Iloisuus on muusikko Mikko Alatalon, 69, tavaramerkki. Hänen elämässään on kuitenkin ollut myös aikoja, jolloin hymyily on tuntunut lähes mahdottomalta.

Ehdottomuus / avarakatseisuus

Olin nuorena aika ehdoton. Kun opiskelin yliopistossa tiedotusoppia, oman isäni ajatukset tuntuivat ihan tyhmiltä. Mutta isä tuli silmissäni viisaammaksi, kun vanhenin. Ymmärsin, etten sittenkään tiennyt kaikkea.

Nykyään minulla on neljä omaa poikaa ja viisi lastenlasta. Olen suvussani patriarkka ja esikuva, mutta en silti halua jättää pojilleni isän varjoa. Haluan, että he saavat päättää itse asioistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olen suvussani patriarkka ja esikuva.

Poikani ovat kuitenkin päätyneet musiikkiuralle. Kun pidimme jamit, heitin vitsin, että vahingonlaukauksiahan nuo pojat olivat, mutta hyviä soittajia heistä tuli. Kalle-poikani heitti takaisin, että isä, koko sinun poliittinen urasi oli vahingonlaukaus. Me kaikki nauroimme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksin / parina

Vaimoni Seija on tomera pohjalaisnainen, välillä kulmikaskin. Kun koronakevät iski, pelkäsin alkuun, että mitähän tästä tulee.

Emme olleet yli 20-vuotisen suhteemme aikana viettäneet koskaan yhtä pitkiä aikoja kaksin esiintyjäntyöni ja lasten takia. Mutta se tuntuikin kuin deittailulta!

Mikko Alatalo on laulaja, toimittaja ja entinen kansanedustaja.
Mikko Alatalo on laulaja, toimittaja ja entinen kansanedustaja.

Herkut / vihannekset

Minulla on kakkostyypin diabetes, jota Seija valvoo tiukasti. Hän syöttää minulle puoliväkisin vihanneksia ja juureksia, jotten vetäisi pelkkiä sokeriherkkuja.

On hänen määrätietoisuutensa ansiota, että ruokavalioni on suht kunnossa. Minun ei onneksi tarvitse pistää itseäni diabeteksen vuoksi, vaan pärjään tableteilla.

Hurjasti / hitaasti

Olen harrastanut alppihiihtoa, koskikajakkimelontaa ja vuorivaelluksia. Vaellusurani huipentui viime vuosituhannen lopulla, kun kiipesin Kilimanjarolle. Se oli hengen voitto ruumiista: tahdonvoima oli tärkein juttu. Tänä päivänä en enää sinne lähtisi.

Kilimanjarolle kiipeäminen oli hengen voitto ruumiista.

Laskettelua harrastan edelleen. Teen sitä varovasti enkä poikkea enää metsiin syvään lumeen. Koiramme Ringon kanssa käyn lenkillä, jotta pysyn pirteänä.

Auto / juna

Olen ajanut Suomen teitä yli kolme miljoonaa kilometriä keikkamatkoillani. Kulkisin mielelläni junalla, mutta keikkatavaroiden kanssa se ei ole mahdollista eivätkä rautatiet mene joka paikkaan.

Minulle oli koko 16-vuotisen eduskuntaurani aikana tärkeää ajaa moottoriliikenteen etuja, sillä maaseudulla julkista liikennettä ei ole ja rahtikin kulkee kumipyörillä.

Hymy / vakavuus

Olin ensimmäisiä toimittajia, jotka hymyilivät televisiossa. Minulle sanottiin, että minulla on poikkeuksellinen kyky ottaa kontakti kameraan: hymyile ja anna palaa. Sillä olen lyönyt itseni läpi.

Toki on ollut aikoja, jolloin en ole pystynyt hymyilemään. Kun vaimoni Marja kuoli oman käden kautta vuonna 1992, makasin sängyssä lähes tajuttomana. Onneksi elämässäni oli ihmisiä, jotka tajusivat suruni ja tukivat.

Sininen / vihreä

Silmälasisuunnittelija Vesa Pallasvesa toimitti minulle Andy Warhol -tyyppiset, värikkäät silmälasit 1980-luvulla. Välillä käytin vihreitä ja ruskeita laseja, mutta siniset palasivat aina.

Vaimoni kuoleman jälkeen makasin sängyssä lähes tajuttomana.

Alkuun moni pilaili kustannuksellani, mutta käänsin sen voitoksi. Kun hain eduskuntaan, jaoin vaalimainoksena sinisiä silmälaseja. Vielä tänäkin päivänä vanhemmat rouvat tulevat kertomaan, että Mikko, minulla on edelleen ne sinun siniset lasisi.

Nuoruus / vanhuus

Rakkauslauluissa puhutaan vain nuorista, mutta erotiikka kuuluu myös ikäihmisille. Voi olla rakastaja, vaikka olisi kurttuinen ja mahakas. Olen tehnyt tästä Harri Rinteen kanssa laulunkin, Rakastaja yhä.

Lähipiirissäni olen seurannut yli 50 vuotta kestänyttä suhdetta. Kun toinen sairastui vakavasti, toinen oli valmis antamaan henkensä hänen puolestaan. Se on sitä todellista rakkautta, ikäihmisten rakkautta.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2020.

Mikko Alatalo

  • Syntynyt vuonna 1951 Kuivaniemellä. Asuu Tampereella Pispalassa.
  • Vaimo Seija Alatalo, neljä lasta ja viisi lastenlasta.
  • Laulaja-lauluntekijä, ex-kansanedustaja.
  • Tuomas Marjamäen kirjoittama elämäkerta Hän hymyilee kuin Mikko (Docendo) ilmestyi viime elokuussa.
  • Huhtikuussa 70-vuotisjuhlakonsertti Tampere-talossa koronatilanteen salliessa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla