Ristiriitojen selvittäminen tekee hyvää lapsen kehitykselle. Erityisen tärkeää anteeksipyytämisen opettelu on anopille ja miniälle.

”Minulle opetettiin koulussa, että tärkeimmät sanat ovat kiitos ja anteeksi.
Olen törmännyt elämässäni yhteen henkilöön, joka ei anteeksi sanaa tunne. Se on anoppini. 40-vuotta olen hänen ikeessään ollut ja tuo sana ei ole hänen suustaan päässyt.” -Miniä.

”Olen usein ihmetellyt tavallisessa arkipuheissamme, että onko anteeksi sana tullut niin arkipäiväisekai, ettei sillä ole juuri merkitystä. Sana on noin puolihuolimattomasti heitettynä – jos esimerkiksi tuupimme toisiamme vaikkapa tungoksessa -käytössä. Nyt kuulin politikkojenkin suhtautuvan siihen kuin tyhjää vaan.” -vierailija

”Anteeksi ja kiitos ovat niitä kauneimpia suomenkielen sanoja. Ei haittaa vaikka synonyymejä käytetään, kunhan niillä tarkoitetaan sitä mitä sanotaan. Minulle on opetettu käyttämään anteeksi ja kiitos sanoja, mutta jostain syystä niiden sanominen tuntuu joskus vaikealta.” -janttukatriina

Otteet ET:n keskustelufoorumilta paljastavat, että kohteliaisuuksia kaivataan.

Anteeksi-sana tasapainottaa suhdetta lapsenlapseen

Psykologi Päivi Mäntylä-Karppisen mielestä kiitos ja anteeksi ovat erityisen tärkeitä sanoja anopille ja miniälle silloin, kun ollaan uudenlaisessa ihmissuhteessa vaikkapa lapsenlapsen syntymän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Isovanhemman ja tuoreen vanhemman suhteen laatu antaa kasvupohjan suhteelle lapsenlapseen. Ja vastaavasti lapsen ja isovanhemman hyvä yhteys kantaa positiivisuutta myös keskimmäiseen sukupolven.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vanhempi ja isovanhempi eivät selvittele suhteensa solmuja, paine siirtyy lapselle

Kolmioasetelmaan anoppi-miniä-lapsenlapsi liittyy usein kilpailun ja kateuden tunteita.

– Kun aikuiset sukupolvet pääsevät tasaveroiseen, toisiaan arvostavaan vuorovaikutukseen, lapsi voi hyvin. Jos vanhempi ja isovanhempi eivät keskenään selvittele suhteensa solmuja, paine siirtyy lapselle, joka joutuu tasapainoilemaan riitelevien läheistensä välissä.

Mäntylä-Karppinen kehottaa ottamaan ristiriidat puheeksi.

– Tavoitteeksi voi asettaa konkreettiset kanssakäymisen pelisäännöt. Kiitos ja anteeksi -sanojen voima on suuri.

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla