neilikalla.
Anna hillon jäähtyä noin 30 minuuttia.
Tölkitä hillo puhtaisiin kuumennettuihin lasitölkkeihin.

Sari Nieminen

 

Luumuchutney

  • 0,5 kg tuoreita luumuja
  • 2 sipulia
  • (3 valkosipulinkynttä)
  • 1-2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
  • 2 dl fariinisokeria
  • 4 dl hunaja-omenaviinietikkaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 kanelitanko
  • 3 mausteneilikkaa
  • 1 pieni rosmariininoksa

Halkaise luumut ja poista kivet.
Leikkaa luumunpuolikkaat vielä kerran puoliksi ja laita kattilaan.
Kuori sipulit (sekä valkosipulit) ja hienonna sipulit.
Kuori inkivääripala ja raasta hienoksi.
Laita kaikki chutneyn ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
Keitä chutneya noin tunnin verran miedolla lämmöllä kannen alla. Sekoita silloin tällöin.
Poista kanelitanko, mausteneilikat ja rosmariininoksa.
Jaa kuuma chutney kuumennettuihin, pieniin purkkeihin ja sulje puhtaalla kannella.
Anna jäähtyä, vie viileään ja anna maustua viileässä paikassa vähintään 2 kk.

Aija Kallio

 

Herkullinen appelsiinimarmeladi

  • 2 kg appelsiineja
  • 1 sitruunaa
  • 0,5 limeä
  • 1 pkt (330 g) Hillo-marmeladisokeria
  • 3 tl vaniljasokeria

Kuori appelsiinit, sitruuna sekä puolikas lime. Poista hedelmistä mahdollisimman tarkasti valkoinen kuori- ja keskiosa.
Pilko sitrukset mahdollisimman pieniksi palasiksi, voit halutessasi soseuttaa ne pikaisesti esim sauvasekoittimella.
Laita hedelmäsose, hillosokeri ja vaniljasokeri kattilaan. Keitä 15 minuuttia välillä sekoittaen.
Tölkitä hyvin pestyihin, kuumennettuihin tölkkeihin ja sulje kannet huolellisesti. Ohjeesta tulee reilu litra valmista marmeladia.

Laura Iivonen

 

Punaherukkahillo

  • 2 l punaherukoita
  • 4 dl hillosokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 vaniljatanko
  • 1dl tuoretta, silputtua minttua
  • kardemummaa

Mittaa punaherukat ja sokeri kerroksittain kattilaan.
Lisää vesi ja halkaistu vaniljatanko ja kardemumma.
Lisää mintunlehdet ja kiehauta.
Kaada hillo purkkeihin ja sulje kannet.
Vinkki! Voit käyttää myös musta- tai viherherukoita ja osan korvata mustikoilla tai vadelmilla. Kardemumma sopii loistavasti mausteeksi tähän hilloon.

Ritva Rouhiainen

 

Kurkunleikkaajan erikoinen

  • 3 kg kurkkua
  • 4 dl etikkaa
  • 3 dl sokeria
  • 2 kpl paprikaa (punainen ja keltainen)
  • 3 kpl sipulia
  • ½ dl suolaa
  • 1dl tilliä
  • 1tl sitruunapippuria / mustapippurirouhetta

Raasta kurkku, sipulit ja paprikat tehosekoittimella. Valuta neste pois seoksesta (esim. siivilässä) n. tunti.
Kiehauta etikka, sokeri, suola, tilli, pippuri kattilassa.
Sekoita kaikki aineet ja anna jäähtyä rauhassa.
Purkita ja nauti.

Alli Puska (äitini resepti)

 

Kalasäilyke uunissa

Mausteseos:

  • reilu 1rkl tomaattisosetta
  • reilu 1rkl öljyä
  • reilu 1tl suolaa/purkki.
  • Kaloja; muikkuja, silakoita, särkiä tai ahvenia perattuna

Laita kalat purkkeihin seoksen kanssa. Sulje purkit kannella.
Kypsennä uunissa noin 120 asteessa ainakin 4 tuntia. Hauduta vielä jälkilämmössä. Matalammassa lämmössä voit kypsentää vaikka yön yli.
Mausteseos voi olla myös esim. sipulia, suolaa, pippuria ja öljyä. Maun mukaan.

Kassu

 

Valkosipuli-lakkahillo

  • 500 g lakkoja
  • ½ dl vettä
  • n. 4 kpl valkosipulin kynsiä eli 15 g  
  • 500 g hillosokeria

Keitä lakkoja vedessä n. 10 min. Paseeraa sose (säilytä siemenet).
Hakkaa valkosipuli pieneksi silpuksi. Lisää hillosokerin kanssa lakkasoseeseen ja keitä vielä n. 10 min.
Purkita. Sopii tarjottavaksi liharuokien kanssa.

Kuivaa siemenet ja jauha. Käytä vaikka viilin päällä: lakan siemenet ovat hyvin vitamiinirikkaita.
Siemenet voi myös jättää hilloon, mutta moni ei pidä kovista siemenistä.

Sirpa Erkkilä

 

Suppilovahveropikkelssi serkun tapaan

  • 4 l suppilovahveroita
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl viinietikkaa
  • 2 dl vettä
  • ½ kg sokeria
  • 10 neilikkaa
  • 1 iso tai 2 pientä kanelitankoa
  • 2 muskottikukkaa (ei välttämätön)
  • ½ tl suolaa

Sienet voi käyttää pannulla, jolloin niissä oleva neste irtoaa. Siivilöi ja huutele sienet.
Kiehauta, kunnes sokeri on sulanut.
Lisää runsaasti suppilovahveroita liemeen. Eli niin paljon, etteivät kaikki edes peity liemeen.
Keittele noin 10-15 minuuttia. Suppilovahveroiden kosteus määrää, miten kauan keitetään ja miten hillomaista pikkelssistä tulee.
Purkita. Säilytä kylmässä.
Pikkelssi säilyy hyvin. Nautitaan lisäkkeenä.

Marjatta Kantojärvi

 

Kanelinmakuinen marmeladi

  • ½ kg kypsiä punaisia karviaisia
  • ½ kg happamia omenoita
  • 1 dl vettä
  • 500 g sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl vaniljasokeria

Puhdista karviaiset. Pese, kuori ja paloittele omenat. Keitä karviaisia, omenalohkoja ja vettä n. 20 minuuttia.
Jauha seos sosemyllyllä tai tehosekoittimella. Kaada se takaisin kattilaan ja lisää sokeri. Keitä n. 10 minuuttia.
Kuori vaahto kauhalla tai lusikalla. Lisää kaneli ja vaniljasokeri keitokseen.
Kaada marmeladi heti pieniin, kuumiin tölkkeihin ja sulje tölkit.

Erityisen hyvää paahtoleivällä yhdessä sinihomejuuston kanssa.

Pirkko Ylinen

 

Kurpitsamarmeladi

  • 1 kg kurpitsaa
  • 1 kg omenia
  • 350 g hillosokeria/1 kg hilloa
  • Tilkka vettä
  • ½ appelsiinin mehu
  • ½  vaniljatanko

Kuutioi kurpitsa ja omena. Keitä vesitilkassa kunnes pehmenee. Soseuta.
Lisää hillosokeri, appelsiinin mehu ja ½ vaniljatangon sisus ja tanko ja keitä 15 minuuttia.
Ota pois vaniljatanko. Laita pestyihin säilöntäpurkkeihin.

Anne Adolfsson

 

Raikas omenamarmeladi

  • 600 g kuutioituja kuorittuja (talvi)omenoita,
  • 1 sitruunan kuori raastettuna ja hedelmäliha paloiteltuna
  • pala tuoretta inkivääriä pieneksi silputtuna,
  • 500 g  hillosokeria

Laita omenakuutiot, sitruunankuoriraaste, sitruunanhedelmäliha ja inkivääri kattilaan, keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta.
Lisää sokeri, kuumenna ja tölkitä.

Ihanan raikas marmeladi, sopii loistavasti lähes mihin vain, niin tuoreen pullan päälle, paahtoleivälle, lättyjen seuraksi kuin kakun väliinkin.

Kaisa Vasamaa

 

Teehyytelö

  • 1 appelsiini
  • 5,7 dl vettä
  • 4 rkl teenlehtiä
  • 1 kanelitanko
  • 4 kokonaista neilikkaa
  • 1 kokonainen maustepippuri
  • 340 g hillosokeria

Kuori appelsiini niin ettei mukaan tule liikaa valkoista kuoriosaa.
Pane kuoret, tee, vesi ja mausteet kattilaan ja kuumenna vähitellen kiehuvaksi.
Kun seos kiehuu, ota kattila pois liedeltä ja anna seistä n. 10 min.
Siivilöi seos ja kaada takaisin kattilaan.
Sekoita joukkoon sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Keitä kovalla lämmöllä n. 5 min.
Poista liedeltä ja tarkasta hyytyminen.
Kaada kuumiin steriloituihin purkkeihin ja sulje purkit.

Nina Hautala

 

Valkoinen herukkahillo

  • 6 dl herukoita
  • 2 porkkanaa karkeana raasteena
  • 6 dl hillosokeria
  • ½ sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • tuoretta minttua silputaan mausteeksi

Keitellään hiljalleen. Lopuksi lisätään hillosokeri ja keitetään vielä se paketissa olevan ohjeen mukaan.
Hyytelössä on väriä ja makua ja sopii monen ruuan piristeeksi.

Inkeri Lähteenmäki

 

Vattu-herukkahillo

  • 4 dl vadelmia
  • 3 dl punaherukoita
  • 3 dl sokeria

Kaada marjat kattilaan ja sokerit päälle. Sekoita kevyesti. Lämpö aluksi täysille.
Kun hillo alkaa kiehua, alenna lämpötilaa. Anna kiehua n. 20 min hiljalleen. Tölkitä puhtaisiin purkkeihin.

Liisa Jantunen

 

Raparperihillo àla Anja

  • 1 kg raparperia pilkottuna
  • 1 dl vettä
  • 300-500 gr sokeria (josta 100-150 gr hillosokeria)
  • 75-150 gr fariinisokeria
  • 1 kanelitanko
  • ½ tl kardemummaa

Laita raparperi, vesi, sokeri, kaneli ja kardemumma kattilaan. Keitä hitaasti kunnes seos sakenee. Sokerin määrällä voit säädellä makeutta.
Ennen purkittamista ota kanelitanko pois ja pienennä sen niin, että jokaiseen purkkiin riittää pala.
Kuumenna tölkit/purkit ja täytä kuumalla hillolla ja ennen kansien sulkemista lirauta pinnalle konjakkia/brandyä ja sytytä tikulla  palamaan (ilma pois) ja kansi tiukasti kiinni.  

Tätä hilloa voi tehdä toukokuusta lokakuuhun. Kunhan leikkelee alkukaudesta syksyyn mennessä palat pienemmiksi, lokakuussa vain 3 kuutiosentin paloiksi.

Eila M. Malm

 

Salaattipunajuuret

  • 4 dl vettä
  • 3 dl etikkaa
  • 5 dl sokeria
  • 1 rkl sinappijauhetta
  • 1,5 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 5 puolikypsää punajuurta raasteena

Keitetään liemessä 15 minuuttia ja purkitetaan. Mainio lisuke kalalle ja lihalle.

Eeva Eskola

 

Pipsan viipalekurkut

  • n. 1 kg avomaakurkkuja
  • 2 tl sinapinsiemeniä
  • tillinkukintoja
  • mustaherukanlehtiä
  • viipaloitua piparjuurta
  • pari valkosipulinkynttä viipaleina
  • puolikas chiliä ohuina viipaleina

 Liemi:

  • 2,5 dl väkiviinaetikkaa
  • 2,5 dl vettä
  • 4 dl sokeria
  • 1 dl karkeaa merisuolaa

Pese kurkut hyvin, viipaloi ja lado muiden ainesten kanssa purkkiin.
Sekoita liemen ainekset. (Lientä ei keitetä)- Hämmennä kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet.
Laita kylmä liemi kurkkujen päälle. Vie viileään. Kurkut ovat valmiita 1-2 viikon kuluttua.

Pirjo Tanskanen

 

Mansikka-raparperihillo 

  • 500 g raparperia
  • 750 g mansikoita
  • 0,5 dl vettä
  • 1 tl sitruunan keltaista kuoriosaa raastettuna
  • 500 g hillosokeria
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

Huuhdo ja puhdista raparperit ja mansikat. Tämän jälkeen pilko ainekset ja laita ne veden ja sitruunaraasteen kera kattilaan.
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia kannen alla. Sekoita hillosokeri joukkoon.
Kuumenna jälleen kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia.
Ota kattila liedeltä, kuori päälle tullut vaahto ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
Meillä tykätään laittaa inkivääriä hillon joukkoon hieman potkua antamaan, joten sen voi lisätä tässä vaiheessa. Tämän jälkeen säilötään normaalisti.

Johanna Haaga

 

Mausteinen karviais-omenamarmeladi

  • 1 l karviaisia
  • ½ kg omenoita
  • 1 dl vettä
  • 7 dl hillosokeria
  • 1 rkl kanelia
  • 2 tl vaniljasokeria

Keitä marjat ja lohkotut omenat pehmeiksi ja soseuta. Lisää vähitellen hillosokeri ja keitä 15 min. Jäähdytä puolisen tuntia, mausta ja tölkitä kuumiin lasipurkkeihin.

Tämä säilyke säilyy vuosia jääkaapissa ja sopii erinomaisesti paahtoleipien lisäksi vaikkapa maustamattoman jugurtin sekaan. Silloin saat kotitekoista uuniomenajugurttia todella kätevästi!

Jenni Hakola

 

Kurpitsasalaatti

  • 4 l kurpitsakuutioita
  • 3 dl etikkaa
  • 6 dl ananasmehua
  • 600 g sokeria
  • 5 kpl neilikkaa
  • 1 sitruunan mehu
  • 3 palaa sokeria

Mehu, etikka mausteet, sitruunamehu ja sokeri keitetään liemeksi.
Kurpitsa paloitellaan (voi myös raastaa karkeiksi lastuiksi) ja keitetään läpikuulatavaksi (varo keittämästä liikaa). Purkitetaan kuumana puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin.

Kuutiot voi myös käyttää salaatteihin ja liemen salaattikastikkeeksi.

Maija-Riitta Rantakallio

 

Helppo punainen hillo

  • 250 g (n. 0,5 l) punaherukoita
  • 750 g (n. 1,5 l) vadelmia
  • 0,5 dl vettä
  • 500 g (n. 6 dl) hillosokeria  

Laita puhdistetut marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna, kunnes muodostuu höyryä. Sekoita hillosokeri joukkoon. Kiehauta ja keitä marjoja noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Anna hillon jäähtyä 15-30 minuuttia, sekoita välillä. Kuori tarvittaessa vaahto pinnalta. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin.
Sulje ja säilytä viileässä.

Jenni Soininen

 

Kurkkupikkelssi

  • 6 avomaankurkkua (n. 1 litra kuutioina)
  • 1 punainen paprika kuutioina
  • 1 sipuli silppuna tai ohuina suikaleina
  • 2 rkl suolaa
  • 1 ½ dl väkiviinaetikkaa
  • ½ dl vettä
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 rkl sinapinsiemeniä
  • laakerinlehti
  • ½ dl tilliä

Leikkaa kurkut ja paprika pieniksi kuutioiksi, silppua tai viipaloi sipuli.
Laita ne kulhoon ja ripottele pinnalle suolaa.
Anna seistä kaksi tuntia ja valuta lävikössä.
Keitä etikka, vesi, sokeri, sinapinsiemenet ja laakerinlehti. Silppua tilli ja lisää muiden ainesten kanssa liemeen. Kiehauta.
Tölkitä kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Säilytä kylmässä.

Vesa Korhonen

 

Karviais-raparperihillo

  • 800 g karviaisia
  • 800 g raparperiä
  • 2 dl vettä
  • 8 dl hillosokeria
  • 1-2 dl giniä

Siisti karviaiset ja paloittele raparperi, huuhtele.
Laita isoon kattilaan karviaiset ja raparperit sekä vesi. Anna kiehua noin viisi minuuttia, lisää sokeri.
Jatka keittämistä  noin 10 välillä  sekoittaen.
Soseuta sauvasekoittimella sose tasaiseksi ja anna jäähtyä alle 80 asteen. Lisää gini ja purkita.

Eira Kemppainen

 

Kurkkusalaatti

  • 3 kg kurkkuja
  • 1 kg sipulia
  • 8 dl etikkaa
  • 1 kg sokeria
  • ½ dl suolaa
  • 1 tl sinappijauhetta
  • 2 nippua tilliä

Kurkut ja sipulit pilkotaan. Kaikki aineet sekoitetaan hyvin ja purkitetaan. Säilyy hyvin.

Irene Häyrynen

 

Hellevi-tädin kurkkusalaatti

  • 4-5 kg kurkkuja  (voi käyttää pitkiä tai avomaan kurkkuja)
  • 300-400 g sipulia
  • 8 rkl karkeaa merisuolaa

Viipaloi kurkut ja sipuli, laita kerroksittain teräskattilaan suolan kanssa marinoitumaan vuorokaudeksi kylmään.
Viipaloi kurkut esim. juustohöylällä.
Seuraavana päivänä kaada neste pois.

Keitä liemi:

  • 1,5 dl vettä
  • 8 dl sokeria
  • 3,5 dl etikkaa
  • 9 tl sinapinsiemeniä

Kiehauta liemi niin, että sokeri sulaa, laita kurkut ja sipulit liemeen ja keitä 10-15 min, jäähdytä ja purkita.

Tällä samalla ohjeella voi tehdä säilykettä myös suppilovahveroista tai kesäkurpitsasta.

Marja Mailas

 

Luumu-chutney

  • 2,5 kg purppuraisia luumuja kuorittuina
  • 4 kuppia valkoista sokeria
  • 2 kuppia ruskeaa sokeria
  • 1 kuppi omenaviinietikkaa
  • 2 kupillista vaaleita rusinoita
  • 4 tl sinapinsiemeniä
  • 3 valkosipulin kynttä, hienonnettuina
  • 2 keskikokoista sipulia
  • 5 rkl jauhettua inkivääriä
  • 350 g kuivattuja, kivettömiä luumuja
  • 2 rkl cayenne-pippuria

Hienonna monitoimikoneella luumut, rusinat, kuivatut luumut ja sipulit. Lisää muut aineet ja anna kiehahtaa.
Alenna lämpöä ja anna keittyä hiljalleen 1 h 15 min. On tärkeää, että sekoitat muutaman minuutin välein estäen pohjaan palamisen.
Kun chutney on valmis, purkita se kannellisiin lasipurkkeihin, jotka on lämmitetty etukäteen.
Kun purkit sisältöineen ovat jäähtyneet, siirrä ne jääkaappiin.

Tämä chutney sopii hyvin juustojen ja viinin seuraksi, mutta myös esim. grillatun kanan kylkeen.

Ariston Hulkko

 

Appelsiini-kurpitsahillo

  • 500 g appelsiinia
  • 1,5 kg kesäkurpitsaa
  • 1 dl vettä
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • 7 dl hillosokeria

Paloittele kesäkurpitsat kattilaan. Lisää appelsiinin kuoriraaste ja appelsiinilohkot sekä vesi ja inkivääri.
Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kesäkurpitsa pehmenee.
Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää hillosokeri sekoittaen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia.
Lisää kaneli. Purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin.

Kaisa Lahti-Nuuttila

 

Raparperi-aprikoosi-minttumarmeladi

  • 1 kg raparperia pieniksi paloiksi pilkottuna
  • 1 pss (n. 200 g) kuivattuja aprikooseja
  • 1 pnt tuoretta minttua
  • 600-800g  hillosokeria

Pane raparperit ja pieniksi paloiksi pilkotut aprikoosit kattilaan ja tilkka vettä. Keitä jonkin aikaa, että alkavat pehmetä.
Kuori vaahto pois, lisää sokeria pikkuhiljaa ja keitä massaa n. puoli tuntia.
Soseuta vielä sauvasekoittimella massa tasaiseksi ja lopuksi lisää tuore minttu.
Laita pakasterasioihin tai lasipurkkeihin.

Raikkaan makuista ja sopii sekä makea että suolaisen lisukkeeksi. Erinomaista esim. lettujen ja vohveleiden välissä, juustojen kanssa ja tietenkin paahtoleivän kera. Liharuokien lisukkeena esim. broilerin ja poronlihan kanssa.

Riitta Alaluusua

 

Köyhän miehen lakkahillo

  • 1 kg karviaisia (keltaisia)
  • 1 kg porkkanoita
  • 1 kg hillosokeria

Karviaiset pestään ja jauhetaan tehosekoittimella.
Porkkanat kuoritaan ja keitetään kypsäksi ja yhdistetään karviaisiin.
Lisätään sokeri ja keitetään 10 min.
Purkitetaan kuumennettuihin tölkkeihin.

Sirpa Hepo-oja

 

Paholaisen hillo

  • 400 g kuorittuja tomaatteja
  • 400 g punaisia paprikoita
  • 4-6 punaista chiliä
  • 8 kynttä valkosipulia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl oreganoa
  • 1/2 dl etikkaa
  • 1 kg hillosokeria

Ainekset keitetään ja purkitetaan kuumiin purkkeihin tai jäähdytetään ja pakastetaan.

Marja-Inkeri Mäkelä-Väisänen
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla