Näyttelijä Nicke Lignell nauttii tasavertaisuuden tunteesta viiden aikuisen lapsensa kanssa.

He kiusoittelevat isäänsä pyykeistä, jotka hän

haluaa asettaa kuivumaan juuri tietyllä tavalla.

Ruotsin kieli / suomen kieli

Ruotsi on tunnekieleni, puhun sitä kaikille rakkailleni: äidilleni, vaimolleni Raakelille eli Raksulle, lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Raksu tosin on suomenkielinen, joten puhumme toisillemme molempia kieliä, joskus jopa sekaisin saman lauseen sisällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen kotoisin Tammisaaresta, jossa puhuin kasvuvuoteni vain ruotsia sekä koulussa, kotona että kavereiden kesken. Suomesta tuli toinen kotikieleni vasta Teatterikorkeakoulun, työelämän ja Raksun kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puhumme suomea ja ruotsia sekaisin saman lauseen sisällä.

Oli hienoa päästä näyttelemään elokuvan päärooli ruotsiksi. Rikinkel­tainen taivas perustuu Kjell Westön ruotsiksi kirjoittamaan romaaniin: ­yhteisen kielen kautta tunsin pääseväni lähemmäs roolihahmoani ja kirjailijan ajatuksia.

Päivätyö / kausityö

Freelancerina arvostan kausityön vaihtelua ja vapautta. Samaan aikaan pitää tosin sietää epävarmuutta, kun varmaa päivätyötä ei ole.

Olin 1990-luvulla Viirus-teatterissa kiinnityksellä. Tultuani isäksi tajusin, etten voi tehdä vapaan teatteriryhmän vaatimia 14-tuntisia työpäiviä. Halusin olla läsnä oleva isä ja viettää aikaa lasteni kanssa.

Luovuin vakityöstä, koska halusin viettää aikaa lasteni kanssa.

Nykyään kausityö mahdollistaa sen, että voin ottaa lapsenlapsia hoitoon mummulaan Raksun kanssa.

Meri / järvi

Olen kasvanut Tammisaaren rannoilla, ja meri on aina kuulunut jollain tavalla elämääni. Nuorena olin meripartiolainen ja purjehdin paljon.

Meillä on mökki Hangon pohjoispuolella, ja rantamme on avomerta. Vaimolleni ääretön meri oli alkuun pelottava, hän kun on kasvanut leppeämmässä­­ järviympäristössä Saimaan rannalla.

Höveli /  jämpti

Olen jämpti, mutta myös valmis kompromisseihin. Haluan tulla toimeen ihmisten kanssa.

Lapsiani naurattaa tapani tehdä asioita aina tietyllä tavalla: esimerkiksi pyykeistä he vitsailevat vain faijan tietävän, miten ne ripustetaan.

Minulle on tärkeää laittaa juuri tietyt pyykit kodinhoitohuoneeseen ja tietyt suihkuhuoneen nurkkaan, koska haluan hyödyntää kuivaustilan optimaalisesti.

Koira / kissa

Minulla on ollut läpi elämäni koira: on ollut kiinanpalatsikoiraa ja erilaisia spanieleja.

Tällä hetkellä meillä asuu 12-vuotias bichon frisé -daami Vera ja 7-vuotias ranskanbulldoggi Demi. Vera elää vetäytynyttä, rauhallista elämää, Demi taas on sosiaalinen, valpas ja vahtaa kaikkea.

Minulla on rakkaus raakapihviin.

Vaikka olen koiraihminen, voin kuvitella elämäni myös ilman koiraa – joskus jopa toivon sitä. Haluaisin matkustaa enemmän. Jos nyt lähdemme reissuun, äitini tulee meille koiravahdiksi, mutta ei hänkään niitä loputtomiin voi hoitaa.

Kotiruoka / ravintola

Teemme paljon ruokaa kotona. Raksu on mestari improvisoimaan ruokaa siitä, mitä kaapista sattuu löytymään. Itse koen helpommaksi suunnitella aterian ennalta ja hakea ainekset kaupasta.

Minulla on rakkaus raakapihviin eli tartariin. Syksyisin kokkaan myös blinejä isommalle porukalle.

Tilaustyö / ­tee se itse

Omakotitalossa on aina jotain huollettavaa: puhdistutin juuri ilmastointi­kanavia, tilasin 16 kuutiota polttopuita ja raivasin pihaa.

Minulla on korkean paikan kammo, ja tilasin viime syksynä ensimmäistä kertaa kaverin puhdistamaan kolmikerroksisen, mäen rinteessä sijaitsevan talomme rännit.

Jos pystyn hoitamaan asian itse, teen sen mielelläni, mutta en väkisin.

Kaksin /  porukalla

Meillä on viisi aikuista lasta ja kolme ­lastenlasta. Kaikki lastenlapset ovat tyttöjä, nuorin puolivuotias ja vanhin ­viisivuotias.

Koko kööri käy toisinaan ­kylässä isossa omakotitalossamme Sipoossa: nuorison entiset sinkkuhuoneet on muutettu parisänkyhuoneiksi tyttö- ja poikaystävien myötä.

Perhehulina on minulle unelmien täyttymys. Olemme kuin italialainen suurperhe, joka istuu ison ruokapöydän äärellä katkeamattoman hälinän ja pursuilevan keskustelun keskellä.

Kun lapset olivat pienempiä, muistan miettineeni, että jonain päivänä olemme tasavertaisia. Nyt se on tapahtunut.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 1/2022.

Nicke Lignell

  • Syntynyt 1966 Tammisaaressa, asuu Sipoossa.
  • Näyttelijä-juontaja.
  • Vaimo kirjailija-juontaja Raakel Lignell, viisi lasta, kolme lastenlasta.
  • Viimeisin elokuva Rikinkeltainen taivas. Syke-televisio­sarjan 11. kausi Ruudussa tammikuusta alkaen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla