Jäin eläkkeelle ja nyt pitäisi hankkia oma tietokone ja internetyhteys. Ajattelin ostaa läppärin, jossa pitäisi olla kuitenkin kunnon tehot ja toimia niin kotona kuin mökillä.

Läppärin eli kannettavan tietokoneen hankkiminen on ehdottomasti hyvä vaihtoehto kodin tietokoneeksi. Kannettava tietokoneen voi ottaa helposti mukaan matkoille, sitä voi käyttää missä vaan kotona ja se saa hyvin pois silmistä kun tietokonetta ei käytetä.

Kannettavat tietokoneet voi jakaa kolmeen ryhmään. Minitietokoneet ovat pieniä tietokoneita jotka soveltuvat etupäässä vain tietokoneen perustoimintoihin kuten nettisurffailuun, tekstinkäsittelyyn ja sähköpostin lähettelyyn.

Budjettikoneet ovat 400 - 500 euron hintaisia "halpoja" tietokoneita. Budjettikoneiden heikkous on siinä, että mitä halvempia nämä budjettikoneet ovat, sitä enemmän niissä on tingitty jostain sellaisesta ominaisuudesta jolle olisi tarvetta. Tällaisia ominaisuuksia on esimerkiksi muistin määrä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmas kategoria on niin sanotut tehokoneet, jotka soveltuvat vaativaankin tietokoneen käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tärkeintä on ensin miettiä mihin konetta tarvitsee ja missä sitä käyttää. Tietokoneen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi tietokoneen ja sen näytön kokoon. Jos tietokonetta käytetään esimerkiksi elokuvien katseluun, niin suuri näyttö on hyvä. Jos taas kuljetat konetta paljon mukanasi, olisi pieni kone mukavampi. Suuri läppäri ei ole enää kannettava vaan ennemminkin siirrettävä.

Uuteen koneeseen kannattaa ottaa Windows 7 -käyttöjärjestelmä. Muina vaihtoehtoina on Linux tai Windowsin vanhemmat versiot. Niiden käyttö on kuitenkin sen verran hankalampaa, että ilman kohtalaisia tietokoneen käyttötaitoja hankkii itselleen turhaan lisää harmaita hiuksia.
Jos talletat tietokoneelle paljon kuvia tai videoita, niin suuri kiintolevy on tärkeä. Tosin erilliset kiintolevyt eivät nykyään maksa kovin paljoa.

Nettiyhteydessä kannattaa miettiä ottaako kaapeli- vai adsl-yhteyden. Laadullisesti ne ovat molemmat yhtä hyviä. Kaapeliyhteys edellyttää, että asuntoon on saatavissa kaapelitelevisio. Kannattaa katsoa eri laajakaistojen tarjoajien tarjoukset ja valita niistä sopivin. Normaaliin internet käyttöön riittää mainiosti sellainen 4 - 10 megabitin nopeus.

Jos matkustat paljon niin silloin kannattaa harkita myös mokkulaa. Se ei minusta kuitenkaan korvaa kotona olevaa kiinteää internet-yhteyttä.

Nykyiset windows-tietokoneet ovat yleensä tehty lähes samoista osista. Itse en usko, että merkeillä on suuria eroja, ellet sitten hanki Applen Mac-tietokonetta.
Macistä lyhyesti. Mac-tietokoneet ovat helppokäyttöisiä ja luotettavia tietokoneita jotka sopivat oikeastaan kenen tahansa käytettäväksi. Haittapuolena on hinta. Mac maksaa noin puolet enemmän kuin vastaava Windows-tietokone.
Mac käyttää Applen omaa OS X -käyttöjärjestelmää, joka on varsin helppokäyttöinen ja johon on ilmaisia ja maksullisia ohjelmia. Vanhat Windows-ohjelmat eivät siihen käy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla