Kun Aki Palsanmäki tarvitsee lomaa, hän suuntaa bingoon. Ujoudesta kärsinyt mies on nyt oppinut sinuiksi myös julkisen työnsä kanssa.

Tuppisuu. Sellainen väittää huutokauppakeisari Aki Palsanmäki olleensa vielä kouluikäisenä.

– Sellainen ujo poika pulpetissa, en liikoja puhellut, mies toteaa.

Jos joku olisi silloin hänelle sanonut, että huutelet vielä usean tuhannenkin ihmisen edessä, hän ei olisi ikinä uskonut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Eikä minulla ole tähän hommaan koskaan ollut kutsumusta. Isäkin jo aikoinaan sanoi, että ei ole meidän Akista tähän, mutta niin sitä vaan vanhenee ja viisastuu, Aki myhäilee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tosin kutsumusta hän ei ole huutokauppaan koskaan tuntenut.

"Hiljalleen olen kasvanut tähän hommaan kiinni."

– Mutta hiljalleen olen kasvanut tähän hommaan kiinni, ensin tietysti kantapäiden kautta, hän virnistää. 

Mielenkiintoinen artikkeli: Huutokauppakeisari neuvoo: Nämä tavarat viedään nyt käsistä

Puolipakolla nuija käteen

Aki ehti tehdä kaikenlaista ennen kuin ajautui huutokauppahommiin. Ajautumista se oli, vaikka ei hänen tarvinnutkaan kotipihaa kauemmas liidellä. 

Kun hänen isänsä kymmenisen vuotta sitten kuoli, oli päätettävä, jatketaanko isän työtä vai ei. Aki päätti jatkaa, kun hänellä oli hyvä ja kokenut meklarikin isänsä ajoilta.

– Niin me aloitimme, mutta sitten meklarimme joutui silmäleikkaukseen. En saanut siihen hätään mistään uutta. Ajattelin jo, että ei tästä tule mitään, mutta pakottauduin kuitenkin itse meklariksi. Hyvä kun ensimmäinen maljakko pysyi edes käsissä, niin paljon jännitin.

Lue Akin haastattelu myös tästä aiheesta: "Kauppa kannattaa vasta, kun voitto on nelinkertainen"

Tuotantoyhtiön salakäynti

Niin Akista tuli meklari ja nykyään homma sujuu ilman hermoiluja. Aina pitää keksiä jotain muutakin puhetta huutojen väliin, ettei itse puudu eikä yleisö nukahda. Nuo välipuheet taisivat aikoinaan tehdä vaikutuksen television tuottajiinkin.

– Tuotantoyhtiöstä oli salaa käyty katsomassa täällä meillä jotain huutokauppaa, kun he etsiskelivät ohjelmaformaattiin sopivaa hahmoa. Kun he sitten jonkin pitkän työpäivän päätteeksi tömähtivät tuohon pihaan ja ehdottivat pilottijakson tekoa, luulin sitä vitsiksi. Muutamaan kertaan saivat asiansa selittää, ennen kuin uskoin.

"Tuotantoyhtiö ehdotti pilottijakson tekoa. Luulin sitä vitsiksi."

Kävelyä ja kinkkubingoa

Nykyään meklauskeikkoja on parhaina viikkoina jopa kuusi. Ja siihen vielä tavaroiden hankintareissut päälle. Työtä riittää niin, ettei mies ehdi kyllästyä.

– Nykyään on silti pakko repäistä aina johonkin väliin lomaakin. Viimeksi pidimme juhannuksena viikon, Aki sanoo.

Kun hän vaimonsa Helin kanssa pääsee viikoksi Äkäslompoloon viikoksi patikoimaan tai hiihtämään, niin siinä kummasti taas olo rentoutuu.

Toinen Palsamäkien rentouttava harrastus on syksyiset kinkkubingot. 

– Kinkkuja tuli voitettua viime syksynä sellainen määrä, että niitä tarjoiltiin ystäville vähän joka muodossa. 

Lue lisää huutokauppakeisarista ET-lehdestä 15/2015. Voit tilata lehden täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla