Inger-Mari Aikio löysi erotiikan voiman viisikymppisenä. Vapautuminen synnytti runoja naisen halusta ja kyvyn nauttia elämästä omana itsenään.

Meille syötetään yhä ajatusta, että jokaiselle on elämässään yksi oikea rakkaus. Se on täyttä puppua. Maailmassa on paljon ihania ihmisiä, ja on sattumaa, kenet kohtaa.

Pitkässä parisuhteessa arki voi olla melko puisevaa. Miksei elämässä voisi olla kutkuttavaa iloa muidenkin ihmisten kanssa? Minulle maailma avautui avioeron jälkeen aivan uudella tavalla.

Pitkässä parisuhteessa arki voi olla melko puisevaa.

Tapasin aviomieheni ensimmäisen kerran lomamatkalla Mauritiuksella vuonna 1993. Hän oli ensimmäinen mies, johon pystyin luottamaan, ja se tuntui ihmeelliseltä. Olin 32-vuotias enkä ollut aiemmin seurustellut vakavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asuin miehen luona Mauritiuksella vuoden, sitten muutimme Suomeen, ensin Utsjoelle ja sieltä Inariin ja Ivaloon. Minä työskentelin toimittajana Yle Saamessa, mies opiskeli kokiksi. Avioiduimme 1997, ja lapsemme syntyi 90-luvun lopulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsen takia jaksoin päivän kerrallaan, seitsemäntoista vuotta.

Mies oli kunnollinen, mutta olimme luonteiltamme erilaisia, enkä voinut olla liitossa oma itseni. Lapsen takia jaksoin päivän kerrallaan, seitsemäntoista vuotta. Päädyimme eroon vuonna 2014.

Tunsin syyllisyyttä. Ajattelin, että olen pilannut miehen elämän, kun sain hänet lähtemään Mauritiukselta minun takiani. Onneksi hän on eromme jälkeen päässyt elämässä eteenpäin.

Eron jälkeen uuden elämän aloittaminen oli minulle aluksi vaikeaa.

Ajattelin, että olen vanha lihava lehmä, jota ei kukaan enää halua.

Kun olin naimisissa, olin yhteiskuntakelpoinen, arvostettu aviovaimo. Nyt olin yhtäkkiä vapailla markkinoilla – ja paniikissa. Ajattelin, että olen vanha lihava lehmä, jota ei kukaan enää halua. Tämä tunne piinasi minua kaksi vuotta, ja jouduin tekemään paljon työtä, että pääsin siitä eroon.

Kuten useimmat sukupolveni naiset, minäkään en ole saanut minkäänlaista seksuaalista kasvatusta. Koko yhteiskunta on hyssytellyt naisten seksuaalisuutta. Minun ikäiseni eivät puhu avoimesti seksistä, etenkään täällä pohjoisessa.

Erottuani minulla oli kova tarve saada äkkiä mies, jolta saisin huomiota ja hyväksyntää, viestin, että olen yhä ihana nainen. Onneksi kohtasin sellaisia miehiä. Sillä oli todella iso merkitys.

Erottuani minulla oli kova tarve saada äkkiä mies.

Vapauduttuani aloin kirjoittaa runoja kypsän naisen erotiikasta. Runot ovat olleet minulle lapsesta asti läheinen tapa ilmaista itseäni, ja olen kirjoittanut monta kokoelmaa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 1989 ja uusin, 69 cuoldda - 69 pylvästä, vuonna 2018.

Olen saanut runoista hyvää palautetta. Runoja on sanottu rohkeiksi, samoin minua. Ehkä olenkin, mutta olin ennen todella ujo, ja rohkeuteni on lisääntynyt vähitellen esiintymisten ansiosta.

Olen lausunut runojani kirjamessuilla, runofestivaaleilla ja erilaisissa tapahtumissa. Aluksi nousin lavalle anteeksi pyydellen. Ajattelin, että olen vain tällainen saamelainen, joka vähän kirjoittelee. Meitä saamelaisia on pidetty alempiarvoisina, ja sen tunteen minäkin olen sisäistänyt.

Sittemmin olen oppinut menemään tilanteisiin selkä suorana, silloin kukaan ei kyseenalaista rooliani. Nyt rakastan esiintymistä. Tunnen itseni samanveroiseksi runoilijaksi kuin muutkin tapahtumiin osallistujat.

Huomioimalla ihmisen saan hänet tuntemaan itsensä erityiseksi.

Runot ovat vieneet minua runotapahtumiin ympäri maailmaa ja siten auttaneet minua tutustumaan moniin hienoihin miehiin. Olen näillä reissulla saanut ihania rakastajia.

Minulla on tapana mennä mielenkiintoiselta näyttävän miehen luo ja kehua vaikkapa hänen kauniita silmiään. Huomioimalla ihmisen saan hänet tuntemaan itsensä erityiseksi ja puolestaan kiinnostumaan minusta.

En ota itseeni, jos saan pakit. Ymmärrän, etteivät kaikki voi olla kaikista kiinnostuneita. Vapauttavaa on se, että olen rohkaistunut itse päättämään, ketä lähestyn. En enää odottele, että kiinnostukseni kohde huomaisi minut.

Joskus kymmenen sanaa englantia riittää, kännykän käännösohjelma hoitaa loput. Oikeastaan nautin siitä, ettei tarvitse koko ajan puhua.

Yksi mies kuvaili asiaa ihanasti: vanhemman naisen kanssa seksistä tulee taidetta.

Aika moni mies on sanonut minulle, että seksi vanhemman naisen kanssa on ihan erilaista verrattuna siihen, mitä parikymppisen kanssa kokee. Yksi mies kuvaili asiaa ihanasti: vanhemman naisen kanssa seksistä tulee taidetta.

Mies nauttii siitä, että nainen haluaa juuri häntä ja osoittaa sen selvästi. Se tekee hyvää hänen itsetunnolleen.

Minua harmittaa, että meidät on aivopesty ajattelemaan, että vanhempi nainen ja nuorempi mies ovat jotenkin ällöttävä yhdistelmä. Naista haukutaan puumaksi. Ikäero toisinpäin nähdään ihan normaalina tai sitä jopa ihaillaan: vau, tuo mies on saanut nuoremman naisen.

Naiset tungetaan usein tietynlaiseen muottiin. Valtakulttuurin mukaan naisen pitää olla nuori ja hoikka. Vaikka saamelaiskulttuurissa ihailtiin aiemmin vähän pyöreämpiä naisia, minäkin yllätän välillä itseni puristelemasta vatsamakkaroita ja huokailemasta, että ovatpa ne rumat. Sitten sanon itselleni, että järki päähän. Tärkeintä on olla terve.

Ihmisten ulkonäköön ei kiinnitetä maailmalla niin paljon huomiota kuin täällä länsimaissa.

Matkustaessani olen huomannut, ettei ihmisten ulkonäköön kiinnitetä maailmalla niin paljon huomiota kuin täällä länsimaissa. Eikä ihmisiä kiinnosta toisten ikä, jos heillä muuten on yhteys.

Kolme vuotta sitten muutin takaisin kotiseudulleni Utsjoen Pulmankijärvelle. Sen jälkeen, kun jouduin 7-vuotiaana asuntolakouluun, olen kokenut olevani juureton ja aina väärässä paikassa. Nyt olen vihdoin siellä, missä haluan. Täällä on rauhaa, kaunis luonto ja parantavaa ja hellivää energiaa.

Parisuhdetta en nyt kaipaa, mutta en myöskään tiedä, miten koen asian vaikkapa viiden vuoden kuluttua. Tällä hetkellä olen tyytyväinen olotilaani. Tunnen olevani vapaa. En piittaa muiden mielipiteistä ja elän juuri niin kuin itse haluan.

Toki kaipaan intohimoa elämääni. Saan sitä matkoillani. Seksi ja seksuaalisuus ovat suuri ilo, ja minulla on upeita miehiä elämässäni. Minun on hyvä olla, kun tiedän olevani riittävä juuri näin.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 13/2020.

Vierailija

Omituista miten paljon seksistä kirjoitellaan ja miten ihmiset puhuvat omista kokemuksistaan. Jokainen kokee kokemuksensa itse. Ikäänkuin vanhempiväestö olisi aivotonta että heille pitää kertoa oikein esimerkein miten hoitaa suhteensa vanhana.

Vierailija

Menepä tuon ikäisenä miehenä kehumaan vieraan naisen silmiä, niin olet ahdistelija, omituinen hiippari.

Sisältö jatkuu mainoksen alla