Lena Meriläinen, 67, rentoutuu miehensä ja kahden koiransa kanssa mökillä ennen paluuta syksyn arkeen. Kaupungissa hän ottaa kaiken irti hitaista aamuista.

kotityöt / pihatyöt

Vietämme mieheni Ollin kanssa lähes koko kesän mökillä Hämeessä. Olli vastaa pihatöistä, minä kotitöistä. Hän toimii myös grillimestarina, muuten minä vastaan ruoanlaitosta.

Mökki on perintömökki, ja aiemmin siellä kävi useampia perheitä. Silloin oli tärkeää pitää tavarat tietyissä paikoissa ja siivota mökki aina seuraavaa perhettä varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kurinpito jatkuu mökillä. 

Nyt sama kuri ja järjestys jatkuu. Keväällä teemme suursiivouksen. Pesemme yhdessä ikkunat ja luuttuamme kaikki nurkat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Optimisti / pessimisti

Optimismi on mielenhäiriö, pessimisti ei pety. Jos asiat menevätkin hyvin, yllätyn iloisesti.

Mieheni on aivan toisenlainen. Hän jaksaa aina uskoa, että kaikki menee hyvin. Kun minä valitan hyttysten määrästä, Olli iloitsee, että linnuilla on ruokaa.

Kun minä valitan, mies iloitsee.

Olen mielestäni perheen realisti, mutta Olli sanoo aina, että lasini on puolityhjä ja hänen puolitäysi. Itse asiassa suhteessamme vallitsee hyvä tasapaino.

Iltavirkku / aamuvirkku

Nuorena olin iltavirkku, nykyisin nautin aamuista. Herään seitsemän jälkeen ja teen heti noustuani viisi tiibetiläisriitin liikettä, jotka opin vuosikymmeniä sitten. Ne saavat kropan liikkeelle ja veren kiertämään.

Sitten juon aamukahvia, syön rauhassa aamupalan ja luen päivän lehden. Siinä menee helposti pari tuntia.

Raitiovaunu / bussi

Matkustan aina bussilla töihin Helsingin keskustasta Konalaan, jossa Syke-sarjaa kuvataan. Ratikalla ajelen kuitenkin huviksenikin, sillä rakastan ratikkaa. Siinä on jotain kotoista ja romanttista.

Kun autot jonottavat ruuhkassa, ratikka kulkee kiskojaan pitkin. Ratikan vauhti myös sopii rytmiini, sillä se liikkuu melko rauhallisesti.

Pop / klassinen

Nuorena kuuntelin Kirkaa, Dannya ja Beatlesia, sillä lapsuudenkodissani oli kuunneltu vain 1900-luvun taidemusiikkia tai klassista musiikkia.

Isäni oli säveltäjä. Hän ei herkkäkorvaisena halunnut, että kotona kuunnellaan kevyttä musiikkia.

Äidin hautajaisissa soitettiin Bachia.

Nelikymppisenä palasin klassisen musiikin pariin. Meillä on pari sataa cd-levyä, joita kuuntelemme, jos istumme iltaa kotona. Pidän Bachin, Mozartin ja Beethovenin sävellyksistä. Äidin hautajaisiin viime vuonna valitsimme Bachin Arioson, joka on hyvin kaunis.

Esikoinen / kuopus

Olen esikoinen, ja minulla on yksi veli, Ari. Meillä on alle kahden vuoden ikä-ero. Lapsena leikimme Arin ja naapuruston lapsien kanssa seikkailuleikkejä metsässä omakotialueemme vieressä.

Isona minusta tuli suorittaja ja pärjääjä. Olin jo lapsena kaveriporukassa aina johtaja. Otin vastuuta ja päätin, mitä tehdään ja minne mennään.

Korkokengät / lenkkarit

Nuorempana käytin korkokenkiä, mutta nykyisin laitan jalkaani mieluiten paksupohjaiset lenkkarit. Olen aika lyhyt, ja pohjat tuovat minulle muutaman lisäsentin.

Niveliin on alkanut tulla pieniä vammoja, ja minulla on liikavarvas. Siksi lenkkarit ovat mukavammat kuin korkokengät.

Kesällä on kiva pukeutua pitkään mekkoon ja kulkea tennarit jalassa.

Kissa / koira

Lapsuudessa meillä oli niin iso koira, että lähtiessämme mökille Lappiin sillä piti olla oma peräkärry.

Nyt olemme tyttäreni Veeran kanssa kahden ison sekarotuisen koiran, Laran ja Murun, yhteishuoltajia. Yhteishuoltajuus on kätevää, sillä näin pääsemme molemmat matkustamaan.

Valmistan itseäni jo Laran kuolemaan, sillä ikä alkaa painaa vanhaa rouvaa. Ollin mukaan laumamme järjestys on: ensin Lena ja Lara, sitten Olli ja lopuksi Muru.

Meillä neljällä on hyvä olla yhdessä. Mökillä koirat saavat juosta vapaina ja haistella luonnon hajuja.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 16/2021.

Lena Meriläinen

  • Syntynyt 1954 Helsingissä, jossa asuu.
  • Työ: Näyttelijä.
  • Perhe: Puoliso Olli Tola sekä tyttären ja tyttärentyttären perheet.
  • Ajankohtaista: Televisiosarja Syke Nelosella sekä Syke-elokuvan Hätätila ensi-ilta 10.9.
Sisältö jatkuu mainoksen alla