Sauvakävelyn oikeasta tekniikasta ei Suomessa piitata. Suhtautuminen lajiin on esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa ihan toinen.

Helppo laji, joka sopii kaikille. Näin kuvailee sauvakävelyä Suomen Ladun aikuisliikunnasta vastaava koordinaattori Hanna Okkonen.

Okkosen mukaan sauvakävelyn oikeanlaisen tekniikan osaa kuitenkin vain yllättävän harva.

– Yleistäen voisi sanoa, että suomalaiset sauvakävelevät väärin, Okkonen sanoo tiedotteessa.

Kuulostaa siltä, että väärästä tekniikasta pitää kysyä lisää.

Mitkä ovat sitten suomalaisen sauvakävelijän perisyntejä, Okkonen?

– Yleisin virhe on se, että sauvan pituus on liian pitkä, hän kertoo ET-lehdelle.

Se rytmi ja -55 cm!

Jos kävelylle lähtee liian pitkien sauvojen kanssa, voi saada helposti pahaa jälkeä aikaan.  Esimerkiksi niska-hartiaseutu jumiutuu helposti, kun hartiat nousevat liian ylös liikkuessa pitkillä sauvoilla. Se ei myöskään auta löytämään luonnollista kävelyrytmiä. 

– Liikkeen pitäisi olla mahdollisimman normaali, kuin olisit tavallisella kävelyllä, jossa kädet heiluvat luonnollisesti.

Sauvat saisivat olla mieluummin vaikka liian lyhyet kuin pitkät. Mitä hitaampi on kävelijän vauhti, sitä lyhyempi sauva toimii paremmin, Okkonen selvittää.

Miten sitten valitsen oikean pituisen sauvan?

– Sopiva sauva löytyy ennen kaikkea kokeilemalla, sillä kehon jäsenten mittasuhteet ovat eri ihmisillä erilaisia.  Nyrkkisääntönä pidämme, että kävelysauvan pituus on oma pituus, josta otetaan 55 senttiä pois.

”Eri maine Etelä-Euroopassa”

Virheellisen sauvakävelyn maassa – Suomessa – Okkonen sanoo huomanneensa, että sauvakävelijät tuovat sauvansa usein liian pystyyn tai kädet viedään liian eteen. Tällainen liike rasittaa turhaan muun muassa kyynärpäätä.

Tekniikan opiskelu ei kuitenkaan tässä lajissa tunnu kiinnostavan suomalaisia.  Vaikka juuri sen avulla sauvakävelystä saadaan irti paras teho ja terveyshyöty.

Aikoinaan kun sauvakävely keksittiin vähälumisten talvien hiihdon korvaajaksi, laji viehätti yhdistäen kaksi suomalaisten suosikkilajia, kävelyn ja hiihdon. Tästä on aikaa jo yli 20 vuotta. Ensimmäiset viralliset sauvat tosin tulivat markkinoille vuonna 1997.

Sen jälkeen sauvakävely on levinnyt lähes ympäri maailman. Ulkomaan lajihavainnoista Okkosella tulee mieleen ennen kaikkea Etelä-Eurooppa; siellä sauvakävely nähdään sporttisena lajina.

– Ranskassa ja Italiassa lajilla on eri maine. Ihmiset haluavat kouluttautua ja käydä tekniikkakurssin ensin. Näin sen pitäisi olla Suomessakin, Okkonen toteaa.

Kynnys sauvakävelyn aloittamiseksi on matala. Sitä voivat harrastaa niin ylipainoiset kuin aiemmin vähän liikkuneet. Lajin hyödyt ovat myös suuret, kuten voit lukea tästä ET-lehden arkistojutusta.

Lue lisää sauvakävelystä Suomen Ladun sivuilta.

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti