Älä laita kaupankassalla kiertoon tätä kahden euron kolikkoa, jos sen toisella puolella on vuosiluku 2006 ja toisella  Euroopan kartta, jossa mukana on muun muassa Norja. Näin sanoo keräilyn ammattimies Pentti Avomaa. Mutta miksi?

Lukijan kysymys:

Mihin voisi tarjota eri maiden kahden euron juhlarahoja? Vai onko parasta laittaa kolikot normaaliin kiertoon?
Mukana on yksi 2006 virhepainatus.

Nimimerkki: Lantti
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa vastaa:

”Arvokas virhelyönti”

Nimimerkki ”Lantti” tuntuu tietävän kolikkojen arvosta keskimääräistä enemmän, koska on osannut panna talteen tuon vuoden 2006 virhelyöntikolikon. Sehän on yksi arvokkaimmista suomalaisista eurokolikoista, ja koska eurojen keräilijöitä on paljon ympäri maailmaa, kysyntää näyttää olevan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Se on yksi arvokkaimmista suomalaisista eurokolikoista.”

Virhe on siinä, että vuoden 2006 kolikossa on mukana laajennettu Euroopan kartta Norja mukaan lukien. Tämä kartta otettiin virallisesti käyttöön vasta seuraavan vuoden alusta lähtien painetuissa kolikoissa. Näitä virheellisiä lyötiin 55 000 kappaletta, ja rahapaja on niitä kerännyt poiskin.

Pidän nykyistä hintaa – 40–90 euroa – yhä aika kohtuullisena juuri pienen lyöntimäärän ja kansainvälisenkin kiinnostuksen takia. Oikeanlaisia vuoden 2006 kolikoita on lyöty noin 11 miljoonaa kappaletta.

Lue myös:

Muista suomalaisista arvoeuroista mainittakoon vielä EU:n laajenemisen kunniaksi tehty niin sanottu risuraha eli 2 euron kolikko vuodelta 2004. Siitä maksetaan 15–30 euroa, vaikka lyöntimäärä on sentään miljoona kolikkoa.

Kahden euron erikoisrahoja on paljon, sillä kukin euromaa voi laskea liikkeeseen kaksi erikoisrahaa vuodessa. Erikoisrahoilla on samat tekniset ominaisuudet ja sama yhteinen puoli kuin tavanomaisilla 2 euron kolikoilla. Kansallisella puolella on kuitenkin erityinen kuva-aihe, joka eroaa tavanomaisten eurorahojen kuva-aiheista.  

Erikoisrahat ovat laillisia maksuvälineitä kaikkialla euroalueella.

Muista EU-maista mainittakoon vaikkapa vuonna 2007 lyöty Monacon juhlaraha, jonka vaakunapuolta koristaa näyttelijä ja ruhtinatar Grace Kelly. Tästä erikoisuudesta maksetaan 1 000–2 000 euroa.

Helpoiten eurokolikoista pääsee eroon myymällä ne alan erikoisliikkeeseen, mutta tuottoisammin, joskin paljon vaivalloisemmin, myymällä ne itse vaikkapa nettihuutokaupan välityksellä.

Suosittelemme:

 

Mitä haluat kysyä?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

mani-mani

Kiitos hyvästä vinkistä! Joskus tuntuu että kukahan olisi kiinnostunut noista juhlarahoista joita on tullut kerättyä.

Numis1228

Yhäkö vipuun mennään? kirjoitti:
Kuka tahvanainen maksaa mitään etukäteen, antaa pankkitilin numeroa, lähettää tavaroita jne.? Itse jotain torissa myynyt ja ainut harmi ollut se kun ei ole parille tavaralle ostajaa löytynyt. Tavara pitää itse konkreettisesti nähdä, että onko se kuvauksen mukainen vai mikä ja onko sitä edes. Vasta näkemisen jälkeen sitä ostamista ja maksamista. Eikä mitään postittamisia ja maksuja etukäteen.

Itse olen maksanut etukäteen lähes kaikki huutoni ja niitä on satoja, siis postilähetyksiä on yhteensä satoja. Tuoteartikkeleita on yhteensä kuitenkin reilusti yli 1000 kappaletta. Ainoastaan kerran on jäänyt tuotteet tulematta ja silloinkin sain myyjältä korvauksen, vaikka ilmeisesti posti oli kuoren kadottanut. Vain muutaman kerran olen ollut tyytymätön tavaran laatuun (suhteessa siihen miten se kohteessa oli kuvattu) ja monesti olen saanut vielä hyvitystä tehdessäni reklamaatiota. Kyllä Suomessa kauppa toimii aika hyvin, kun ihmiset ovat pääosin rehellisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla