Yhteyttä läheisiin kannattaa pitää tiiviisti niin kauan kuin se on mahdollista. ET-lehden toimituspäällikkö sai huomata, kuinka arvaamatonta elämä on, kun kännykän ruudulla oli yhtäkkiä useita vastaamattomia puheluita - ja pysäyttävä viesti.

Vuosi sitten toukokuussa istuin koulutuksessa. Kun ruokatauko alkoi, otin puhelimen laukusta ja vilkaisin sitä puolihuolimattomasti. Näyttö oli täynnä vastaamattomia puheluita ja näin, että viestejä oli tullut useita.

Luin niistä ensimmäisen: ”En tiedä, onko sinuun oltu jo yhteydessä, mutta äitisi on ollut kolarissa ja viety ambulanssilla sairaalaan.”

Edellisenä iltana olin ollut aikeissa soittaa äidille, mutta en ehtinytkään. Ajattelin, että huomenna sitten. Nyt viestejä lukiessani mietin, soittaisinko enää koskaan. Itku tuli spontaanisti. Ensimmäistä kertaa pelkäsin tosissani, että menetän äitini. Koulutuspäiväni päättyi siihen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt viestejä lukiessani mietin, soittaisinko enää koskaan äidille. Itku tuli spontaanisti.

Sana äiti kantaa paljon merkityksiä. Sitä voi ajatella esimerkiksi oman äitiyden tai sen puuttumisen kautta, tyttärenä tai vaikka mummuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suhde äitiin tai äitiyteen ei ole kaikille helppo. Uunituoreen Aina tytär, aina äiti -kirjan (Kirjapaja) alkusanoissa on kuvaava kohta:

”Äiti on merkityksellinen aina, elävänä ja kuolleena, hyvänä ja järkyttävän huonona, lastansa hoivanneena ja lapsensa hylänneenä, sekä biologisena että sosiaalisena äitinä.”

Minun iltapäiväni vuosi sitten kului epävarmuudessa, jollaista en ole ennen kokenut. Lopulta tuli helpottava tieto, että kaikki rikki mennyt oli korjattavissa – paitsi auto. Se äitienpäivä jäi mieleen: söimme pieniä leivoksia sairaalasängyn reunalla.

Nykyisin, kun mieleeni tulee soittaa kuulumisia, teen sen heti.

Monen kuukauden toipumisen jälkeen äiti palasi vihdoin uuden auton rattiin. Nykyisin, kun mieleeni tulee soittaa kuulumisia, teen sen heti. En odota seuraavaa päivää.

Kaunista toukokuuta ja pidetään huolta toisistamme!

Teksti on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla