Onko kaappiesi ovissa pyöreitä, muovisia painonappeja, joiden päässä lukee pienellä Leea? Niiden jälleenmyyntiarvo on nousussa.

1950-luvulla keksittyä Leea-salpaa myytiin miljoonia, kunnes omakoti- ja kerrostalojen remonteissa niitä tuhottiin miljoonia.

Viime vuodet Leeat ovat olleet kiven alla ja kovissa hinnoissa, mutta nyt niitä saa taas uutenakin.

Lue myös: Ei ole totta! Onko tämä sisustustrendi palannut?

Näin ne ajat muuttuvat

Pietarsaarelainen konepiirtäjä ja keksijä Salomon Lillkvist kehitti 1950-luvun alussa nerokkaan muovisen komeronlukon, jossa salpa aukesi pienestä napista painamalla. Samalla salpa tarjosi kätevän sormensijan, jolla komeron oven sai vedettyä auki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Komeronlukko sai persoonallisen nimensä keksijän vaimon Leean mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lillkvist hankki keksinnölleen patentin vuonna 1952, ja tuotteelle löytyi pietarsaarelainen valmistaja.

1950-1970-luvulla Leea-salpoja myytiin Suomessa 7,5 miljoonaa kappaletta ja niitä meni myös vientiin. Sitten muoti muuttui, ja Leea-salvoista tuli pariksikymmeneksi vuodeksi roskalavan täytettä.

Oi Leea sua kaipaan

Leea-salpojen teollinen valmistus loppui vuonna 2003, samoihin aikoihin kun trendi oli kääntymässä vanhan tavaran ja alkuperäisten kiintokalusteiden arvostukseksi.

ET asuntomessuilla: Täällä julkkisten sisustusmaku paljastuu.

Kun 1950 ja 1960-lukujen sisustustyylit tulivat muotiin, moni rintamiestalojen ja vanhojen kerrostaloasuntojen kunnostaja alkoi kysellä ”niiden sympaattisten muovinipsujen” perään.

Koska alkuperäisiä ja hyväkuntoisia Leeoja oli vaikea löytää, hinnat nousivat moniin kymppeihin kappaleelta.

Leea-salpoja alkoivat metsästää myös uudisrakentajat, sillä salvan muotokieli henki jopomaista ajattomuutta ja lämpöä. 

Leean kysynnän pani merkille myös somerolainen Somerhela-yritys. He laittoivat salvan kuvan täkyksi nettisivulleen ja se keräsi nopeasti tuhansia klikkauksia.

- Alkoi tuntua siltä, että valmistukseen tarvittaviin työkaluihin kannattaa investoida, Somerhelan myyntijohtaja Jussi Rintala kertoo.

Remontoijille ja retroilijoille

Leea-salpojen valmistus alkoi uudelleen maaliskuun lopulla. Alkuperäinen patentti oli jo umpeutunut, joten valmistukseen aloittamiseen ei tarvittu sen kummempia neuvotteluja.

- Pääkaupunkiseutu, Tampere, Oulu, Lappeenranta, Imatra ja Vaasa, Rintala luettelee paikkakuntia, joilla Leea-salvoille tuntuu olevan taas kysyntää.

Uusi Leea on 60-luvun mallin mukainen sekä muodoltaan että tekniikaltaan. Värin tosin voi valita vapaasti värikartalta, mikä helpottaa salpojen käyttöä myös uudiskohteissa.

- 95 prosenttia taitaa silti mennä remontoijille, Rintala arvioi.

Kiinnostava tieto: 7 vinkkiä – näin käytät värejä oikein.

Rintalan mukaan lukon tekniikassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta intohimot herättää muoto.

Uusien Leea-salpojen jälleenmyyntihinta näyttää asettuneen 25-30 euron haarukkaan.

Mites isompien Leea salpojen valmistus? Meillä on 50-luvulla valmistunut talo jossa on molempia Leea salpoja komeron/keittiön kaapeissa.

Kyllä ne aukeaa sisältäkin päin kun riittävän kovaa tönäisee..noh, kuusivuotiaan tytön voimat (tai usko omiin voimiin) ei tosin välttämättä riitä. Terv. nimimerkki "lukemattomia kertoja sisäpuolelle jäänyt"

Sisältö jatkuu mainoksen alla