Lukijamme kysyy arvoa suvussa vedonlyönnin seurauksena voitetulle sikarirasialle. Antikkin ja keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa vastaa.

Vanhemmillani on äidin isän vedonlyönnin tuloksena voitettu sikarirasia.Se on heillä ollut lähes seitsemänkymmentävuotta. Rasia on hopeaa ja siinä on kultaiset nimikirjaimet. Sisäreunassa on kaiverrus Tampereen Puukorkotehdas oy 1929. Mikä mahtaa olla rasian arvo?

Tyttärentytär

Näin asiantuntija vastaa:

"Ensiksikin se näyttää minusta pikemminkin savuke- kuin sikarirasialta. Jälkimmäiset ovat yleensä massiivisempia. On vahinko, että leimoja ei kuvista erota, joten valmistajaa sen enempää kuin valmistusvuottakaan en pysty kertomaan. Todennäköisesti se on kuitenkin tehty 1928-1929, jolloin vuosileimat olivat vastaavasti Y5 ja Z5. Olisiko jalkinetehtaan työtovereiden lahja jonkun juhlan kunniaksi?

Hopeisia savukekoteloita on varsin paljon myynnissä, joten minimihinta määräytyy hopean metalliarvon mukaan ja on kotelon painosta riippuen usein 50-80 euroa. Jos nimikirjaimet olisivat kultaa, metalliarvo olisi huomattavasti suurempi, koska nimiä on poikkeuksellisen paljon – ja niin muodoin olisi myös kultaa. Mitä todennäköisimmin nimikirjaimet ovat kuitenkin kullattuja kuten on kotelon sisuskin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä kotelo ei vielä ole antiikkia, mutta on kuitenkin jo melko vanha, josta syystä siihen tulee vähän ”ikälisää”. Sen ns. provenienssi eli omistushistoria on myös mielenkiintoinen.

Tietämättä kotelon painoa tai valmistajaa arvioisin hinnaksi 80-130 euroa."

Pentti Avomaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla