Mikkelin omissa perinnelapasissa on kaunis tähtikuvio. Neulo itselle tai lahjaksi mikkeliläiselle ystävälle!

Mikkelin lapaset

Malli: Perinteinen

Työohje: Taito Pirkanmaa Oy

Koko: Naisen lapanen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarvikkeet: 

  • Taito Pirkanmaa Oy:n paksu Pirkka-lanka 285 tex x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g = 170 m)
  • tummanharmaa (501)
    100 g
  • vaaleanharmaa (201) 50 g
  • sukkapuikot no 2½ tai 3

Tiheys: 10 x 10 cm kuvioneuletta = 28 s ja 27 krs puikoilla no 2½ on naisen koko ja 24 s ja 24 krs puikoilla no 3 on miehen koko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda paksummat puikot.

Neulominen: Luo tumman harmaalla 48 s ja neulo 2o 2n joustinneuletta 11 krs. Neulo seuraavaksi 1 krs vaalean harmaalla, 1 krs tumman harmaalla, 1 krs v.harmaalla, 1 krs t.harmaalla ja 1 krs v.harmaalla. Jatka joustinneuletta t.harmaalla 9 krs. Lisää viimeisellä krs:lla 10 s tasaisin välein = 58 s. Aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan (alla), samoin peukalokiila. Huom! peukalokiilan viimeiset krs:t neulotaan ilman lisäyksiä. Kun kiila on valmis, ota peukalon silmukat (13 s) apulangalle, luo 5 uutta s ja jatka kirjoneuletta mallipiirroksen mukaan. Kavenna peukalokiilan jälkeen luodut ylimääräiset s:t pois (2 x 1, 2 x 1, 1 x 1 seuraavilla 3 krs:lla), puikoilla on yht. 58 s. Tee kärkikavennus 1 s:n päässä reunasta. Kavenna 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen sekä 2. ja 4. puikon lopussa yhteenneuloen, kunnes joka puikoilla on jäljellä 6 s. Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo: Poimi puikoille 13 s langalta ja 9 s aukon reunasta = 22 s, neulo peukalo ruutupiirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta kunkin puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito: Pese neule käsin viileässä 30°, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Materiaali ja ohjetiedustelut:
Taito Pirkanmaa Oy, Vuolteentori 2, 33100 Tampere, 03 225 1420, taitopirkanmaa@taitopirkanmaa.fi, www.taitopirkanmaa.fi

Mallin kopiointi ja kaupallinen valmistus on kielletty.

Mummini oli Säkkijärveläinen

Mie kirjotan nyt kommentin tähä. Miun mummi - äidinäitini - neuloi näitä kuvioita muun sukkiini ja lapasiini 1950- 1970- luvul. Mie kysyin, jotta mistä nämä kukkaset on. Jää sano miul, jot omast pääst.
Nyt käypä kaikki mummoil kehnot, jos ei sais Vanjoki, monta saattaa vuott suvuis ja kyliä opittu mallei ennää neuloo.
Ymärrähä mie sen, että.julkastu malli on et, ku ulkoaopittu, jää Kylli se on sillä viisoi, koti nämä mallit on kansallisaarteit. Ainakin meil.
Oja näit yhdistelty ja värilöi laiteltu.
Miull on vanha jotka, missä on entisii pitäjöie lapasmallei. Se on painettu suunnittele 1960- luvun tienoin, miul ei oo sitä nyt judtii täss, en voi tarkistaa. Öistä niitäkö voinut käyttää .
Sehä miull tulla mielee korot eikä tuo musta väljiä oo mitenkää Mikkeliläidte väri. Savon värinää on kelta- musta ja tää on sentää olet hallinto kaupunki Marskin sauvonee. Höpö höpö, tuollaset värit. Siin vanhaa lapaskirjas ok Valkealan lapsine mustavalko ja siin ol zristikuvioit. Paremmin sopi sinne körttipitäjää, siell se opisto ja mustat lammet ja järvet ja paljo viljelysmaata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla