Moni haaveilee juoksemisesta, vaikka käveleminen on paljon tehokkaampi ja miellyttävämpi laji. Lue viisi perustelua.

1. Käveleminen aiheuttaa vähemmän vammoja kuin juoksu

Marssimurtumat. Akillesjänteen tulehdukset. Alaraajojen rasitusvammat. Nämä kaikki ovat tuttuja vammoja juoksijoille, mutta kävelijöillä niitä esiintyy harvoin. Osa niistä voi olla jopa traumaattisia. Olitpa sitten juoksija tai kävelijä, riskiä voi ehkäistä muun muassa asianmukaisilla jalkineilla ja liikunnan teholla.

2. Kävely on kestävämpää pitkällä aikavälillä

Kun kehomme on nuorempi ja ketterämpi, juokseminen on ilmeisempi vaihtoehto, jos halutaan saavuttaa tehokkaita tuloksia kunnon kasvattamiseksi – lyhyellä aikavälillä. Pitkän ajan kuluessa kävely on kuitenkin tehokkaampi liikuntamuoto. Kun kävelystä tekee päivittäisen rutiinin, sitä on helpompi pitää yllä – vieläpä kauemmin – kuin vaativampaa juoksua.

3. Kävely parantaa mielenterveyttä

Varsinkin jos pääset kävelemään keskellä luontoa, on liikunnasta enemmän etua henkiselle hyvinvoinnillesi. Työmuisti paranee ja mielihyvähormonit hyrräävät. Monet juoksijat sanovat samaa, mutta kävely on todistettu monissa tutkimuksissa rentouttavammaksi lajiksi. Se tekee iloiseksi ja lievittää stressiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kävelijän tekee mieli syödä vähemmän

Runsaasti kaloreita kuluttava juokseminen saa useat syömään enemmän. Sen sijaan mielihyvää tuova kävely voi jopa auttaa unohtamaan syömisen, jos henkilöllä on ongelmia ahmimisen tai ylensyönnin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Kävely ehkäisee tauteja

Kävely pienentää todistetusti muun muassa Alzheimerin taudin, MS-taudin, Parkinsonin ja rintasyövän riskiä ja suojelee luitamme. Säännöllinen kävely voi auttaa myös unettomuuteen. Kävelyn hyödyt ovat moninaiset eivätkä ne lopu lenkin päätyttyä. 

Lähteet: Aha-journals ja CL

Kävely on ehdoton suosikkini, sauvalenkkeily varsinkin tuntuu koko kroppaa liikuttavalta. Yritän mahdollisimman usein valita reittini rantanäkymien tai metsänreunan tuntumaan. Nautin katsella maisemia ym. ja kävellessä pystyy vaikka aistimaan ympäristöään paremmin kun juostessa. Saatan vaikka hetkeksi pysähtyä ihailemaan jotain kaunista näkymää.

Lenkkeily on minulle kokonainen tapahtuma, mieltä ja kehoa kuntouttava ja kuntoa ylläpitävä. Kävelytahtia ja matkan pituutta voi helposti vaihdella tilanteen mukaan.En kaipaa treenimäistä rasitusta tai vauhtia.

Jos saan kaverinkin mukaan, kävelemme PPP-tahtia eli pitää pystyä puhumaan. Kukin vointinsa ja mieltymyksensä mukaan menee, ohi hölkkääviäkin aina on liikkeellä. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla