Ei mitään järkeä kilpailla, tuumivat matkailuyrittäjät Saimi Hoyer ja Jaana Kuivalainen. He luottavat yhteistyön ja ystävyyden voimaan – ja uskovat, että sillä tästä ajasta selvitään.

Kauniina elokuisena päivänä kolme vuotta sitten neljä naista kokoontui vaaleanpunaiseen Punkaharjun hotelliin. Emäntänä hääri mallina, toimittajana ja tv-kasvona tutuksi tullut Saimi Hoyer, joka oli ostanut paikan vuotta aiemmin. Nelikko oli päättänyt lyöttäytyä yhteen auttaakseen ja tukeakseen toisiaan matkailuyrittäjän arjessa.

Kun Puumalassa omaa majoitusyritystään Sahanlahti Resortia luotsaava Jaana Kuivalainen ensimmäisen kerran kuuli uutisen Saimin bisneksestä, hän ilahtui. Hän arvasi Saimin tuovan nostetta Saimaan alueelle.

– Tiesin kuitenkin, miten rankkaa duunia tämä on. Siksi olin samalla huolissani Saimin jaksamisesta. Vaikka emme vielä tunteneet toisiamme, halusin sanoa hänelle heti, että pidä huolta itsestäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jaana oli tehnyt jo pitkään yhteistyötä eri yritysten kanssa Saimaan alueella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Halusin sanoa hänelle heti, että pidä huolta itsestäsi.

Saimi piti Jaanasta heti ensikohtaamisella.

– Jaana on eteenpäin pyrkivä ja aikaansaapa, mutta myös lämmin ja sydämenviisas, Saimi sanoo.

Saimi on tottunut siihen, että ihmisillä on hänestä vahva ennakkokäsitys.

– Jotkut pelkäävät ja vierastavat minua. Jaanalle en ole mikään The Saimi, vaan hän on ottanut minut vain yhtenä Saimina, jonka isä on kotoisin Kerimäeltä. Välillämme vallitsee keskinäinen kunnioitus.

Hoyerin hotellilla kokoontuneeseen yrittäjänelikkoon kuuluvat Saimin ja Jaanan lisäksi mikkeliläisen Tertin kartanon Pepita Pylkkänen ja juvalaisen Teahouse of Wehmaisin Anna Grotenfeldt.

Jotkut pelkäävät ja vierastavat minua.

Naisten yhteistyö on ollut menestyksekästä: viime syksynä heidän Saimaa Gastronomy -yhteistyönsä palkittiin Vuoden ruokamatkailutuotteena. Raadin mukaan matkailijan on helppo suunnitella nelikon tarjonnasta itselleen sopiva kiertomatka.

Nelikon ystävyys ja yhteistyö on kantanut läpi vaikeiden hetkien jo monien vuosien ajan, vaikka he kilpailevat samoilla markkinoilla. Tänä keväänä, kun tapaaminen ei ole ollut mahdollista, Jaana ja Saimi ovat tukeneet toisiaan videopuheluiden välityksellä. Vertaistuki on ollut korvaamatonta.

– Analysoimme yhdessä koronakevään uutisia. Mitä voisimme tehdä? Kuinka selviydymme? Emme kumpikaan näyttele mitään roolia. Tarvitsemme toisiamme, yksin täällä on vaikea taivaltaa, Saimi sanoo.

Pitkiä päiviä ja takapakkeja

Yritystoiminnan alussa tähdet olivat oikeassa asennossa sekä Saimilla että Jaanalla, mutta sittemmin takapakkeja on riittänyt.

Saimin yrityksen tappioista on uutisoitu vuosi toisensa jälkeen. Suojellut rakennukset piti kunnostaa, joten alkuinvestoinnit olivat mittavat. Sahanlahden tulos on ollut joka vuosi plussalla, mutta joinakin vuosina hyvin täpärästi. Emäntien mielialat ovat vaihdelleet uskosta epätoivoon.

Teen kaikkea, paitsi en laita ruokaa enkä tarjoile pöytiin.

Kummankaan naisen toimenkuva ei ole ollut pelkkää seurustelua ja vieraiden vastaanottamista, vaan siihen on kuulunut myös huoneitten siivousta ja Saimaan alueen matkailumarkkinointia. Työtä on riittänyt melkein vuorokauden ympäri.

– Teen kaikkea, paitsi en laita ruokaa enkä tarjoile pöytiin, Saimi sanoo.

Jaana oppi hellittämään vasta rankkojen vaiheiden jälkeen.

– Pitkään ajattelin, että minun pitää olla tehokas ja aina kaikkien saatavilla.

Emännöinti elämäntavaksi

Kuusi vuotta sitten aprillipäivänä Jaana ja Janne Kuivalaisen uusioperhe seisoi keltaisen Sahanlahden kartanon pihamaalla. Paikka oli ollut pitempään ilman isäntäväkeä, ja tienvieret puskivat lepänversoja.

Jaana oli jättänyt työnsä Anttolanhovin ravintolapäällikkönä ja hotellinjohtajana, Janne oli kyllästynyt metsäkuljetusyrittäjän hommiin. Jaana aavisteli, että kotimaanmatkailu ja puhdas ruoka alkaisivat nousta trendien kärkeen.

Korona pyyhki Saimin (oik.) Punkaharjun hotellin ja Jaanan matkailutilan varauskalentereita. "Mutta kyllä me tästä nousemme", he sanovat.
Korona pyyhki Saimin (oik.) Punkaharjun hotellin ja Jaanan matkailutilan varauskalentereita. "Mutta kyllä me tästä nousemme", he sanovat.

Pariskunta katsoi toisiaan: tässä olisi työmaata, mutta myös ainutlaatuinen mahdollisuus. He panivat hihat heilumaan. Sana yritteliäästä pariskunnasta ja uudistetusta kartanosta kiiri nopeasti maakunnan ulkopuolelle.

Laitoimme kaiken peliin.

Kohta kiinalaiset turistit istuivat ihmeissään jäällä pilkkimässä. Pajapirtissä julkkiskokki Markus Maulavirta savusti lammasta ja keräsi kesäisin villiyrttejä metsästä. Janne rakensi jäälohkareista saunan, ja alle kouluikäinen Martta-tytär harjoitteli ravintolassa lautasliinojen viikkausta.

Yrityksen pyörittämisestä tuli elämäntapa.

– Laitoimme kaiken peliin.

Maisemat terasseilta olivat henkeäsalpaavat, mutta kesällä 2018 Jaanasta ei enää tuntunut hyvältä. Vuodet olivat olleet yritykselle taloudellisesti tiukkoja, ja perhe oli ollut kovilla.

Stressi ajoi sairauslomalle

Kun tekee töitä pariskuntana, keskusteluissa eivät päde tavallisen työyhteisön lait. Jos töitä on paljon, molemmat ovat väsyneitä yhtä aikaa. Työasioita puidaan kotioloissa. Rajaa on vaikea vetää.

– Tulee vain tokaistua, että siivoatko nuo jäljet tai että tuo puu pitää kaataa. Usein asioita selviteltiin riitelemällä. Lopulta oltiin tilanteessa, että kun minä halusin puhua, Janne lähti pois.

Vuosi sitten keväällä koululääkäri kysyi ekaluokkaa käyvältä Martalta, onko tällä huolia.

– Ei minulla muuta kuin että miten me saadaan Sahanlahteen kesätyöntekijöitä, tyttö vastasi.

Jaana huomasi lääkärin ilmeen, ja syyllisyys täytti hänen mielensä.

Itku kurkussa pohdin yritykselle langetettuja viiden tonnin veroja.

– Sanoin Martalle, että kesätyöntekijät ovat sinun huolesi vasta sitten, kun olet Sahanlahden toimitusjohtaja.

Kun pienetkin murheet alkoivat tuntua Jaanasta suurilta, hän totesi, että oli aika hellittää hetkeksi.

– Itku kurkussa pohdin yritykselle langetettuja viiden tonnin veroja. Stressini määrä ei ollut missään suhteessa tuohon summaan.

Jaana sai kahden kuukauden sairausloman ja vetäytyi perheen mökille Tahkovuorelle.

– Se oli ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun en ajatellut työasioita. Janne kantoi yksin kaiken vastuun – ja pärjäsi hienosti.

Mustia aukkoja muistoissa

Kun Saimi kuuli Jaanan romahduksesta, hänen oli helppo ymmärtää. Yrittäjä ajattelee helposti olevansa korvaamaton.

– Kun Jaanalle tuli stoppi, hän kertoi sen minulle suoraan ja puhuimme asiasta. Sanoin hänelle, että nyt olet vaan. Hän tajusi irrottaa oikealla hetkellä ohjaimista eikä jatkanut paniikissa eteenpäin.

Saimi tietää kokemuksesta, että jos voimat on imetty kuiviin, itsestään ei pysty antamaan mitään. Punkaharjunkin tarinan takana on työntäyteisiä vuosia.

Saimi on teettänyt ex-miehensä kanssa Suomen vanhimman hotellin Punkaharjun rakennuksiin remontin lattiasta kattoon. Entisen Valtionhotellin kunnostaminen on palkittu Vuoden kotiseututekona.

Sanoin hänelle, että nyt olet vaan.

Punkaharju on kansallismaisemana tärkeä, mutta Saimille se on myös henkilökohtaisesti erityisen rakas paikka. Hän kertoo tekevänsä hotellillaan "sydämensä juttua" rakkaudesta luontoa, Punkaharjua ja koko Saimaan aluetta kohtaan.

Saimi luotti, että hotelli ympäristöineen olisi ainutlaatuinen kokemus erityisesti ulkomaisille matkailijoille. Kansainvälistä julkisuutta hotelli sai viimeistään kesällä 2017, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi siellä presidentti Sauli Niinistön.

Saimi osasi odottaa yrittäjäelämän hankaluuksia ja vastoinkäymisiä. Koville ne silti ottivat.

– Mielessäni on viime vuosien ajoilta monia mustia aukkoja. En edes muista, miten tiukkaa minulla on välillä ollut.

Kaikissa tilanteissa Saimi on kuitenkin halunnut olla rehellinen.

En harrasta ongelmien peittelemistä.

– Kun meillä oli rahavaikeuksia, kerroin, että meillä on helvetti irti. Vaikeuksien sanomista ääneen pidetään heikkouden merkkinä, vaikka se todellisuudessa on vahvuus.

– En harrasta ongelmien peittelemistä. Välillä siitä saa nilkalleen, mutta suurimmaksi osaksi se koituu hyväksi, Saimi sanoo.

Saimi ei ole koskaan kärsinyt epäonnistumisen pelosta. Hän kiittelee mentoreitaan, joille hän on saanut tiukoissa tilanteissa soittaa.

– Olen aina osannut pyytää apua. Samaa asennetta olen halunnut välittää toisille.

Kolme vuotta sitten Saimi ja hänen miehensä erosivat, ja runsas vuosi sitten yrittäjä Mari Kettunen osti Saimin ex-puolison osuuden liiketoiminnasta. Nyt Saimi asuu Punkaharjulla kolmisin poikiensa kanssa.

Jutun voi lukea loppuun ET-lehden numerosta 13/20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla