Adventtiaika alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista ja päättyy jouluaattoon.

Vuoden neljä pimeintä viikkoa ovat valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen. Adventti (lat. adventus Domini) tarkoittaa Jeesus-lapsen tulemista maan päälle. Adventtiaikaa kutsutaan myös pieneksi paastoksi erotuksena pääsiäistä edeltävälle suurelle paastolle.

Ensimmäinen adventtisunnuntai, Nöyrtymisen adventti (lat. Adventus humiliationis), on suosituin kirkkopyhä, jouluaaton ja joulupäivän jälkeen.  Tuolloin kirkoissa lauletaan virsikirjan ensimmäinen virsi Hoosianna! ja luetaan palmusunnuntain kertomus Jeesuksen Jerusalemiin laskeutumisesta. Uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventista.

Toisen adventtisunnuntain, Kunnian adventin (lat. Adventus glorificationis) aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla eli niin sanottu toinen tuleminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmantena adventtisunnuntaina, Hengen adventtina (lat. Adventus spiritualis), puhutaan Johannes Kastajan kehotuksesta katumukseen ja parannukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Neljäs adventtisunnuntai, Pyhä adventti (lat. Adventus sanctificationis), on omistettu Marialle.

Adventtikyntteliköt ja -tähdet

Perinteiseen adventtikynttelikköön kuuluu neljä aitoa kynttilää; ensimmäinen kynttilä sytytetään joulun odotukselle, toinen joulun ilolle, kolmas joulun rauhalle ja neljäs joulun rakkaudelle. Viimeisenä adventtina kynttelikössä palaa kaikki neljä kynttilää. Nykyisin tämä on korvattu sähkökyntteliköillä.

Toinen perinteinen adventtikoriste oli ikkunan paperinen adventtitähti, joka on vaihtunut metalliseen sähköiseen adventtitähteen. Malttavaisen joulun odottajan adventtikalenteri on kalenterikynttilä, jota poltetaan yhden päivän mitta kerrallaan.

Adventtikalenteri on lasten oma perinne, joka rantautui Suomeen partiolaisten mukana 1900-luvun alussa Saksasta. Luukkujen takana oli aluksi uskonnollisia kuvia. Kalenterien yhteys adventtiin katkesi, nykyisin puhutaankin joulukalenterista, jolla lasketaan päiviä joulaattoon ja lahjojen avaamiseen. Suklaakalenterit saatiin Suomeen vasta 1980-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla