Keittiömestari Hans Välimäki, 49, pärjää vähällä unella ja nauttii työstä. Riekonmetsästys erämaassa on hänestä loistava tapa yhdistää työ ja vapaa-aika.

Työ / vapaa-aika

Työnteko on minulle elämäntapa, mutta nautin myös vapaa-ajasta. Usein ne limittyvät toisiinsa, vaikkapa metsästysretkillä.

Minulla on parikin kaveriporukkaa, joiden kanssa matkustamme ensilumien aikaan riekkojen perässä erämaahan Vetsijärvelle Utsjoen lähelle. Silloin tulee käveltyä päivittäin parinkymmenen kilometrin lenkkejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus riekkokiintiö – kolme riekkoa päivässä per metsästäjä – täyttyy hitaasti, joskus nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaupunkiloma / rantaloma

Matkoihini kuuluvat aina kulinaariset elämykset. Mihin menenkin, teen jo ennen reissua pöytävarauksia hyviin ravintoloihin.

Eniten tykkään aktiivilomista, esimerkiksi museoissa käymisestä. Kymmenvuotias poikani on juuri nyt kiinnostunut maailman verisestä historiasta, joten olen käynyt hänen kanssaan sotamuseoissa.

Liha / kasvis

Olen koko aikuisikäni syönyt enimmäkseen kalaa ja kasviksia, koska tykkään vähän kevyemmästä ruoasta.

En noudata dieettejä, vaan suosin kasviksia siksi, että ne ovat niin hyviä erityisesti kesällä tuoreina. Mutta jos minun tekee mieli punaista lihaa, syön sitä.

Uskon, että mielihyvä on kehon tapa kertoa mitä se tarvitsee.

Löhöily / kurinalaisuus

Olen urheillut koko ikäni, sillä tykkään olla kunnossa. Herään aamulla puoli seitsemältä ja syön aamupalaksi hedelmiä, puuroa ja kahvia. Sen jälkeen menen kuntosalille, jossa teen noin tunnin treenin. Töissä olen suihkunraikkaana viimeistään yhdeksältä.

Nukkumaan menen puolen yön jälkeen. En tarvitse paljon unta. Jos minulla on niin ylellinen tilanne, että voin nukkua vartin päiväunet, teen sen. Päikkärit ovat parasta luksusta.

Metsä / meri

Viihdyn metsässä. Asun perheeni kanssa Helsingin keskustassa, mutta aika usein minut voi nähdä Paloheinän metsissä lenkillä ja juoksemassa rappusia. Metsä tuntuu turvallisemmalta kuin meri, sillä olen huono uimaan.

Käyn kalassakin, varsinkin jos pääsen sinne ammatti-ihmisen kanssa. Olen muun muassa pyytänyt kuningasrapua Norjassa.

Auto / juna

Käytän julkisia mieluummin kuin autoa. Eniten pidän junamatkailusta, se on leppoisaa. Luen ja teen hommia läppärillä.

Välillä menen ravintolavaunuun juttelemaan tuntemattomien kanssa. Kipinän siihen sytytti isävainaani: notkuin nuorena hänen kanssaan ravintolavaunuissa ja hän kannusti juttelemaan muille.

Säästäväisyys / tuhlailu

Uskon terveeseen säästäväisyyteen. Ostan itselleni asioita vain, jos minulla on niille tarvetta. Aika harvoin on.

Jos lapsiltani kysyy, saatan olla vähän pihikin. Kun he haluavat jotain tiettyä tavaraa, heillä täytyy olla sille hyvät perustelut.

Alkoholi / vesi

Juon kerralla vain vähän alkoholia, koska en tykkää olla humalassa.

Pitkään minulla oli kausi, etten juonut olutta juuri lainkaan. Nykyään on kuitenkin hyviä pienpanimo-oluita, joiden erikoissatseja on kiva välillä maistella.

Silloin kun on aihetta juhlaan, kippistän samppanjalla.

Kirja / televisio

Joskus olen lukenut paljonkin, mutta viime aikoina se on jäänyt vähemmälle. Jo Nesbön dekkarit ovat hyviä, ja tykkään myös Jens Lapiduksen ja Lars Keplerin kirjoista.

Nyt olen ihastunut Joël Dickerin tuotantoon. Erityisesti hänen kirjansa Stephanie Mailerin katoaminen teki vaikutuksen.

Ostan kirjat useimmiten e-kirjoina ja luen iPadilta, varsinkin reissussa. Kun kuvasimme Hansin matkassa -sarjaa eri puolilla maailmaa, oli paljon helpompi kantaa mukana pelkkää tablettia. Painetuissa kirjoissa on tosin oma hohtonsa, jota e-kirja ei aivan tavoita.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2020.

Hans Välimäki

  • Syntynyt 1970 Tampereella. Asuu Helsingissä.
  • Keittiömestari ja ravintoloitsija.
  • Naimisissa Maria von Graevenitz-Välimäen kanssa. Neljä lasta.
  • Kuvaa parhaillaan Kuppilat kuntoon -ohjelmaa. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla