Kari Cavénille riittää lounaaksi meetvurstileipä kahvin kera. Iltapalaksi taiteilija nauttii melkein koko levyn suklaata.

Taide on minulle tutkimista ja materiaaleilla leikkimistä. Innostun, jos löydän monta samanlaista tavaraa tai jos esineessä näkyy alkuperäisen merkityksen lisäksi jokin uusi tai ristiriitainen muoto ja merkitys.

Kun katson ympäristöä ennakkoluulottomasti, löydän potentiaalista taidemateriaalia sieltä, missä muut näkevät vain arkea ja roskaa.

”Oikeastaan syön vain, koska niin on pakko tehdä.”

Suhteeni ruokaan ei ole likimainkaan yhtä intohimoinen saati luova. Oikeastaan syön vain, koska niin on pakko tehdä. En ole kranttu, syön mitä eteen kannetaan. Voimakkaasti maustetuista ruuista en välitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En malta lähteä työhuoneelta kesken työnteon. En ylipäätään muistaisi syödä, ellei vaimo pitäisi siitä huolta. Hän jaksaa miettiä, mikä on terveellistä ja tarpeellista, ja myös valmistaa ruokaa päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos tarjoilu ei pelaa, tartun kaupan valmisruokiin.”

Rouva tekee usein kalaa ja kasviksia. Jos tarjoilu ei pelaa, tartun kaupan valmisruokiin.

Tein itsekin ruokaa, kun lapset olivat pieniä. Bravuureitani olivat lohikeitto, lihapullat ja makkarakastike.

”Minusta ruisleipä ja metvursti ovat kelpo edistysaskel.”

Olen opetellut syömään aamiaista ja lounasta. Vaimon mukaan terveelliseen ruokavalioon on kuitenkin vielä matkaa. Minusta ruisleipä ja metvursti ovat kelpo edistysaskel entiseen verrattuna. Aikaisemmin en syönyt mitään ennen iltaa.

Olen alipainoinen. Aamiaisen ja lounaan ansiosta paino lakkasi putoamasta, mutta ei se kyllä ole paljon noussutkaan.

”Suklaa tuli oluen tissuttelun tilalle.”

Fazerin sininen suklaa on kuulunut ruokavaliooni jo vuosia. Se tuli oluen tissuttelun tilalle. On mukavaa katsella sohvalla televisiota ja antaa suklaapalan sulaa hitaasti suussa.

Mieluiten syön kotona perheen kanssa. Meitä on pöydän ympärillä helposti yli kymmenen, ja kyllähän siitä jo tunnelma nousee. Muut ovat herkkusuita ja puhuvat paljon ruuasta. Minulle kelpaisi vaatimatonkin tarjoilu, mutta en valita.

”Seura on tärkeämpää kuin se, mitä syön.”

Syön silloin tällöin ravintolassa ystävien kanssa. Silloinkin seura on tärkeämpää kuin se, mitä syön.

Lapsena kävimme siskoni Katariinan kanssa usein Eväs-Baarissa Savonlinnassa, kun vanhemmat olivat töissä. Söimme aina nakit muusilla. Se oli kivaa.

Kari Cavén on korvannut iltaoluet Fazerin sinisellä suklaalla.

 

Karin valinnat

Lempiherkkuni

on Fazerin sininen suklaa. Pidän sen miedosta mausta ja nautin, kun se sulaa suussa.

Paras juoma

on olut. Siinä miellyttää sekä maku että vaikutus. Tärkeintä on silti rituaali, esimerkiksi saunoessa.

Ravintolassa

käyn kerran viikossa tai kahdessa. Suosin lähiravintoloitani, esimerkiksi Eliteä ja KuuKuuta.

En välitä

hienostelusta ja snobbailusta. En halua käyttää aikaa tai nähdä vaivaa ruuan takia.

Arvostan

helposti lusikoitavaa tai haarukoitavaa ruokaa. Tärkeintä on kuitenkin hyvä seura.

 

Lue ET-lehdestä 9/2024 mitä ja missä Kari Cavén syö yhden tavallisen viikon aikana ja mitä mieltä laillistettu ravitsemusterapeutti Minna Pajunen on Karin ruokavaliosta. Tilaajana voit lukea jutun myös täällä. Jos et ole tilaaja, tutustu digilehdet.fi-palveluun ja tilaa lehti tästä.

Kari Cavén, 70

Kuvanveistäjä asuu vaimonsa Tina Cavénin kanssa Lallukan taiteilijakodissa Helsingin Töölössä. Neljä täysi-ikäistä lasta asuvat jo omillaan. Kari ”kerää romua ja muuta materiaalia ja loihtii niistä taidetta”.

Motto ”Syteen taikka Cavén” ei tosikon suuhun sopisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla