Näyttelijä Riitta Havukainen, 65, rentoutuu ratsastusleireillä ja pulahtamalla hyiseen järveen. Tiimityön tekijälle oma rauha on tärkeää. Minun valintani -sarjassa tutut ihmiset kertovat itselleen tärkeistä asioista.

Teatteri / tv-sarja

Näyttelen sekä teatterissa että televisiossa. Ylellä nähdyssä Paratiisi-sarjassa minulla oli poliisi Hilkka Mäntymäen rooli. Sarjan vastaanotto on ollut innostuneempaa kuin odotin, se ilahduttaa. Tunsin jo käsikirjoitusta lukiessani, että tästä tulee varmasti hyvä.

Teattereiden sulkeminen ja keikkojen peruuntuminen koronan takia on tietysti kamalaa. Varsinkin freelancerit kärsivät kovat tappiot, me vakituisilla sopimuksilla olevat pääsemme vähemmällä. On outoa olla tekemättä töitä, mutta terveys on tärkeintä, siksi pandemia pitää ottaa vakavasti. Muut asiat kyllä järjestyvät jotenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rutiinit / Spontaanius

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teatterissa esitykseen valmistautuessa rutiinit ovat tärkeitä, jotta pääsen parhaaseen mahdolliseen vireeseen. Päivän aikana hoidan kehoani liikkumalla sopivasti, avaan ääntäni ja mietin tarkasti, mihin aikaan syön: ei liian aikaisin, muttei myöskään liian lähellä näytöstä. Yritän myös haihduttaa ajattelua vaativat asiat mielestäni.

Kiihkeä / leppoisa

Olen temperamentiltani kiihkeä, inhoan hitautta. Reagoin asioihin nopeasti: innostun helposti ja teen asioita intohimolla, hyvässä ja pahassa. Ihan kiva ei ole minun juttuni. Olen tosin väistämättä hieman hidastunut ja tasoittunut vanhetessani.

Innostun helposti ja teen asioita intohimolla.

Uimahalli / luonnonvesi

Pidän saunomisesta, ja saunasta on mukavaa pulahtaa luonnonveteen. En kuitenkaan ui järvessä tai meressä pidempiä matkoja, sitä varten menen uimahalliin. Käyn talviuinnilla Vantaan Kuusijärvellä. Ajattelin, että se voisi tehdä hyvää, ja tekeehän se. Kun nousen ylös kylmästä vedestä, mieleni on virkeä ja kehossa kihelmöi hyvällä tavalla.

Kirja / televisio

Luen kaikenlaista kaunokirjallisuutta. Yleensä otan kirjan käteen illalla ennen nukkumaanmenoa, lomalla muinakin aikoina. Äänikirjoja kuuntelen toisinaan pidemmillä automatkoilla, muuten en niitä harrasta.

Tällä hetkellä meneillään on Matti Laineen viimeisin dekkari Pelon liekit. Matti kirjoittaa hyvin ja rakentaa vetävää kerrontaa.

Introvertti / ekstrovertti

Olen sosiaalinen introvertti. Työni on intensiivistä, sosiaalista tekemistä usein isoissakin ryhmissä. Tykkään olla ihmisten kanssa, mutta vastapainoksi tarvitsen hirveästi omaa aikaa, jolloin minun ei tarvitse kommunikoida kenenkään kanssa. Lataudun tekemällä ihan tavallisia asioita. Jos väsyttää, möllöttelen kotona. Jos olen energinen, urheilen, siivoan, hoidan ruokaostoksia ja näen perheenjäseniä.

Jos väsyttää, möllöttelen kotona.

Organisoija / Osallistuja

Kun elämääni vielä kuuluivat koulujen ja harrastusten vanhempainillat, leivoin kiltisti mokkapaloja. Mikään puuhanainen en silti ollut, vaan se, joka tuli paikalle.

Aktiiviloma / löhöloma

Rannalla makoilu ei minua houkuttele. Ulkomaille matkustan yleensä ratsastusleireille. Siellä saa uppoutua lajiin täysillä. Aloitin ratsastuksen jo lapsena. Välillä siinä on ollut pitkiäkin taukoja, mutta nyt olen taas pidempään harrastanut sitä säännöllisesti.

Ratsastus antaa minulle rohkeutta ja mielenrauhaa.

Ratsastus antaa minulle rohkeutta ja mielenrauhaa. Vuorovaikutus hevosten kanssa on niin intensiivistä, herkkäviritteistä ja taianomaista, että siinä unohdan kaiken muun.

Sattuma / johdatus

En usko johdatukseen, kohtaloon tai siihen, että jokin asia olisi tähtiin kirjoitettu. En käytä sanontaa "tämä oli tarkoitettu näin". Se on vain ihmisen tapa yrittää lohduttaa itseään ja kääntää hyväksi asia, joka ketuttaa ja meni pieleen.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla