Kaija Linnahalme oli nelivuotias, kun perhe joutui lähtemään evakkoon Jääsken Pieppolasta.

Linnahalmeen Kaija, Jääski-seura-aktivisti, on ollut järjestämässä seuran 30-vuotisjuhlaa Imatran Valtiohotellissa. Hän on taatusti pessyt ja tärkännyt päähuivinsa. Se loistaa valkeana kuin poutapilvi tahrattomalla taivaalla.

Hän oli jo nelivuotias, kun perhe joutui lähtemään talvisodan jaloista Jääsken Pieppolasta: komiasta talosta, jossa mummolla oli kaksi kauppaa.

– Keskellä yötä talvipakkasella vällyjen alla reessä. Junalla päästiin eteenpäin, hän tarkentaa.

Jääsken alueella ei sodittu, mutta väki joutui jättämään kotikontunsa, kun Puna-armeija oli tehnyt läpimurron Summassa helmikuussa 1940 muutamaa viikkoa ennen sodan päättymistä.

– Kun matkasimme Vuoksen vartta, lentokoneet lensivät päältämme. Piti mennä välillä piiloon metsään, kun koneet pyörivät siinä yllä. Mutta ei ne meille mitään tehneet. Jatkettiin matkaa.

Kaijan matka kulki Jämsään sukulaisten tykö.

– Oli outoa asettua sellaiseen hämäläiseen kartanomaisemaan. Perhe oli tuttu, mutta tavat toisenlaiset.

Kaija myöntää, että oli outoa tuntea itsensä erilaiseksi. Muisto siitä liikuttaa yhä.

– Mie en ollut tottunut talkkunaan, ja se kyllä kieriskeli pienessä suussa. Ja juhlapäivällisillä piti ruokaliinat laitella sellaisiin hoppeisiin renkaisiin. Oli se aika outoa. Yksin mie viilettelin pihalla ja ympäristössä. Joskus sain läheisestä kaupasta kylmän nakkimakkaran.

Takaisin kotiin

Valtionhotellin salissa on väkeä, joka on jättänyt kotinsa kaksi kolme kertaa.

Jatkosota alkoi kesäkuussa 1941 ja muuttui ennen vuodenvaihdetta asemasodaksi. Sitä kesti kaksi ja puoli vuotta. Sen aikana väkeä alkoi palata evakosta kotikonnuilleen Karjalaan.

Myös jääskeläiset rakensivat kodit hävitettyjen paikalle, siivosivat nurkat ja aloittivat karjalaisen elämänsä.

Kahvitilaisuus on kestänyt jo pitkään ja yhä vain muistelut jatkuvat. Mikrofoni kiertää kohtalotoverilta ­toiselle. Puidaan talvisodat ja jatkosodat.
Kaijan perhekin palasi kotiin.

– Se oli aika huonossa kunnossa. Peräkammaria oli käytetty vessana.

Juhlavieraat kertovat, että nukke könninkellosta oli kadonnut, samoin koko kello. Portaiden alle piilotetut kirjat eivät olleet paikoillaan, ei koko taloakaan. Kattilaan säilötty hattu kadonnut evakkomatkalla. Jopa kaivonrenkaat oli viety.

Mutta asuttiin omassa kodissa. Karjalassa. Vaan pian kaikki taas muuttui.

Juhannuksena tuli lähtö

Oli juhannusaatto vuonna 1944. Kaija oli alakouluikäinen. Viipuri oli vallattu muutamaa päivää aikaisemmin.

– Lentokoneita lensi Jääsken yli Helsinkiä pommittamaan. Ihantalassa tapeltiin kovaa. Meillä oli kaksi hevosta ja niiden kärrit pakattiin täyteen. Lähdimme kävelemään. Kaikk tiet olivat täynnä. Vähän kerrassaan päästiin etenemään. Lehmät ja muutkin eläimet olivat mukana. Osa karkaili.

Kaija perheineen päätyi Mäntyharjulle, mutta jo syksyllä mentiin kuitenkin Imatralle.

Syyskuussa 1945 raja palautettiin kulkemaan samaa linjaa, johon se oli talvisodan jälkeen vedetty. Vuonna 1946 jääskeläisiä asui 246 pitäjän alueella kaikkiaan 17 700.

Kaija on käynyt useasti kotikylässään sodan jälkeen.

– Aluksi henkinen välimatka kotitaloon oli suuri, mutta se madaltui pikkuhiljaa. Nyt olen hyvilläni, että voin käydä siellä. Vuodesta 1990 minulla on ollut jatkuva viisumi Venäjälle. Olen saanut sieltä paljon ystäviäkin.

Uusia karjalaisia

Jääski-juhlaväki alkaa hajaantua. Vielä on edessä monta halausta ja muisteluhetkeä: lasketaan kukat Karjalan itkuvirsi -patsaalle. Pääjuhla kahveineen, kansantansseineen ja juhlapuheineen on vasta huomenna. Siellä on myös nuori äiti Tarja Sajomaa mukanaan kuopuksensa, kolmannen polven jääskeläinen, kolmiviikkoinen tyttövauva.

Tarjan isä on joutunut aikoinaan yksivuotiaana evakkoon ja päätyi Elimäelle. Tarjan tie on vienyt Järvenpäähän, mutta hän on hyvin tietoinen juuristaan ja toimii aktiivisesti Jääski-seurassa.

Evakkojen – oman aikansa pakolaisten – perilliset asuvat ympäri Suomea. Monet ovat juurtuneet omaan paikkakuntaansa. He saattavat lähteä isoisän kanssa rajan taakse, mutta ovat kiinnostuneita koko Karjalasta.

– On tärkeä tietää, mistä ihminen on kotoisin, ja mistä hänen sukunsa tulee. Kun on vahvat juuret, on hyvä rakentaa elämää niiden päälle. Vaikka isä ei muistakaan elämää Karjalassa, on häneen jäänyt jonkinlainen haikeus ja kaipaus, Tarja Sajomaa miettii.

Kun karjalaisuus pysyy elävänä ja kulkee polvelta polvelle, jälkeläiset oppivat parhaassa tapauksessa ymmärtämään toisessa kulttuurissa eläviä ihmisiä ja heidän pakkoratkaisujaan.

Pikkuneiti-Sajomaa ei vielä perusta juuristaan, hän imee nyt elämää äidinmaidosta. Hänessä on karjalaisten tulevaisuus, vaikkei hänellä ei itsellä ole muistikuvia Karjalassa kasvaneista kotipihan koivuista tai kotomökistä. Mutta hän voi aina kysyä läheisiltään:

– Kerro miul siit Karjalast.

Teksti on ilmestynyt alunperin ET-lehdessä 15/2014

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.

Oliko se Jannen soittama väärä nuotti viululla ja sitä seurannut painokas anteeksipyyntö vai pelkkä nuoren muusikon olemus, joka vangitsi Aino Järnefeltin sydämen? Joka tapauksessa Ainosta tuli säveltäjälle loppuelämän sulostuttaja, tuki ja ryhtikin.

Ennen kuin on päästy nuoren musiikinopiskelijan Janne Sibeliuksen ja kulttuurisuvun tyttären Aino Järnefeltin katseiden vaihtoon ja helsinkiläissivistyneistön illanviettoihin, on käytävä katsomassa, mistä kaikki alkoi 150 vuotta sitten.

Hämeenlinnan Hallituskatu 11:ssa on 1860-luvulla kaupunginlääkäri Johan Julius Sibeliuksen ja Maria Charlotta o.s. Borgin koti. Joulukuun 8. päivänä puolen yön jälkeen ulkona on pakkasta peräti 17 astetta, mutta makuukammarissa nurkassa lämmittää kakluuni. Johan ja Maria Sibeliuksen perheeseen on juuri syntynyt poika, pikkuveli 2-vuotiaalle Lindalle. Poika saa nimekseen Johan Christian Julius.

Isä Johan Sibelius kirjoittaa tammikuussa veljelleen Pehr Sibeliukselle ja kutsuu tätä katsomaan uutta perheenjäsentä. "Me alamme kutsua häntä Janneksi, edesmenneen veljemme muistoksi." Tämä oli siis kauppalaivankapteeni Johan ”Janne” Sibelius, joka kummitteli Jannen elämässä vielä myöhemminkin.

Musisoiva hutilus

Kun Janne oli kaksivuotias, isä kuoli kaupungissa riehuneeseen pilkkukuumeeseen ja äiti jäi lasten kanssa yksin. Perhe oli konkurssissa, sillä Johan Sibelius oli hoitanut raha-asiansa kehnosti. Maria Sibelius joutui muuttamaan äitinsä, leskiruustinna Borgin luo. Maria sai pian miehensä kuoleman jälkeen vielä kolmannen lapsen, Christianin.

Jannen ympärillä oli hyväntahtoista sukua niin isän kuin äidin puolelta. Alakoulun Janne kävi äidinkielellään ruotsilla, mutta siirtyi 9-vuotiaana suomenkieliseen kouluun.

Pojalla oli viljas mielikuvitus, ja hänen kätensä hakeutuivat pianon koskettimille jo varhain. Hän soitti kappaleita korvakuulolta, mutta tapaili myös ennestään tuntemattomia sävelkulkuja, omasta päästään. Musikaalisuus periytyi kummankin vanhemman puolelta.

Lakiopinnot saivat jäädä. Janne halusi tehdä musiikkia.

Isoäiti Borg yritti pitää Jannelle kuria, poika kun kadotteli tavaroitaan ja teki koulussa töitä vain sen verran, ettei jäänyt luokalleen. "Janne-slarven" eli Janne-hutilus, niin isoäiti kutsui tulevaa säveltäjä-mestaria.

Äidin kirjeissä kuului normaali äidin huoli lapsistaan, Jannen musikaalisuuteen äiti ei ottanut kantaa. Sen sijaan isän sisko Evelina ymmärsi Jannen lahjakkuuden ja piti huolta, että tämä harjoitteli soittoa. 7–8 vuoden ikäisenä alkoivat soittotunnit äidin siskon Julia Borgin hoteissa. Murrosiässä piano vaihtui viuluun. Elokuussa 1883 nuori Sibelius kertoi kirjeessään, että on säveltänyt trion.

Sibelius muutti ylioppilaaksi tulon jälkeen Helsinkiin, ensin lainopilliseen tiedekuntaan. Hän kirjautui myös musiikkiopistoon, Sibeliusakatemian edeltäjään, ja pian lakiopinnot saavat jäädä. Musiikkia, sitä hän halusi tehdä.

Kun Janne soitti viululla väärin, hän kääntyi Ainoon päin, kumarsi ja pahoitteli.

Förlåt!

Helsingissä musiikinopiskelija vietti vilkasta seuraelämää. Hän ystävystyi Armas Järnefeltin, Ainon veljen kanssa. Armas oli kertonut lahjakkaasta opiskelutoveristaan kotonaan, ja tulevan säveltäjän persoona alkoi kiehtoa Ainoa jo ennen kuin hän oli edes tavannut tätä.

Järnefeltien lähipiiriin kuulunut Hilma Wiik-Arina muisteli kirjeessään, että nuoret kohtasivat ensimmäisen kerran "appelsiiniviftissä" – nämä olivat koti-iltoja, joissa nuoret söivät appelsiineja ja keskustelivat. Järnefelteilläkin sellaisia pidettiin, ja Arina-Wiikin mukaan Ainon appelsiininsyönti muuttui kovin vaikeaksi, kun Sibelius astui sisään. Katseiden vaihto oli intensiivinen.

Armas Järnefelt puolestaan on muistellut kohtaamista korostaen musiikin roolia. Armas soitti illanvietossa pianoa ja Janne viulua. Kun Janne oli soittanut yhden väärän äänen, hän oli kääntynyt Ainoon päin, kumartanut ja sanonut: "Förlåt."

Vaikka kyse oli suurista tunteista heti ensi katseesta lähtien, suhteen alussa oli omat mutkansa. Janne lähti Berliiniin opiskelemaan, ja yhteydenpito Ainoon jäi. Hän heilasteli Betty Lerchen kanssa, sävelsi tälle jopa valssin. Aino pahoitti mielensä.

Ainon rakkaus ei horjunut.

Jannen palattua Suomeen asiat alkoivat kuitenkin edetä vauhdilla, ja umpirakastunut pari meni salaa kihloihin, ennen kuin Janne rohkeni kysyä kenraali Alexander Järnefeltiltä tyttären kättä. Kihlausaikana Janne opiskeli Wienissä ja tunnusti Ainolle olleensa uskotonkin. Ainon rakkaus ei horjunut.

Naimisiin Aino ja Janne pääsivät Järnefeltien kesäpaikassa Tottesundissa Vaasassa 10. kesäkuuta 1892. Janne oli julkaissut ensimmäisen sinfoniansa, Kullervon, saman vuoden keväänä.

Häämatkallekin pari pääsi, koska Janne oli saanut yliopistolta matka-apurahan, jonka avulla hänen oli määrä tutustua kanteleen soittoon ja runolauluun Karjalassa. Nuoripari yöpyi Vuonislahdessa Monolan talossa, ja tietysti sinne otettiin mukaan myös piano.

Ennen kuin piano vietiin Monolan taloon, se tarinan mukaan raahattiin Kolin huipulle, jotta säveltäjä pääsi musisoimaan siihen aikaan niin muodikkaissa karjalaisissa maisemissa.

"Se minussa herättää tuhmuutta..."

Sibelius oli luonteeltaan tunteellinen – hän tunsi syvästi, kaikenlaisia tunteita, ja hän myös ilmaisi niitä.

"Olet niin ihana ja kaunis – et sinä kulta ymmärrä mitä piirteitä ruumiillasi on ja miten jalosti olet luotu. Se minussa herättää tuhmuutta sellaista tulista hurjaa joka voi olla niin melankolista ja salaista mutta joka tekee tunnetta teräksikseksi."

Näin Janne kirjoitti Ainolle elokuussa 1894.

Avioparin kirjeenvaihto on täynnä hellittelysanoja ja ikävää. He olivat toisilleen kaikki kaikessa, Aino oli Jannelle paras ymmärtäjä, tuki ja turva. Sibelius teki säveltäjän uraa ja Aino hoiti lapsia ja kotia, niin kuin siihen aikaan kuului, mutta he olivat tasaveroisia.

Säveltäminen aiheutti Sibeliukselle paineita, samoin huonot arvostelut. Mutta ei ollut hyvä sekään, jos kukaan ei noteerannut uusia teoksia edes jonkinlaisella maininnalla.

Masennus tuli Sibeliukselle tutuksi, ja erityisesti se koetteli pimeään vuodenaikaan. Paineita piti purkaa istumalla Kämpissä ja Königissä pahimmillaan päiväkausia. Joutuipa Sibelius tappeluihinkin.

Kun Janne aneli anteeksi, Aino suli.

Alkoholi kiristi puolisoiden välejä aika ajoin vakavastikin, mutta Aino palautti säveltäjän aina takaisin ryhtiin. Ainon ei tarvinnut nalkuttaa. Hänessä oli auktoriteettia ja voimaa, jolla hän vetosi miehensä poikkeuksellisiin lahjoihin. Tämä ei saisi haaskata lahjaansa huonoon elämään.

Kun Janne viimein kotiutui ryyppyreissuiltaan, Ainolassa oli hyvin hiljaista. Janne joutui anelemaan Ainolta, ettei tämä olisi niin ankara. Ja silloin Aino suli.

Juttua varten on haastateltu Sibelius 150 -juhlavuoden johtajaa Erkki Korhosta ja tietokirjailija SuviSirkku Talasta. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 1/2015.

Kaikille suomalaisille tuttu Finlandia on kuin Suomi nuotteihin vangittuna. Se ei ole sattumaa.

Sibelius sävelsi ensimmäisen version Finlandiasta helmikuun manifestin jälkimainingeissa 1899 Jalmari Finnen musiikkinäytelmään. Sävellyksen nimi oli Suomi herää. Myöhemmin Sibelius viimeisteli teoksen Finlandiaksi.

– Hän katsoi maiseman muodon, miten metsän viiva horisontissa menee, ja piirsi sen saman viivan melodiaan. Sibelius kertoi, että Finlandiaa säveltäessään hänellä oli ollut mielessään Aulangon kansallismaisema, kertoo Sibelius 150-juhlavuoden johtaja Erkki Korhonen

Viimeisimpänä Finlandian ovat äänittäneet esimerkiksi Club For Five sekä Paula Vesala. Vesalan version pääset kuuntelemaan Spotifysta täältä (kuunteleminen edellyttää rekisteröitymistä).

Club For Fiven version näet alta: