Turkulainen Aila Franssila-Karskela, 70, kasvoi lapsena vastuunkantajaksi niin kuin moni ikätoverinsa. Tunne omasta naisellisuudesta jäi ohueksi, mutta onneksi sitä on voinut vahvistaa matkan varrella. Aila oli yksi kolmesta ET-lehden Ihana nainen -kilpailun voittaneesta naisesta.

"Näin jälkikäteen ajatellen jouduin liian varhain liian suuriin saappaisiin. Isä kuoli, kun olimme pieniä ja elämä oli tiukkaa sekä taloudellisesti että muutenkin. En saanut olla huoleton pieni tyttö, vaan minun piti ottaa jo varhain vastuuta monista käytännön asioista.

Siirsin vastuunkantajan roolimallin nyt jo aikuisille tyttärilleni, mutta onneksi olemme pystyneet keskustelemaan näistä sukupolvien takaisista taakkasiirtymistä. Olen nauttinut paljon lapsenlapsistani. Heidän kauttaan olen saanut korjaavia kokemuksia omaan huolten täyttämään lapsuuteeni.

Niin pojat kuin tytöt ovat upeita, mutta naisena on ollut erityisen sykähdyttävää seurata pienten tyttöjen kasvua ja ihastella ja ihmetellä heidän tyttöyttään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Murrosikä toi epävarmuuden

Etenkin murrosiässä muistan tunteneeni itseni hyvin epävarmaksi omasta naiseudestani. Oppikoulun jälkeen minulla oli kiire siirtyä työelämään ja osavastuuseen perheen toimeentulosta. Myöhempien vuosien ammatilliset opinnot koin itsetuntoa kohentavina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkein tutuimpia rooleja naisena minulle ovat olleet vaimon, äidin ja isoäidin roolit. Koen, että oma naiseuteni on jäänyt aika ohueksi. Siksikin minusta oli upeaa päästä osallistumaan Ihana nainen -elämykseen. Myös puolisoni kannusti osallistumaan ja tutustumaan ” ilosilmäiseen, naiseudestaan nauttivaan olemuspuoleeni”.

Nautin tästä iästä

Koen, että olen eniten ”omissa nahoissani” juuri tämän ikäisenä, eläkeläisen vapausasteista nauttivana vanhenevana naisena. Mielestäni meidän naisten tulisi antaa vielä nykyistä enemmän sisarellista tukea toisillemme. Se kohottaa itsetuntoa, ravitsee ja antaa positiivista energiaa ja elämäniloa kaikissa elämänvaiheissa. Heijastusvaikutukset koituvat myös perheiden ja yhteisöjen hyväksi."

Katso video Ailan elämyspäivästä!

2511403
Sisältö jatkuu mainoksen alla