Miten leikkaan koristepensaita?

Ota pensaan ominaisuudet huomioon, jotta niiden kaunis muoto pääsee oikeuksiinsa. Harvenna vanhoja ja kuivia oksia. Myös havuaidan voit leikata keväällä. Tuuheaksi kasvettavien havupuiden uutta kasvua typistetään juhannuksen jälkeen varovasti. Kukinnan jälkeen kesällä harvennettavia pensaita:

Aroniat

Jasmikkeet

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Juhannusruusu

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuusamat

Marjaomenapensas

Norjanangervo

Syreenit

Pähkinäpensas

Pensaita, joita voi keväällä leikata voimakkaasti:

Aitaorapihlaja

Hansaruusu

Happomarjat

Keijuangervo

Koivuangervo

Korallikanukka

Kultaherukka

Kurtturuusu

Pensashanhikit

Ruusuangervo

Taikinamarja

Hei Tuula ja muut pensaiden leikkuuta pohtivat

Nyt on syksy melko pitkällä ja sateita saadaan lähes joka päivä. Aina kun katkotaan eläviä oksia, jää avointa solukkoa, johon kosteus ja lahottajasienet pääsevät näin syksyllä helposti tekemään tuhojaan. Joten jos suinkin kärsivällisyys riittää, niin jättäisin kevääseen.

Ja sitten....
Korallikanukkaa voi huoletta leikata ja poistaa vanhimpia oksia. Liian laajalle levinneet leikataan aivan maanrajasta ja kesän aikana uudestaan kasvavat versot poistetaan.
Pihlaja-angervo kaipaa kovaa "kättä" .Sitä voi leikata niin paljon kuin sielu sietää. Se kasvattaa uusia versoja paljon. Jos haluaa todella tappaa sen, ainoa keino on ruiskuttaa glyfosaattia, joka kuihduttaa koko pensaan. Jos osa halutaan säästää, niin leikkaamalla sen saa pysymään aisoissa.

Mökinruusu ja rusopajuangervo sama juttu. Pienikokoisen pensaan voi kaivaa ylös ja kerätä juuren palat tarkkaan pois.
Syreenit lopettaa versojen kasvattamisen melko pian, jos niitä kurittaa koko kesän leikkaamalla pois ilmestyvät versot. Näin juuret nääntyvät, kun eivät saa lehtien tekemiä ravinteita. Tämä näännytystekniikka soveltuu muillekin pensaille, joista haluaa päästä eroon, mutta se vielä aikaa.

Hei Kiskon Tuula!
Varmimmin ja pikimmin saat Leenalta vastauksen kun laitat kysymyksesi KYSY-palstalle ja kysy asiantuntijalta, eli Leenalta.
Näin muistaakseni Leena itse vinkkasi meille kyselijöille.
KYSY-palsta aukeaa vihreästä yläpalkista.

Kasvaisipa minunkin puskat noin reippaasti!

terveisin Hyvämieli

Sisältö jatkuu mainoksen alla