Pertti Sveholmille, 67, riittävät lyhyet unet. Hän kuuntelee välillä jopa kolmeen asti yöllä radion musiikkiohjelmia. Näyttelijän töitä Sveholm aikoo tehdä vielä muutaman vuoden.

Työ / eläke

Olen jo virallisesti eläkkeellä, mutta tykkään tehdä erilaisia kuvaushommia ja jatkan töitä vielä muutaman vuoden. Ehkä teen myös jonkin teatteriroolin, vaikka se on raskasta.

Ei minulla kyllä ole mitään joutenoloakaan vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pieni koti /iso koti

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotini on merellisessä Jätkäsaaressa lähellä Helsingin keskustaa. Aiemmin asuin 120 neliön asunnossa, mutta nyt huomaan, että 60 neliön kaksio riittää minulle hyvin. Siivoaminenkin on helpompaa.

Asun yksin,elän iloisessa parisuhteessa, ja minulla on kolme aikuista lasta. Olen ylpeä siitä, että he pärjäävät hyvin ja ovat tyytyväisiä näyttelijän työssään.

Suku / ystävät

Olen melko vastuuntuntoinen, mutten tiedä, johtuuko se siitä, että olen esikoinen.

Minulla on kaksi pikkusiskoa, joista vanhemmalla ja minulla on kuusi vuotta ikäeroa. Siskot olivat lapsena enemmän tekemisissä keskenään kuin minun kanssani. Minulla oli omat kuvioni. Nykyään tulemme hyvin toimeen, ja käyn usein siskojen luona Lappeenrannassa.

Perimme siskojen kanssa vanhempiemme 60-luvun lopussa rakentaman kesämökin pienen järven rannalla lähellä Lappeenrantaa. Olen löytänyt sen uudestaan monen vuoden tauon jälkeen.

Olen vastuuntuntoinen, ehkä sen takia, että olen esikoinen.

Juhannuksena meillä oli mökillä oikea kesäsiirtola, kun kaikkien lapset olivat mukana. Meitä istui pitkälti toistakymmentä saman pöydän ääressä. Vietämme joulutkin usein samalla porukalla jommankumman siskon luona.

Yökukkuja / yönukkuja

Pärjään aiempaa vähemmillä yöunilla. Koska asun yksin, voin elää omassa rytmissäni. Yöllä menee joskus kolmeen radiota kuunnellen. Aamulla herään kuuden ja kahdeksan välillä.

Kuuden tunnin yöunet riittävät, jos otan päivällä kunnon nokoset. Päiväunilta herään aina virkistyneenä.

Klassinen / rock

Klassinen musiikki tuli elämääni puolivahingossa töiden kautta, sillä olen ohjannut oopperoita, mutta rock on kyllä enemmän minun juttuni. Hendrix, Doors, Rolling Stones ja Led Zeppelin saavat edelleen sukat pyörimään jaloissa.

Kuuntelen Radio Suomen juonnettuja musiikkiohjelmia, kuten Bluesministeriä ja Kantritohtoria, ja autossa usein Nostalgia-kanavaa.

Etelä / pohjoinen

Aina kun töiltäni ennätän ja kun koronatilanne taas sallii, lähden Ranskaan, jossa minulla on ollut 20 vuotta talo pienessä vuoristokylässä lähellä Nizzaa.

Vuoret ja meri tekevät paikasta ainutlaatuisen. En puhu hyvin ranskaa, mutta englantia taitavat naapurit auttavat tarpeen tullen.

Minulla on ollut talo Ranskassa 20 vuotta.

Tykkään paikallisesta roseeviinistä ja maalaisruuasta, kuten villisika- ja kaurispaistista. Seuraavaksi aion ostaa talolleni sähköpyörän. Näillä polvilla ei enää kiipeillä vuoristossa.

Tykkään muutenkin matkustaa Euroopassa. Suosikkejani ovat Alankomaiden pitkät hiekkadyynit sekä Bretagnen ja Normandian rannikon jylhät kalliot.

Kotiruoka / ravintola-annos

En ole mestarikokki, mutta teen mielelläni kotiruokaa, kun lapset tulevat käymään. Bravuurejani ovat lihamakaronilaatikko, lihapullat sekä kala- ja siskonmakkarakeitto.

Käyn harvoin ulkona syömässä. Silloin se tuntuu juhlavammalta. Yksin ollessani saatan napsia eineksiäkin. Jos illalla on teatteriesitys, en syö mitään kolmen jälkeen, mutta esityksen jälkeen maistuu iltapala.

Remonttireiska / apupoika

Minulla on heikosti taipumusta remonttihommiin, mutta mielenkiintoa ja innostusta ihan reippaasti.

Mökillä siskonmies osaa rakentaa, ja olen hyvä apupoika. Sahaan lautoja ja kannan niitä paikasta toiseen.

Kotiremonteissa joku muu on aina vastannut suunnittelusta, mutta olen touhunnut siinä mukana ja tehnyt, mitä osaan. Se on rentouttavaa puuhaa.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 24/2020.

Pertti Sveholm

  • Syntynyt 1953 Oulussa. Asuu Helsingissä.
  • Näyttelijä, ohjaaja. Ollut mukana yli sadassa elokuvassa ja tv-ohjelmassa ja näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.
  • Parisuhteessa. Kolme aikuista lasta: Pihla Penttinen, Asta Sveholm ja Aleksi Sveholm.
Sisältö jatkuu mainoksen alla