Meteorologi Kerttu Kotakorpi, 34, pukeutuu ystäviensä lahjoittamiin käytettyihin vaatteisiin ja korjauttaa kenkänsä toistuvasti suutarilla. Uutena ostamaansa kevyttoppatakkia hän harkitsi vuosia.

Metsä / meri

Kaipaan koko ajan luontoon ja vietän usein vapaa-aikaani metsässä. Minulla ei tarvitse olla metsässä oleilulle selkeää päämäärää, mutta tykkään sienestää ja marjastaa.

Viimeiset pari vuotta olen myös bongannut lintuja: viime vuonna onnistuin saamaan listalleni sata lintua, mikä oli minulle hyvä saavutus. Pohjoisessa on hienoa, kun kuukkelit tulevat aivan lähelle ja niitä voi syöttää kädestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Etelä / pohjoinen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asun Helsingissä pienessä kerrostaloasunnossa ja nautin kaupunkielämästä, kuten ravintoloissa ja kahviloissa käymisestä ystävien kanssa.

Lapin rauha on vertaansa vailla.

Lapin luonnon rauha on kuitenkin vertaansa vailla etelän ihmismassoihin verrattuna. Olen erityisen ihastunut Lapin ruskaan ja käyn syksyisin useita kertoja nauttimassa siitä.

Minulla on pohjoisessa sukulaisia, mutta reissaan sinne myös muuten vain.

Pyörä / auto

En omista autoa, vaan pyöräilen välimatkat aina, kun mahdollista. Tykkään mitata liikkumistani: älypuhelimeni kertoo minun polkeneen viime vuonna yhteensä 2 000 kilometriä.

Pyöräily on kuulunut elämääni ihan pikkulapsesta asti. Ekaluokkalaisena minusta tuntui kummalliselta, kun ikäisiltäni oli kiellettyä tulla pyörällä kouluun.

Uusi / käytetty

Kun minulle tulee tarve tehdä hankintoja, pohdin, onko tavara tai vaate oikeasti tarpeellinen.

Hankin noin kymmenen tavaraa vuodessa ja nekin mahdollisuuksien mukaan käytettyinä.

Saan käytettyjä vaatteita ystäviltäni.

Saan käytettyjä vaatteita esimerkiksi ystäviltäni. Hyödynnän myös paljon korjauspalveluja, kuten suutaria: kävelin juuri maihareista pohjat puhki ja kävin uusimassa ne. Uutena ostin hiljattain kevyttoppatakin, jonka hankintaa harkitsin vuosia.

Tv-lähetyksissä päälläni nähtävät vaatteet hankkii Yle, ja ne ovat käytössäni vain töissä.

Myrsky / pouta

Meteorologille on mielekästä, kun säässä tapahtuu paljon - myrskyt ovat siksi kiinnostavia. Toisaalta on surullista todistaa säätilan muutoksia. Esimerkiksi toissa talvena lämmin ja lumeton Etelä-Suomi oli murheellinen näky.

Katsojat suhtautuvat työhömme yllättävän tunteikkaasti, varsinkin jos sääennuste ei osu ihan oikeaan. Jos kesällä sataa, ihmiset ovat pahalla päällä ja lähettävät palautetta, että nyt lopetatte nämä sateet.

On surullista todistaa säätilan muutoksia.

Saan kuitenkin myös todella ihania viestejä. Kuulin juuri, että eräs kuusivuotias Kerttu fanittaa minua ja on saanut nimensä minun mukaani. Voiko mikään palaute koskaan ylittää tätä?

Päivätyö / vuorotyö

Olen luontaisesti iltaihminen, mutta töitteni vuoksi päivärytmini on ajaton. Tänäänkin heräsin aamuyöllä ilman herätyskelloa aamuvuoroa varten.

Vuorotyö määrittää vahvasti elämääni, ja nautin työn erikoisesta rytmistä. Yksi parhaimmista puolista on se, että pääsen talvellakin välillä töistä pois valoisaan aikaan.

Jämpti / höveli

Suorassa lähetyksessä on hyödyllistä olla jämpti, koska kuvausaikataulussa on pysyttävä sekunnilleen.

Myös lähetyksen valmisteluun liittyy paljon tarkkaa työtä: tutkin sääkarttoja ja teen niiden pohjalta ennusteita. Työstän myös taustallani näkyvät säägrafiikat ja piirrän kartat itse tietokoneella.

Itsevarmuudesta on hyötyä ilmastonmuutoskeskustelussa.

Vapaa-ajallakin tykkään käyttää aikaani tehokkaasti - vaikken toki aina.

Kiihkeä / leppoisa

Olen mielipiteissäni kiihkeä, tiukka ja selkeä enkä pelkää sanoa niitä ääneen. Saatan päätyä niiden vuoksi väittelyihinkin, mutta aina hyvässä hengessä. Olen valmis kuulemaan toisen osapuolen perustelut ja tarvittaessa vaihtamaan mielipidettäni.

Itsevarmuudesta on hyötyä ilmastonmuutoskeskustelussa. En halua pelotella ketään, mutta esikoiskirjassanikin muistutan ihmisiä siitä, että jokainen voi tehdä omassa elämässään asioita ilmaston hyväksi.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2021.

Kerttu Kotakorpi

  • Syntynyt 1987 Vaasassa. Asuu Helsingissä.
  • Meteorologi. Aloitti vuonna 2008 Nelosella, työskennellyt Ylellä vuodesta 2012.
  • Kotakorven kirjoittama Suomen luonto 2100 -kirja (Bazar) ilmestyi keväällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla