Jos jouluna ahdistaa, yksinäisyys vaivaa tai perheväkivalta uhkaa, ei hätää tarvitse kärsiä yksin. Apua voi löytyä yhdellä puhelinsoitolla.

Vain laulu kaikuvi lasten suista,
ja silmät riemusta hehkuvat.

Joulu voi olla täynnä kauneutta ja iloa, läheisten seuraa ja rakkautta. Toisille se voi kuitenkin olla riitojen, yksinäisyyden tai väkivallan täyttämä painajainen.

Alkossa joulu on vuoden vilkkainta aikaa. Kun kotona on alkoholia, sitä myös juodaan. Monissa perheissä joulu kääntyykin humalaisten vanhempien pelkäämiseksi. Pukin sijaan kotiin tuleekin poliisi. Aamuvarhain ei lähdetä kirkkoon vaan turvakotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aamukorva kuuntelee

Yksinäisyys on iso ongelma, joka korostuu juhlapyhien aikaan. Oma tilanne tuntuu entistä ahdistavammalta, kun mielessään näkee yhteen kokoontuneet perheet ja ystävät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksinäisyys on etenkin monen seniorin ongelma. Heidän auttamisekseen HelsinkiMissio käynnisti vuonna 2000 Aamukorva-palvelun, jonne vanhukset voivat soittaa aamuvarhain. Aamukorva kuuntelee myös jouluna.

Moni soittaa, että saisi päivän aikana puhua edes kerran toiselle.

– Useimmat soittajat haluavat jutella ihan tavallisista arjen asioista, kertoo HelsinkiMission Jaana Leinonen.

Monelle soitto Aamukorvaan on tapa saada rytmiä arkeen.

– He aloittavat päivän soitolla, jotta olisi edes joku, jolle päivän aikana puhua.

Lue myös: Yksinäisyys tappaa useammin kuin ylipaino

Myös yksinäisyys puhuttaa soittajia, etenkin juhlapyhinä.  Aamukorvassa puheluihin vastaa kaksi vapaaehtoista kerrallaan. He pystyvät vastaamaan noin 25 soittoon aamun aikana.

– Puhelin soi käytännössä koko ajan, Leinonen toteaa.

Kaikki vapaaehtoiset haastatellaan ja koulutetaan ennen tositoimiin pääsemistä. Seuraavat koulutusillat järjestetään maaliskuussa.

Jo tieto avusta auttaa

Kirkon keskusteluapuun tulee joulun aikaan paljon puheluita, joihin on vastaamassa seurakuntien työntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia.

– Meillä on aattoiltana kymmeniä puhelinlinjoja käytössä, eikä tyhjää kohtaa tule, kertoo kirkon puhelin- ja verkkoauttamisen asiantuntija Titi Gävert.

Jouluun liittyvät puhelut ovat alkaneet jo hyvissä ajoin ennen joulua. Monia kirkon keskusteluapuun soittavia on kohdannut vuoden aikana elämänmuutos, jonka takia joulusta selviäminen arveluttaa.

Tässä tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä.

– Aattona saattaa sitten tulla kiitospuheluitakin siitä, että tällainen palvelu on olemassa. Tieto sen olemassaolosta helpottaa, vaikkei tarvetta soittamiseen tulisikaan, Gävert kertoo.

Jouluaaton päivystyksiin on aina löytynyt hyvin vapaaehtoisia.

– Moni kokee joulupäivystyksen hyvin antoisaksi. Tässä tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä.

Täältä saat apua!

Aamukorva

Senioreiden yksinäisyyttä torjuva HelsinkiMission Aamukorva-puhelimeen voivat soittaa yli 60-vuotiaat mistä päin Suomea tahansa aamun varhaisina tunteina, jolloin yksinäisyys tuntuu erityisen ahdistavalta.

Aamukorva-päivystäjän kanssa voi jutella mistä tahansa, esimerkiksi ikääntymisestä, sairauksista, yksinäisyydestä, turvattomuudesta, toimeentulosta tai ihmissuhteista. Kaikki aiheet ovat yhtä tärkeitä. 

Puhelin päivystää joka aamu klo 05.00 – 09.00.

Puh. 045 341 0504
www.helsinkimissio.fi

Mielenterveysseuran kriisipuhelin

Kriisipuhelimen tavoitteena on helpottaa henkistä hätää keskustelun kautta sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja oman tilanteensa helpottamiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset 25 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Arkisin klo 09.00 – 07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00 – 07.00

Puh. 010 195 202
www.mielenterveysseura.fi

Kirkon keskusteluapu

Kirkon keskusteluapua on tarjolla tänä jouluna neljällä kanavalla. Kuuntelija on paikalla puhelimen, chatin, nettikirjeen tai perinteisen kirjeen päässä – suomeksi ja ruotsiksi.

Palveleva puhelin päivystää joka ilta 18.00 –01.00, viikonloppuisin 18.00 – 03.00.  Palveleva chat vastaa viikoilla 52 ja 1 ma–pe klo 16–20.  

Puh. 0400 22 11 80
www.kirkonkeskusteluapua.fi

Lasten ja nuorten puhelin

Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimen toisessa päässä on koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella. Puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia.

Arkisin 14.00 – 20.00, viikonloppuisin 17.00 –20.00.

Lasten ja nuorten chat ma-ke klo 17.00 – 20.00l

Puh. 116 111
www.mll.fi

Vanhempainpuhelin

Uupunut? Raivoava uhmaikäinen? Yksin? Rajaton nuori? Soita tai kirjoita missä tahansa vanhemmuuteen liittyvässä asiassa. Toinen vanhempi, vapaaehtoinen tehtävään koulutettu päivystäjä, keskustelee kanssasi puhelimessa tai vastaa nettikirjeeseesi. Voit soittaa tai kirjoittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Maanantaisin ja tiistaisin 10.00 – 13.00 ja 17.00 – 20.0, keskiviikkoisin 10.00 – 13.00, torstaisin 14.00 – 20.00.

Puh. 0800 922 77
www.mll.fi

Turvakoti

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiseksi turvapaikaksi silloin, kun kotiin jääminen väkivallan, uhkailun tai pelon takia on mahdotonta tai suorastaan vaarallista. Turvakodit on tarkoitettu sekä naisille että miehille ja heidän kanssaan tuleville lapsille. Turvakodit auttavat ympäri vuorokauden. Turvakoteja on Suomessa 11, ja jokaisella on oma puhelinnumeronsa. Ne löytyvät Nettiturvakoti-palvelusta osoitteesta www.turvakoti.net

Sisältö jatkuu mainoksen alla