Näyttelijä Juha Muje aikoo jäädä eläkkeelle. Vielä on kuitenkin pari näytelmää, syksyn kalenteri näyttää tyhjää.

Näyttelijä Juha Muje on päättänyt kokeilla, onnistuisiko häneltä teatteripiireissä harvinainen temppu, eläkkeelle jääminen. Voisiko hän olla vain yksi heppu katsomossa, kotona lauantai-illat vaimon vieressä. Tai ehkä hän kehittää kokonaan uuden identiteetin, uuden roolin mukavan äkäiselle, tavalliselle eläkeläiselle.

Juha Muje on mukana vielä kahdessa näytelmässä, syksystä kalenteri on tyhjätty.

– Kaikki tivaa, että et kai sä nyt oikeasti jätä näyttelemistä, eihän kukaan näyttelijä voi. Mitä jos voinkin? Hankin vaikka uuden identiteetin.

– Mä olen ihan tosissani. Että jos luovun tästä, niin mitä tulee tilalle? Toivottavasti ei mitään sohvan pohjalla tissuttelijaa, vaan jotain ihan muuta. On niin hurjasti asioita, joita en ole ehtinyt tehdä näiden 43 näyttelijävuoden aikana, Muje miettii.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ja kerrankin hän haluaa kokea, miltä tuntuu vapaa kesä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–Yleensä on kuvauk­sia ja tekstin harjoittelua. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen jo kesällä murehtinut, mitä seuraavasta syksystä oikein tulee, Muje huokaa.

Juha Muje pestattiin 1970-luvun alussa heti valmistumisen jälkeen Turun kaupunginteatteriin. Siitä alkoi yli kymmenen vuotta kestänyt
teatterihistoriallisestikin hieno kausi ja pitkä yhteistyö Kalle Holmbergin ja Ralf Långbackan kanssa.

Vaikka suuri yleisö muistaakin Mujeen monista herkullisista tv- ja elokuvarooleista, hän itse katsoo tehneensä uransa teatterissa, nimenomaan laitosteatterissa. Roolit hän on aina katsonut seinälle ilmestyneestä listasta.

– Olen ollut hihnalla, mutta hurjan mielekkäällä hihnalla. Se on vaatinut aikaa ja lohkaissut ison palan yksityiselämästä. Nyt on vihdoin alettava elää sitäkin puolta, kun on voimiakin jäljellä, Muje pohtii.

Juha Muje

  • Syntynyt 1950 Pietarsaaressa, asuu Espoossa.
  • Vaimo, kolme aikuista lasta, kolme lastenlasta.
  • Näytellyt Turun Kaupunginteatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Kom-teatterissa ja Kansallisteatterissa sekä mm. tv-sarja Raidissa ja Varasto-elokuvassa.
  • Harrastaa koiran ulkoiluttamista.

Lue koko juttu ET-lehdestä nro 7.

Sisältö jatkuu mainoksen alla