"Mökki on keskellä erämaata. Välillä vietämme vaikka kokonaisen kalsaripäivän, eikä kukaan ole näkemässä", kertoo Mauno Forsström.
"Mökki on keskellä erämaata. Välillä vietämme vaikka kokonaisen kalsaripäivän, eikä kukaan ole näkemässä", kertoo Mauno Forsström.

Mauno Forsström ei voisi kuvitella elämää ilman kesämökkiä. Hän lähtee mökille keskellä työviikkoakin.

Vaalan mökkiämme ympäröi kesytön erämaa. Siellä näkee joka kerta ihmeitä: riekko lähtee metrin päästä kiepistä lentoon, metso rymistele puussa, hirvi kulkee tuonnempana. Välillä näkyy karhun jälkiä, ja susikin siellä liikkuu.

Erämaamökillä ollaan täysin muulta maailmalta karussa. Siellä voi olla vaikka ilkosillaan, eikä kukaan ole näkemässä, ellei nyt joku juuri melo kanootilla ohitse.

Silmä lepää Kainuun merellä eli Oulujärven rannattomilla selkävesillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mökkeilyssä kiehtookin paitsi luonto myös se, että saa olla rauhassa muilta ihmisiltä. Työssäni isossa oppilaitoksessa ihmiskontakteja on koko ajan. Vapaalla on mukava olla oman perheen kanssa ja itsekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koiramme nauttii mökkeilystä ehkä vielä enemmän kuin me ihmiset. Se kulkee metsässä aina mukana tai juoksee moottorikelkan perässä.

Erämaamökki on sukuni mailla Vaalassa 240 kilometrin päässä kotoa Kuopiosta. Matka on pitkä, mutta silti sinne on päästävä monesti talvellakin.

Olosuhteet ovat haastavat, mutta nautimme puolisoni kanssa luonnosta ja askeettisuudesta niin paljon, että mökille mennään vaikka 20 asteen pakkasilla.

Joulukuussa polveeni laitettiin tekonivel. Ei kulunut kuin neljä viikkoa, niin olimme mökillä. Moottorikelkalla mentiin pitkin metsiä.

Mökillä ei ole sähköjä eikä vesijohtoa. Pesuvesi kannetaan järvestä ja juomavesi nostetaan päärakennuksen vinttikaivosta.

Päivä täyttyykin pienistä askareista. Vesien kantaminen, ruuanlaitto, puuhommat ja talvella lämmittäminen vievät paljon aikaa. Eipä tule katseltua televisiota vaan kuunnellaan patteriradiota!

Kesäaikaan ruoanvalmistus sujuu usein luonnossa. Saatamme loimuttaa lohta rantakalliolla tai savustaa muikkusaaliin, valmistaa kanttarellikastikkeen ja samalla keittää perunat. Jälkiruuaksi on itse poimittuja marjoja, villivadelmia, mustikoita, puolukoita sekä rantakalliolla paistettuja muurinpohjalettuja.

Viime vuonna keräsimme 60 litraa villivadelmia. Kaikkea, mikä tulee luonnosta, on mahtavaa laittaa ruoaksi. Kalastaminen, sienestäminen ja marjastaminen ovat hienoja juttuja, joita ei kaupungissa voi harrastaa.

Loimutamme lohta rantakalliolla, ja jälkiruuaksi on itse poimittuja villivadelmia.

Talvella tehdään paljon puuhommia. Metsäpalstalta kaadetaan ja ajetaan puita, jotka sahataan ja tehdään haloiksi. On sitten, millä lämmittää mökkiä ja saunaa.

Käytössämme on myös puolisoni perheen mökki Riistakoskella, Kallaveden rannalla. Siellä käymme välillä saunomassa ja yöpymässä viikollakin, sillä matkaan Kuopiosta kuluu vain 45 minuuttia.

Pidämme siellä myös pientä kasvi- ja mansikkamaata. Meidän tapamme mökkeillä on siis varsin puuhakas, mutta osaamme myös rentoutua.

Jos töissä on ollut tiukkaa, otamme mökillä loman kannalta, nukumme pitkään ja lataamme akkuja. Pidämme vaikka kokonaisen kalsaripäivän. Sitten jaksaa taas touhuta.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 13/2021.

Sisältö jatkuu mainoksen alla