Vaikka lakivaliokunta tyrmäsi tasa-arvoisen avioliittolain, uskovat sen kannattajat, että laki vielä hyväksytään. Sitä toivoo Pekka Haavistokin.

Värikäs Pride-kulkue keräsi lauantaina ennätysmäärän marssijoita Helsingissä, kuten jutun yläpuolella oleva video näyttää.

Jopa 20 000 ihmistä osallistui Helsinki Pride -teemaviikon päättävään marssiin. Monen mielestä on noloa, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, missä laki ei ole voimassa.  

Eduskunnan lakivaliokunta torppasi aloitteen sukupuolineutraalista avioliittolaista keskellä Pride-viikkoa. Asian käsittely menee syksyllä eduskuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr.) mielestä on ollut raskasta seurata keskustelua, jota jotkut poliitikot ovat käyneet tasa-arvoisen avioliittolain tiimoilta kevään aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Keskustelu on ollut vähättelevää, Haavisto sanoo.

– Eduskunnassa pelätään. Siellä ei uskalleta tehdä rohkeita ratkaisuja. Politiikassa ei saisi pelätä loputtomasti esimerkiksi toisten mielipiteitä.

"Yksi hienoimpia asioita"

Poliittiset päättäjät eivät saisi sortua mielistelyyn ja äänten kalasteluun. Haavisto uskoo, että kansalaisten suuri enemmistö alkaa jo ymmärtää ja hyväksyä, että on olemassa erilaisia parisuhteita. 

– Kansalaisaloite on yksi hienoimpia asioita. Muun muassa se kertoo suvaitsevaisuudesta. Pahinta olisi, jos elettäisiin kyttäysyhteiskunnassa, johon suvaitsemattomuus johtaa. Jokainen tarvitsee tilaa elää, Haavisto kertoo ET-lehdelle.

Pehmeät arvot kunniaan

Pekka Haaviston mielestä suomalainen yhteiskunta on murroksessa arvojen suhteen. Nyt haetaan kovuuden ja pehmeyden suhdetta.

– Olen huolissani, jos ihmisten elämään vaikuttavat vain puhtaasti taloudelliset seikat. Enemmän pitäisi korostaa asioita, jotka meillä ovat kunnossa. Ne liittyvät ympäristöön, elämänlaatuun, suvaitsevaisuuteen ja toisten auttamiseen. Jos ei Suomessa arvosteta näitä, elämme kovassa maassa, Haavisto sanoo.

Tasa-arvoista avioliittolakia käsitellään syksyllä eduskunnassa. Sen hyväksymisen puolesta ovat puhuneet myös muun muassa valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ja pääministeri Alexander Stubb (kok.).

Sisältö jatkuu mainoksen alla