Ane Gyllenberg oli oman aikansa Nalle Wahlroos, mutta hän säätiöi omaisuutensa kaikkien iloksi.

Nyt on ovi auki harvinaiseen hienoon kotiin. Oikeastaan Villa Gyllenbergissä tulee ihan hengästynyt olo, koska meren ympäröimälle niemelle rakennetussa talossa on komeaa kaikki.

Sykähdyttävintä on taide: koko joukko Edelfeltiä, Gallen-Kallelaa, Halosta, Järnefeltiä ja muita kultakauden mestareita, itkettävän ihania töitä. Juuri niillä paikoilla, jonne pankkiirina menestynyt Ane Gyllenberg (1891–1977) on teokset aikanaan itse ripustanut.

Helsingin Kuusisaaressa sijaitsevassa talossa veistoksia ja maalauksia on esillä kaikkiaan reilut pari sataa. Jo Helene Schjerfbeck -kokoelma on Suomen suurin, yllätyksiä täynnä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuolema sanelee hinnan

Nuorimman lapsen, ainoan pojan, kuolema ravisteli Signe ja Ane Gyllenbergiä syvästi. Lapsen menetys vaikutti vahvasti myös siihen, että heidän perustamansa säätiö jakaa apurahoja lääketieteelliseen tutkimukseen, erityisesti psykosomatiikan ja antroposofian alueilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teräväksi talousmieheksi Gyllenberg oli siis monellakin tapaa outo lintu. Säätiön turvin myös hänen kotinsa on pysynyt harvinaisen ehyenä henkilömuseona, ja kiehtovana tirkistelynä oman aikansa ”Nallen” elämään ja arvoihin.

Tosin Gyllenbergin ego oli Björn "Nalle" Wahlroosia huomattavasti pienempi. Gyllenbergin moraaliasteikossa arvokkainta oli tehdä hyvää muille. Jotakin kertoo sekin, että kauppaneuvoksen lempityö oli Akseli Gallen-Kallelan maalaama Kerjäläispoika.

 

Villa Gyllenberg, Kuusisaarenpolku 11. Helsinki.

Lisää helmiä! Villa Gyllenbergin yhteyteen rakennetussa galleriassa on juhannukseen saakka esillä Gyllenbergin läheisen ystävän ja liikekumppanin Einar Wulffin taidekokoelma.

Naapurista löytyvä, juuri remontoitu Didrichsenin taidemuseo avaa ovensa 12.6.

Sisältö jatkuu mainoksen alla