Henri Alén, 42, innostuu nopeasti ja saa asioita tapahtumaan. Ravintoloitsija tekee töitä kuutena päivänä viikossa ja haalii jatkuvasti uusia projekteja.

Työ / vapaa-aika

En tunne sanaa vapaa-aika, sillä teen töitä 12 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Lähden töihin aamupäivällä valmistelemaan ruokia, ilta menee kokatessa, ja kotona olen puolenyön maissa.

Korona-aika on ollut ravintola-alan yrittäjille rankkaa, jatkuvaa uuden keksimistä ja tempoilua. Olo on kuin pesukoneessa pyörineellä. Onneksi perheeni on jo tottunut siihen, että työsuunnitelmani muuttuvat vähän väliä ja olen paljon poissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka näkisin vaimoa ja tytärtä vähemmän, olen heille täysillä läsnä silloin, kun olemme yhdessä. Sunnuntait ovat heitä varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verkkainen / innostuva

Olen aina ollut levoton sielu. Innostun nopeasti ja saan asioita tapahtumaan.

Ennen taistelin jatkuvaa kaaoksen tunnetta vastaan. Nykyään ymmärrän, että ennakoimaton elämäntyyli itse asiassa sopii minulle.

Heti, kun töissä on hetki rauhallisempaa, alan kehitellä jotain uutta tempausta, vaikkapa kirjaprojektia.

Ekstrovertti / introvertti

Olen ulospäinsuuntautunut, enkä häpeä kysyä, jos en tiedä jotain.

Olen aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa, jossa vietän pari tuntia päivässä. Pyrin vastaamaan seuraajilleni pieniin ruokaa koskeviin kysymyksiin. On kivaa auttaa ihmisiä.

Työssäni olen vaativa, mutta en ilkeä. Haluan, että keittiössäni arvostetaan raaka-aineita. Ymmärrän, jos ruoka joskus epäonnistuu virheen takia, mutta se ärsyttää, jos kokki pilaa annoksen välinpitämättömyyttään.

Yksinpuurtaja / tiimipelaaja

Päädyn tekemään liikaa asioita itse , koska en halua kuormittaa muita. Jos ravintolassa on ovenkahva löysällä , menen kiristämään sen itse. Tai jo s tukusta pitää hankkia jotain, tilaan itse.

Heikkouteni on haalia liikaa tehtäviä ja hyppiä asioiden välillä, vaikka joku muu hoitaisi hommat paremmin.

Aamu / ilta

En ole yhtään aamuihminen, eikä ole lapsenikaan. Jos vain mahdollista, heräilemme rauhassa ainakin puolitoista tuntia.

Vaimo tietää, että meille on turha tulla kertomaan liikaa infoa heti aamusta – sellainen vain ärsyttää.

Kotimaanmatka / ulkomaanmatka

Viimeiset kymmenen vuotta – korona- aika pois lukien – olemme viettäneet kesälomat Italian maaseudulla Adrianmeren rannalla tai Venetossa Veronan liepeillä.

Vuokraamme mukavan talon, köllöttelemme, kokkailemme ja käymme viinitiloilla. Paikallisista ruuista parhaita ovat täytetyt, pienet pastanyytit, kuten raviolit.

Koira / kissa

Meillä on ollut nyt neljä vuotta kultainennoutaja Selja. Se on leikkisä ja iloinen mutta myös ovela veijari: jos se luulee kodin olevan tyhjä, se tutkii kaikki paikat ruokaa etsien.

Kun minä sitten sen yllätykseksi heräilenkin vasta yöunilta ja saan sen verekseltään kiinni sohvalta sipsipussin kanssa, se on ihan nolona.

Kaksin / isolla porukalla

Haluaisin viettää aikaa ja juhlia isolla porukalla, mutta pandemia-aikana se ei ole mahdollista. Normaalioloissakin perjantain ja lauantain työni rajoittavat illanviettoja. En myöskään jaksa tuoda töitä kotiin eli en valmista muille pitkän kaavan menuita.

Kotona kokkaan vaimoni kanssa vuodenaikojen mukaan: kesällä grillataan, talvella tehdään patoja ja soppaa, syksyllä sieniruokia. Eineksiä emme syö.

Vesi / viini

Olen viini-ihmisiä. Talvella juon enemmän punaviiniä, kesäisin valkoviiniä.

Minulle viini on yksi lisäraaka-aine kokonaisuudessa: sillä pystyy nostamaan esiin ruuan erityispiirteet. Arkisin en juo viiniä. Ruuan kanssa nautin mieluummin vähän hyvää viiniä kuin paljon huonoa.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2021.

Henri Alén

  • Syntynyt 1978 Vantaalla.
  • Asuu Helsingissä.
  • Vaimo Terhi Oksanen-Alén ja tytär Mimi, 12.
  • Tv-kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija.
  • Osakkaana Helsingissä ravintoloiss a Muru, Pastis, Finnjävel, Sue-Ellen ja Ultima.
Sisältö jatkuu mainoksen alla