Sauvakävelyn oikeasta tekniikasta ei Suomessa piitata. Suhtautuminen lajiin on esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa ihan toinen.

Helppo laji, joka sopii kaikille. Näin kuvailee sauvakävelyä Suomen Ladun aikuisliikunnasta vastaava koordinaattori Hanna Okkonen.

Okkosen mukaan sauvakävelyn oikeanlaisen tekniikan osaa kuitenkin vain yllättävän harva.

– Yleistäen voisi sanoa, että suomalaiset sauvakävelevät väärin, Okkonen sanoo tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuulostaa siltä, että väärästä tekniikasta pitää kysyä lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitkä ovat sitten suomalaisen sauvakävelijän perisyntejä, Okkonen?

– Yleisin virhe on se, että sauvan pituus on liian pitkä, hän kertoo ET-lehdelle.

Se rytmi ja -55 cm!

Jos kävelylle lähtee liian pitkien sauvojen kanssa, voi saada helposti pahaa jälkeä aikaan.  Esimerkiksi niska-hartiaseutu jumiutuu helposti, kun hartiat nousevat liian ylös liikkuessa pitkillä sauvoilla. Se ei myöskään auta löytämään luonnollista kävelyrytmiä. 

– Liikkeen pitäisi olla mahdollisimman normaali, kuin olisit tavallisella kävelyllä, jossa kädet heiluvat luonnollisesti.

Sauvat saisivat olla mieluummin vaikka liian lyhyet kuin pitkät. Mitä hitaampi on kävelijän vauhti, sitä lyhyempi sauva toimii paremmin, Okkonen selvittää.

Miten sitten valitsen oikean pituisen sauvan?

– Sopiva sauva löytyy ennen kaikkea kokeilemalla, sillä kehon jäsenten mittasuhteet ovat eri ihmisillä erilaisia.  Nyrkkisääntönä pidämme, että kävelysauvan pituus on oma pituus, josta otetaan 55 senttiä pois.

”Eri maine Etelä-Euroopassa”

Virheellisen sauvakävelyn maassa – Suomessa – Okkonen sanoo huomanneensa, että sauvakävelijät tuovat sauvansa usein liian pystyyn tai kädet viedään liian eteen. Tällainen liike rasittaa turhaan muun muassa kyynärpäätä.

Tekniikan opiskelu ei kuitenkaan tässä lajissa tunnu kiinnostavan suomalaisia.  Vaikka juuri sen avulla sauvakävelystä saadaan irti paras teho ja terveyshyöty.

Aikoinaan kun sauvakävely keksittiin vähälumisten talvien hiihdon korvaajaksi, laji viehätti yhdistäen kaksi suomalaisten suosikkilajia, kävelyn ja hiihdon. Tästä on aikaa jo yli 20 vuotta. Ensimmäiset viralliset sauvat tosin tulivat markkinoille vuonna 1997.

Sen jälkeen sauvakävely on levinnyt lähes ympäri maailman. Ulkomaan lajihavainnoista Okkosella tulee mieleen ennen kaikkea Etelä-Eurooppa; siellä sauvakävely nähdään sporttisena lajina.

– Ranskassa ja Italiassa lajilla on eri maine. Ihmiset haluavat kouluttautua ja käydä tekniikkakurssin ensin. Näin sen pitäisi olla Suomessakin, Okkonen toteaa.

Kynnys sauvakävelyn aloittamiseksi on matala. Sitä voivat harrastaa niin ylipainoiset kuin aiemmin vähän liikkuneet. Lajin hyödyt ovat myös suuret, kuten voit lukea tästä ET-lehden arkistojutusta.

Lue lisää sauvakävelystä Suomen Ladun sivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla