Kuvat
Jussi Nukari / Lehtikuva

Kaarina Suonperän lempijuoma on vesi. Hänellä on aina vesipullo mukanaan autossa ja töissä, ja hiilihappovesi kelpaa myös maljan nostamiseen.

Kerrostalo / Rivitalo

Olen asunut yli 40 vuotta samassa rivitalon päädyssä Vantaan Pähkinärinteessä. Sain vinkin suunnitteluvaiheessa olleesta kohteesta tutulta pankinjohtajalta ja kävin tutustumassa seutuun talopiirustukset kädessä. Ihastuin lammen rannalla sijaitsevaan paikkaan ja muutin sinne tyttäreni kanssa heti, kun talo oli valmistunut. Lammelle tulee joka kevät joutsenpari. Äitinikin asui meitä lähellä.

Päiväihminen / Yökyöpeli

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Menen yleensä illalla sänkyyn lukemaan yhdeltätoista ja herään aina kuuden ja seitsemän välillä. Herätyskelloa käytän vain, jos edessä on työmatka, jonka takia täytyy nousta varhain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sininen / oranssi

Olen pikkutytöstä asti tykännyt sinisestä, joka "näkyy kirkolta kotiin", kuten äiti ja mamma sanoivat. En ole koskaan edes miettinyt minkään muun värin käyttämistä. Autoni on sininen, ja sen rekisterikilvessä lukee BLUE. Sohvat, nojatuoli, pyyhkeet ja pihakukat ovat siniset. Matoissa on sinistä, ja minulla on sinistä sokeriakin.

En ole koskaan edes miettinyt minkään muun värin käyttämistä.

Liikunta / löhöily

Kävelen mielelläni. Vien aina matkoilla auton parkkiin ja tutustun uusiin paikkoihin kävellen. Tanssimaan opin, kun kävin nuorena mamman ja ukin luona maalla, jossa oli kesälauantaisin lavatanssit. Mieheni Pentin kanssa harrastamme golfia ja olemme pelanneet sitä myös ulkomailla Uutta-Seelantia, Afrikkaa ja Amerikkaa myöten. Pentti on löytänyt minulle siniset golfpallot.

Karkkihiiri / marjafani

Pidän pensasmustikoista ja olen tarjonnut niitä vieraillenikin karkkien asemesta. Lempiherkkuani ovat letut ja mansikat. Jos tuoreita mansikoita ei ole saatavilla, tyydyn mansikkahilloon. Hedelmät maistuvat myös aina. En kuulu herkutteleviin rouviin enkä kokkaa jatkuvasti. Jos meille tulee vieraita, satsaan erityisesti kattaukseen. Silmilläkin pitää olla syötävää.

En kuulu herkutteleviin rouviin enkä kokkaa jatkuvasti.

Viini / vesi

En ole koskaan juonut alkoholia. Joskus kuulen pöydässä jonkun sanovan, että "katso, hän ei juo". Minua se ei häiritse - sanokoot, mitä sanovat. Vesi on lempijuomani. Minulla on aina vettä mukana autossa ja työpaikalla, jos jano yllättää. Kraana- ja pullovesi käyvät kumpikin, hiilihapollinen jopa maljannostoon. Eräs sotaveteraani sanoi hiljattain puhetilaisuuden jälkeen, että hänestä "nainen on kauneimmillaan vesilasi kädessä".

Niiaus / kättely

Aikuisen ei tarvitse niiata Suomessa papeille eikä presidenteille. Sen sijaan kättely ja silmiin katsominen on sopivaa, eikä hymy ole koskaan kielletty.

Olen kiertänyt vuosikausia puhumassa hyvistä tavoista, ja ihmiset soittavat minulle kysyäkseen pöytätavoista, merkkipäivistä, kattauksesta, pukeutumisesta ja lahjoista.

Aikuisen ei tarvitse niiata Suomessa papeille eikä presidenteille.

Kiinnostukseni tapakulttuuriin sai alkunsa, kun autoin kouluaikana hotelli Klaus Kurjessa työskennellyttä äitiäni kattamaan pöytiä. Lisää hyvistä tavoista opin avioiduttuani eversti Teppo J. Suonperän kanssa. Asuimme varuskunnassa. Minun täytyi harjoitella tervehtimään oikein ja käyttämään oikeita arvonimiä.

Myöhässä / ajoissa

Minua ei tarvitse odottaa, ja laitan vaikka viimeiset napit kiinni portaissa juostessa. Olen aina ajoissa, mutten etuajassa. Minusta se on ajan tuhlaamista. Keksin mieluummin jotain kivaa tekemistä, vaikka olisi vain vartti ylimääräistä aikaa.

Olen aina ajoissa, mutten etuajassa.

Suunnitelmallinen / spontaani

Mieheltäni kysyttiin kerran, mitä teette seuraavana viikonloppuna. Hän vastasi, ettei tiedä, koska Kaarina ei ole vielä kertonut. Olen elämälle avoin, ja haluan tutustua uusiin paikkoihin. Saan ideoita, kun kuulen radiosta kiinnostavasta kohteesta tai tapaan jonkun, joka kehuu jotain paikkaa. Matkoilla jätän aina tilaa yllätyksille.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2020.

Kaarina Suonperä

  • Syntynyt 1941 Helsingissä.
  • Asuu Vantaalla.
  • Yrittäjä, tapakouluttaja, tiedottaja. Sai kamarineuvoksen arvonimen vuonna 2015.
  • Puoliso liikuntaneuvos Pentti Katainen, tytär perheineen.

 

pipetape

Hei Kaarina. Asut samalla paikalla jossa oli isoäitini mökki 50-luvun alkupuolelle. Monta kertaa siellä pikkutytönä saunottiin ja pulahdettiin lampeen uimaan. Hasselbackka oli silloin paika nimi.  Ture Aran mökki oli naapurissa. Terveisin Pirjo

Sisältö jatkuu mainoksen alla