Kun ikää alkaa tulla, ihminen ei välttämättä käänny nostalgiaan ja nuoruutensa suosikeihin. Voi jopa alkaa kuunnella täysin uudenlaista musiikkia kuten Olli Löytty.

Tutkija ja tietokirjailija Olli Löytty, 48, on löytänyt mielestään keski-iän merkit.

- En koskaan kuvitellut sanovani jonain päivänä, että rokki on alkanut kuulostaa aika tylsältä.

Löytty kuvailee uusimmassa ET-lehdessä, miten kevyt musiikki lakkasi pikkuhiljaa tuottamasta sellaista iloa ja lohtua, jota se oli tavannut nuorempana tuottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2009 Löytty päätti ottaa selvää, voisiko klassinen musiikki tarjota jotain myös rockin säestyksellä kasvaneelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löytty aloitti viisivuotisen kirjeenvaihdon toimittaja-kirjailija Minna Lindgrenin kanssa, jolle klassinen musiikki on ollut pienestä pitäen ”kaurapuuroa, maitoa, happea”.
 
Nyt kirjeet on koottu yksiin kansiin. Sinfoniaanisin terveisin on oivallinen kuvaus siitä, miten uusista mauista oppii pitämään.
Nostalgia vaihtuu uuden tutkimiseen. Ja se tekee ihmiselle hyvää.

Pianotuntien traumat

Klassinen musiikki ja kirjeenvaihtotoveri nostivat pintaan Olli Löytyn kipeät lapsuudenmuistot. Soittotunneille oli mentävä huvitti tai ei. Musiikista uhkasi tulla pakkopullaa.

Siinä vaiheessa kevyt musiikki ja etenkin uusi aalto tulivat hätiin.
Löytty ei ole kokemuksensa kanssa yksin. Moni vierastaa klassista musiikkia sen takia, millaista maailmankuvaa se heidän mielessään edustaa. Löytty kutsuu tällaista täydellisyyden valtakuntaa ”täysjyvän, luomun ja D-vitamiinin hirmuvallaksi”.

Entäpä se seniorirock?

Pitkän linja musiikkitoimittaja Jukka Harma pohtii tuoreessa blogissaan, miten olemme siirtymässä aikuisrockista seniorirockiin.

- Iästä ei olisi tullut ongelma, jos rock & roll olisi ollut vain ohimenevä nuorisomuoti-ilmiö, mutta kun siitä tulikin elämän pituinen projekti. (…) Viimeistään tällä vuosituhannella rock on joutunut tinkimään ideaalistaan luovuuden ja nuoruuden kauneimpana liittona. Vanhat rockartistit eivät suostu lopettamaan ajoissa ja ovat lisäksi musiikillaan monasti kumonneet nuoruuden luovuuden välttämättömänä ehtona.

Harma ennustaa blogissaan, että on aika siirtyä tulevaisuuteen, seniorirockin kauteen. Termin hän on keksinyt kuunneltuaan 66-vuotiaan Gugi Kokljuschkinin ensimmäisen sooloalbumin ”Isot opit elämän”.

Hän kirjoittaa: ”Levyn sisältö on nimensä mukainen, sen keskeiset uudet kappaleet kertovat elämästä, kyllä, seniori-ikäisenä.”

9. toukokuuta seniorirockin kukkea kevät saa jatkoa, kun Pepe Willberg,67, julkaisee uuden levynsä Pepe & Saimaa. Kunnianhimoisella levyllä esiintyvät Pepen lisäksi Matti Mikkolan Saimaa-bändi, Kaartin Soittokunta, Espoon Laulu ja Lumous Jouset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla