Kuolinpesästä tarttuu monenlaisia aarteita. Vai onko tanskalainen maljakko arvokas sittenkään muuten kuin tunnearvoltaan? Antiikin ammattilainen Pentti Avomaa vastaa.

Muutama vuosi sitten siivoilimme mieheni tädin asuntoa hänen hautajaisiaan varten. Asunnossa olivat asuneet aikaisemmin myös hänen vanhempansa, jotka olivat syntyneet 1800-luvun lopulla.

Heidän jäämistöään talossa oli kuvassa oleva maljakko. Minusta siinä oli jotain mielenkiintoista, kiehtoi lähinnä "rumuudellaan", niin kuin toisille sanoin.

No, siinä kävi niin, että maljakko päätyi meille. Löytyykö tästä jotain kiinnostavaa ja onko minkäänlaista rahallista arvoa? Maljakon sivut on ikään kuin puristettu "ruttuun" ja joka sivulla on "korvat".

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Todennäköisesti se on käsin maalattu, pohjasta päättelin. Pohjassa on leima H.Wolffsen&Son. Nimen edessä on vielä jotain muutakin, josta en oikein saanut selvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös Avomaan mielipide: "Odotukset oman keräilytuotteen arvosta ovat usein liian korkeat"


Olen täysin samaa mieltä astian omistajan kanssa siitä, että vaasi jotenkin kiehtoo rumuudellaan. Se kiehtoo myös iällään, koska nykyään tuollaisia astioita tuskin mikään tehdas tekisi konkurssiuhan pelossa.

Vaasi on tanskalainen, ja ikää sillä on yli sata vuotta. Se on tehty Bornholmin saaren vanhimmassa keramiikkatehtaassa nimeltään Söhoelm (Söholm), jota ei ole enää olemassakaan.

Tehtaan perustivat kaksi Kööpenhaminan Kuninkaallisen Posliinitehtaan työntekijää vuonna1835 ja kuutisen vuotta myöhemmin heistä Herman Sonne Wolffsen otti tehtaan yksin haltuunsa. Se tuotti tuolloin lähinnä fajanssi- ja terrakottaisia käyttöesineitä. Hermanin kuoleman 1887 jälkeen toimintaa jatkoi hänen poikansa Christian kuolemaansa 1902 asti, ja tämän jälkeen oli kolmannen sukupolven vuoro.

Bornholmin saarella oli aikoinaan monta keramiikkatehdasta eivätkä ne läheskään aina leimanneet tuotteitaan. Tämä koski myös Söholmin tehdasta. Kun tuotteet leimattiin, niihin laitettiin yleensä vain ”Söholm”. Leimaa ”H. Söholm & Son” käytettiin vain harvoissa tuotteissa vuosien 1903-1915 välisenä aikana, joten vaasillanne saattaa hyvinkin olla tänä vuonna 100-vuosijuhlat.

Lue myös: Näin muutat omaisuuttasi rahaksi nopeasti – 8 ammattilaisvinkkiä

Söholmin tuotteilla on oma keräilijäkuntansa, joka pitkälti pystyy tunnistamaan jopa suunnittelijan käden jäljen. Joissakin tuotteissa suunnittelija on kuitenkin mainittu. Tanskalaisessa antiikkiposliiniin erikoistuneessa liikkeessä oli äskettäin myynnissä tehtaan alkuaikoina valmistettu 24 cm korkea pokaali, joka on leimattu ”Wolffsen”. Sen arvioitu valmistusaika on noin 1850, ja hintapyyntö oli peräti noin 700 euroa.

Suurin osa Söholmin keramiikkaesineistä on kuitenkin huomattavasti halvempaa – muutaman kymmenen euron luokkaa, ja siihen tämänkin vaasin hinta asettuu.

Kiinnostuneita keräilijöitä löytyy kuitenkin pääasiassa Tanskasta, joten Suomessa edes sellaisen summan saaminen ostajalta voi olla vaikeaa. Se on miltei loukkaus yli sata vuotiasta vaasivanhusta kohtaan!

"Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvatSisältö jatkuu mainoksen alla